2011. május 30., hétfő

Válogatós munkanélküliek

 Közel nyolcszáz somer, ok nélkül, folyamatosan visszautasítja az állami munkahelyeket. Az állami munkaadók nyilvántartásában 779 olyan munkanélküli neve jelenik meg, akik nem tudni mi okból kifolyólag, de több állás lehetőséget is visszautasítottak.




 A tavalyi nyilvántartások alapján, több mint kétezer személyt fosztottak meg a munkahely nélküli segélytől, mivel nem válaltak továbbképzést. Az év elején megjelent normatív döntés   szerint, az olyan munkanélküliek, kiknek iskolai végzettsége vagy szakmai felkészültsége elegendő az állás betöltéséhez és nem vállalják, nem részesülhetnek munkanélküli segélyben.  



  Az Országos Munkaerő Ügynökség szerint, több mint negyvenezer állás maradt betöltetlenül a visszautasítások miatt, a munkanélküliek száma Brassóban a legnagyobb, melyet Szeben, Bako és Kolozsvár követi.
Romániában 2008 decemberében a munkanélküliségi ráta elérte a 4,4 százalékot, amely több mint 403 ezer munkanélkülit jelent. Az állástalanok aránya novemberben 4,1 százalék volt. A munkanélküliségi ráta az országos átlag alatt marad a Magyarországgal szomszédos megyék közül Szatmár, Arad és Bihar megyében, amelyekben az állástalanok aránya 3 százalék. Országosan a legalacsonyabb mértéket Ilfov és Bukarest megyében éri el a számuk: 1,4 és 1,7 százalékkal. Temes megyében 1,6 százalékos a munkanélküliségi ráta, Kolozs megyében pedig 2,9 százalék.

A romániaiak fele nem dolgozik. A statisztikák szerint egyetlen hivatalos alkalmazott négy személyt tart el. Jelentős a szociális segélyből élők száma, ám a hivatalos adatok más realitást mutatnak: a kormány nyári gazdasági szigorításaival megnőtt a nem hivatalosan dolgozók száma, és megugrott az adócsalás; egyre többen pedig külföldön vállalnak munkát.
Marian Sârbu miniszter felháborító kijelentést tett, év végére akár nyolcszázezer munkanélküli maradhat az országban, majd hozzátette – lehet pár szazzal kevesebb. 


 Kontz Linda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése