2011. április 5., kedd

(Új média) Elizabeth Taylor - halála után is tündökől

Sipos Timea. Rejtélyes dolgoknak lehetünk tanúi, ha Elisabeth Taylor halálát és az ezt követő eseményeket boncolgatni próbáljuk. Csupán két hete, március 23-án virradóra hunyt el a kétszeres Oscar-díjas filmszínésznő és máris sokak által nem ismert titkok kerülnek a felszínre Elisabeth magánéletéről és színészi pályafutásáról.


Hetvenkilenc évet élt és „békésen hunyt el szerdán a Los Angeles-i Cedars-Sinai kórházban” – nyilatkozott az ügynöke, miután szívelégtelenség miatt hat hetes korházi felügyeletre szorult és nem ez volt az első. Depresszió, alkohol és drogfüggőség ellen is küszködött, ugyanakkor számtalanszor fogyókúrázott és bőrregeneráló procedúrákon is keresztülment. Többször volt már fél lábbal a sírban. 1961-ben és 1990-ben tüdőgyulladási rohamai majdnem végzetesek voltak számára. 1992-ben viszont egy újabb légzési zavar miatt néhány héttel el kellett tolnia az eljegyzését. 1994 és 1995-ben csípő átültetésen is keresztülment. Ha mindez nem volna elég, nem sokkal később túlélt egy agydaganat műtétet is. Utolsó éveit egy tolószékben töltötte.


Nem volt könnyű élete, de mégis számos meglepetést is tartogatott a számára. Egyike volt azon kevés színészeknek, akiket hamar szerződtettek. 1942-ben, csupán kilenc évesen megkapta az első szerepét a There's One Born Every Minute című filmben. Már akkor feltűnő volt szépsége és ibolyakék szeme. Vonzalmai sok szerep megszerzésében fontosnak bizonyultak, és nemcsak, ugyanis már tizenhét éves korában felbukkant első kérője, a hotellánc-örökös Conrad Hilton Jr . A házasságkötés terén egyetlen egyszer sem vált be nála az a mondás, hogy „míg a halál el nem választ”, ugyanis nyolcszor ment férjhez és közülük egyik sem ült halálos ágya mellett. 
Nyolc házasság, hét férfi. Kalandok és kavaródások, akár egy túlbonyolított szappanopera. Miután menthetetlenné vált kapcsolata Hiltonnal, szívébe férkőzött a nála húsz évvel idősebb Michael Wilding , akivel együtt játszott az Ivanhoe  című filmben. Ebből a házasságból két gyereke születik, Michael Howard Wilding és Christopher Edward Wilding (lásd kép). Harmadik férjével, Mike Todd filmproducerrel még Wilding feleségeként ismerkedik meg, aki figyelmességével és drága ajándékaival csábította el. Házasságuk ideje alatt egy kislányuk születik, Elizabeth Frances. Todd halála után, ennek legjobb barátja Eddie Fischer , az akkoriban már házas férfi veszi Liz Taylort feleségül. Ez is csak rövid boldogságnak minősült, mikor kiderült, hogy a férfi nem tudja szíve színésznőjének azt a luxust biztosítani, amihez az hozzászokott.

 Ha ez nem lett volna elég, belesegített egyik híres filmje, a Kleopátra forgatása alatt felbukkant Richard Burton , aki ugyancsak nős volt. Az együtt töltött idő inkább amolyan „se veled, se nélküled” kapcsolat volt, ezt alátámasztja az is, hogy kétszer is összeházasodtak. A legfőbb gond náluk az volt, hogy nem tudták eldönteni kettőjük közül melyik a jobb és híresebb színész. Ebből a házasságból származik Elizabeth Taylor ékszergyűjteményének legértékesebb darabjai, a 69 karátos Burton–Cartier gyémánt és a 39 karátos Krupp-gyémánt. Közös gyerekük nincs, ellenben örökbe fogadtak egy kislányt, Maria Burtont. 1970-ben John Warner lesz Taylor következő férje. Mint egy ideális feleség támogatja férje álláspontjait, ez esetben politikai ambícióit, de sajnos ugyanezek vetnek véget rövid házasságuknak is. Ha az első házasságából egy nála 20 évvel idősebb férfi ölébe menekül, az utolsó házassága esetében egy nála 20 évvel fiatalabb férfi segítségével érzi azt, hogy újjászületik. Larry Fortensky -t a Betty Ford klinikán ismeri meg, miközben épp az alkoholizmus problémáját próbálja helyrepofozni. De öt év múlva ez a kapcsolat is válással végződik, a köztük levő óriási különbségek miatt. Senki sem volt számára olyannyira megfelelő, hogy élete utolsó perceit együtt tölthessék. Halálos ágya mellett csak négy gyereke volt jelen.


Sok filmszerep, sok férj, egyetlen szépség. Mégis ötödik férje, Burton , nem értett egyet azzal, hogy felesége lenne a világ legcsodálatosabb nője és ezt állította róla: „csodálatos szeme van, de tokás, túl nagy a melle és elég rövidek a lábai”.


A hollywoodi mozi aranykorának utolsó nagy legendájának tekintik. Halála után egy nappal temették el, ugyanabba a Los Angeles-i temetőbe, ahol a pop zene királya és Elizabeth Taylor egyik legjobb barátja, Michael Jackson is nyugszik. Ez volt a színésznő egyik utolsó kívánsága. Humorát megtartotta ameddig bekövetkezett a vég, ugyanis a második kívánsága az volt, hogy a temetkezési ceremónia 15 perccel később kezdődjön a kiszabott időpontnál, mert késni akart a saját temetéséről, nyilatkozta a színésznő sajtófelelőse. Kettőkor kellett volna kezdődjön, de teljesítették a filmcsillag kívánságát. Ez a megszokottól eltérő volt, ugyanis Lizről köztudott, hogy mindig mindenhova időben érkezett és nagyon ritkán kellett egy szerepet is miatta újrajátszódni. Talán azt is ki lehetne mondani, hogy profin csinálta azt, amit csinált.


A temetésen a média szakemberei nem vehettek részt. A rendőrség szóvivője kijelentette, hogy azért lett minden ennyire hamar lebonyolítva, mert a színésznő áttért a zsidó vallásra Eddie Fisher-rel való házasságkötése előtt. Információk azonban mégis kiszivárogtak. Colin Farrell, az elhunyt egyik közeli barátja, Gerard Manley Hopkins egyik versét szavalta el. Ugyancsak verset mondtak unokái is, sőt Taylor Rhys Tivey trombita szólójával is megnyilvánult. Habár intim ceremóniára vágyott, szerettei, kollégái jelen voltak. Akik dolgoztak vele belevaló embernek tartották. Színészi hozzáállásáról ezt mondta: "igyekszem a lehető legnagyobb érzelmi hatást kiváltani a lehető legkisebb látható mozgással". Sokan kedvelték, és filmei által sokak számára nem ez lesz a vég. 


            II. Erzsébet brit királynő lovagi rangra emelte, azóta a színésznőt a „dame” cím is megiletti    
        

A férfi, akinek kétszer is igent mondott

Csillagos eredmények

Kleopátra tejben fürdött, Taylor sem panaszkodhatott. Övé a főszerep

A Flinstones családban veje, Frédi, nem szerette. De az igazi veje?

Ha nem is a farkastól félt, volt neki mitől rettegni

69 karátos Burton–Cartier gyémánt

Who's Afraid of Virginia Woolf?


                                          
Cleopatra







        

(Új média) Másnaposságra is

Deák Anita - Az angol kutatók újabb érdekes kutatásba kezdtek. A hétköznapoktól eltérően ezúttal az alkohol kedvelők mindennapjain akartak enyhíteni, ugyanis a másnaposságra keresték a gyógyírt és állításuk szerint meg is találták.

A legtöbb ember szörnyen érzi magát egy alkohollal átmulatott éjszaka után és hihetetlenebbnél hihetetlenebb megoldásokat találnak ki a tünetek enyhítésére. Ahogy az alábbi videóban is látható a klasszikus kávé ivástól a felpofozásig rengeteg módszer alkalmazható.


Valószínűleg a kutatók is szembesültek már a másnaposság problémájával, és mivel a banánevést nem találták elég hatásos gyógyírnek komoly kutatásba kezdtek ezen a téren. A Dr. Michael Oshinsky vezette kutatócsoport patkányokon kereste a másnaposság ellenszerét. 

Bizony az emberek és a patkányok sokban hasonlítanak egymáshoz, például az ők szemük is érzékenyebb lesz a túl sok alkoholtól. Hogyan állapították ezt meg? A külön erre a célra kifejlesztett szenzorok segítségével, amelyek a patkányok arcát és szemkörnyékét vizsgálják, innen lehet tudni, ha az illető patkány fejfájással küzd.
Számos teszt végrehajtása után a kutatók sikeresen megállapították, hogy a másnapossági fejfájást a dehidratáció okozza, legjobb gyógyírként pedig a koffein és aszpirin, illetve ibuprofen kombinációját állapították meg.


Úgy látszik  a tökéletes kúrát ezúttal sem sikerült megtalálniuk, viszont nekik köszönhetően mostmár jobban megérthetjük a fejfájás okát és azt is megtudhattuk, hogy a színes italok utáni másnaposság állítólag sokkal rosszabb, mint amit színtelent társaik okoznak.


(Új média) Nukleáris vészhelyzet elhárítás


Borsos Júlia
Tüntetők Németországban
Világszerte atomellenes kampányokat váltott ki a fukusimai szerencsétlenség, a japán politikusok ennek ellenére, s tulajdonképpen ebből kifolyólag nukleáris nagyhatalommá akarnak válni – katonai értelemben is.

Kido Eiichi, egy tekintélyes osakai politológus, a HVG-nek adott interjújában kifejtette, hogy a természeti tragédiasorozat nyomán megerősödött az az álláspont, hogy Japán katonai értelemben is roppant támadható. Szomszédságában egyre erősebbé váló atomhatalmak vannak: Oroszország, Kína és az abszolúte kiszámíthatatlan Észak-Korea. Mindnek van Japánnal valamilyen viszálya, történelmi vagy területi. Sok polgártársamon a bekerítettség és kiszolgáltatottság érzése lett úrrá. Ebben a légkörben a politikusok egyre hangosabban beszélnek arról, hogy a környezetnek nem szabad gyengének látnia bennünket, mert a gyengébe belerúgnak. Változtatni kell, mondják, erősnek kell mutatkozni, sőt, erősnek, elrettentőnek kell is lenni. Ezt szolgálná a fegyverkezés.
Japánban azonban az Alkotmány tiltja a fegyverkezést. A politológus úgy véli, hogy a következő  napokban, hetekben várhatóan nagykoalíciós kormány alakul és kiiktathatja a fegyverkezést kordában tartó cikkelyt. (Az utóbbi hat évtizedben Amerika katonai védelme bíztosította azt, hogy Japán gazdasági és tudományos világhatalommá vált ez a hatalom gyengült Kínához s az  Európai Unióhoz képest.)
Kína és Oroszország közben egyre nagyobb befolyásra tesz szert, egyebek között azért, mert masszívan fegyverkeznek, és egyikük sem áll igazán az önmagában is veszélyes Észak-Korea útjába.
Hivatalosan is megerősítették Japánban, hogy a jövő évtized közepéig a jelenlegi 30 százalékosról 40 százalékosra tornásszák fel a nukleáris energia részarányát az energiaellátásban. A tervezett új nukleáris reaktorok, erőművek felépítésének következtében annyi plutónium keletkezik, ami bőségesen elegendő atombombák előállításához, a hordozóeszközök gyártásához pedig zöld utat jelentene az alkotmány módosítása.

Mindeközben a megengedett határértéknél mintegy százszor nagyobb radioaktivitással rendelkező vizet engednek a Csendes-óceánba. Az erőművet üzemeltető vállalat hétfőn megkezdett és öt napra tervezett műveletére azért van szükség, hogy a megsérült reaktorokban – különösen a kettes számúban – felgyülemlett erősen radioaktív víz kiszivattyúzásához kiürítsék a tartályokat.
Az erőmű körzetében 20 kilométeres sugarú körben betiltották a halászatot. A japán kormány határértékeket vezetett be a radioaktivitás engedélyezett maximumára a kifogott halakban és a zöldségekben - jelentette be egy szóvivő. Illetve több mint 1400 japán iskolában és óvodában végeznek sugárzásmérési teszteket.

A március 11-i földrengésről és szökőárról készített felvételeket itt láthatnak.

BBC sorozatajánló: Sherlock

 Szereted a Houset? Elnyerte a tetszésed az immár több mint egy éve kiadott Sherlock Holmes mozifilm? Szereted a rejtvényeket, megoldásra váró rejtélyeket?
Akkor ajánlom neked a 2010-ben napvilágot látott Sherlock című, egyelőre 3 részt megért brit sorozatot. Meggyőztelek? Biztosan nem ez a legjobb reklámszöveg, amit olvastál, de ha felkeltettem az érdeklődést, akkor megérte. Hátha még tovább is olvasod :P



Szóval adva van ez a Sherlock. Tévés műfaj, a BBC csatorna készítette. 90 perces részei duplaannyi szórakozást nyújtanak, mint az átlag 45 perc, úgymond 6 átlagos sorozatrésszel érnek fel. Nem minisorozat és nem film. Sorozat. Bár nem a szokásos értelemben.

És hogy mi a jó benne? Elsősorban egyedi. Egy modern környezetben játszódó három részre osztott detektívtörténet, részenként 1-1 rejtéllyel, és a 3 különálló történetet összekötő szállal. Adva van tehát az antiszociális, Dr. Housera és a Robert Downey Jr. által alakított Sherlock Holmesra is hasonlító főszereplő. Aki House-t szereti, az Sherlockot is kedvelni fogja. Nemrég olvastam egy bejegyzést Hover Zsolt blogján, amelynek egyik bekezdése a House - Sherlock Holmes hasonlóságról szól. IDE kattintva lehet elolvasni.



Szereposztás: a teljesség igénye nélkül, csak a két főszereplőt szeretném kiemeleni, hiszen ők viszik el az egész sorozatot.

Sherlock HolmesBenedict Cumberbatch.Lehetett látni az Atonementben (Vágy és vezeklés), továbbá a The Other Boleyn Girlben.(A másik Boleyn lány) Nekem mindenesetre ez az alakítása marad meg a legjobban, gondolom másik is vannak (lesznek) így.

 Dr. John Watson: Martin Freeman. Őt Edgard Wright minőségi vígjátékaiban láthatta feltűnni a nagyérdemű: Hot Fuzzban (Vaskabátok) és a Shaun of the Deadben.(Haláli hullák hajnala). De ami érdekessé teszi őt sokunk számára az a jővőbeni alakítása, ahol nem másnak, mint Zsákos Bilbónak a bőrébe fog bújni a két részre bontott Hobbitban, amit 2012-ben láthatunk, második részét pedig egy évvel később.


Az alkotásról részletesebb információkat többek között a sorozat IMDb honlapján, vagy a Wikipédia szócikkében lehet találni, természetesen angol nyelven.




(Új média) Áldozatok, károk, következmények: a cunami után három héttel

Nagy Noémi.

Több ezer halott és eltűnt személy, 240 ezer kilakoltatott, 18 ezer romba dőlt ház, 130 ezer megrongálódott épület. A március 11-i földrengés és szökőár után három héttel ezek a legfrissebb adatok a Japánt ért károkról. Az országnak még számolnia kell az esetleges nukleáris katasztrófával is, ha nem sikerül csökkenteni a radioaktív sugárzás szintjét.

Robbanás az atomerőműben
Magas a radioaktív sugárzás szintje

Az extrém magas sugárzási szint miatt leállították a kárelhárításokat a Fukusima 1 atomerőműnél és a munkásokat kimenekítették. A kettes és hármas reaktorból szivárgó vízben magas radioaktív sugárzást mértek. A létesítményt üzemeletető Tokyo Electric Power szóvivője azt mondta, a sugárzás mértéke a reaktorblokk turbinatermében tízmilliószorosa volt a normál értéknek, ez pedig azt jelzi, hogy megsérülhettek az üzemanyag rudak a reaktorban.

Továbbra sem lehet tudni hogy az atomerőmű melyik részéből szivárog a radioaktív víz a tengerbe. A szennyező víz forrásaként hétvégén egy 20 centiméteres repedést neveztek meg, amit azóta is próbálnak helyrehozni különböző módszerekkel. Mivel nagy nedvszívó-képességű polimerrel sem tudták helyreállítani a szivárgást, a dolgozók újságpapírral és fűrészporral is próbálkoztak, hasztalanul.

A reaktorok hűtése
Múlt héten három munkás lába égett meg, miután nem megfelelő felszerelésben gázoltak a radioaktív vízbe. A húszas-harmincas éveikben járó férfiak a hűtőrendszer elektromos rendszerének újraindításához szükséges kábeleket fektették le. Az őket ért bétasugárzás már elég erős lehet ahhoz, hogy rákot vagy halált okozzon. Eddig összesen 17 munkás szenvedett sugárfertőzést a Fukusima 1-ben folyó munkálatok közben.

Riadókészültség Japánban

A sugárzás szintjei Japán különböző pontjain
A fukusimai atomerőműnél kialakult válság miatt riadókészültségben áll a japán kormány. Sugárzást mértek a dél-koreai hatóságok Szöulban és az Egyesült Államokban az esővízben mutatták ki a radioaktivitást, viszont egyik helyen sem olyan magas az érték, hogy az ártalmas lehetne az egészségre.

 A sugárzás növekedése miatt az erőműnél le kellett állítani a munkálatokat, így a reaktor hűtőrendszerét még nem sikerült helyreállítani. Ez lenne az elsődleges lépés a nukleáris katasztrófa elhárításához.

Az atomerőmű üzemeltető cég három hete próbálkozik a reaktorok hűtőrendszerének helyreállításával, sikertelenül. A BBC tokiói tudósítója, Roland Buerk szerint a kárelhárítók azon gondolkodnak, hogy továbbra is pumpáljanak-e vizet a megsérült reaktorokhoz, hogy védjék őket a túlmelegedéstől. Viszont ez azzal a kockázattal jár, hogy sokkal szennyezettebb víz jut vissza a környezetbe. 

Áldozatok és károk


Az utolsó adatok szerint a földrengés és a szökőár áldozatainak száma 10.872 és 16.244 embert még eltűntként tartanak számon. A kialakított menedékeken 240 ezer ember húzódott meg, ők valószínűleg még távolabb kell költözzenek, ha kiszélesítik az evakuációs zónát. A katasztrófa következtében 18 ezer ház dőlt össze és 130 épület sérült meg, főleg a tengerparti zónákban.

Az adatok szerint a mostani katasztrófa volt a legtöbb emberéletet követelő földmozgás Japánban az 1923-as Nagy Kanto-földrengés óta, amelyben több mint 142 ezer ember vesztette életét.       



Félnek a sugárfertőzött holtestektől

 Akár ezer holtest is feküdhet az erőmű körül kialakított 20 kilométeres evakuációs térségben - közölte csütörtökön a Kyodo 
japán hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva. A japán rendőrök elmondása szerint az áldozatok erős radioaktív sugárzásnak voltak kitéve a haláluk után is, ezért most azt vizsgálják, hogyan tudnák biztonságban kihozni és azonosítani az áldozatokat.


A mentőcsapatok elszántan keresik a túlélőket
Kezdetben azt tervezték, hogy előbb kihozzák a testeket, és utána ellenőrzik, de ezt a magas radioaktivitás miatt el kellett vetni. Az áldozatokat a körömből vett minta alapján is lehet DNS-vizsgálattal azonosítani, de azokat a mintákat is fertőtleníteni kell.          

A japán hatóságok most azt tervezik, hogy a helyszínen fertőtlenítik és vizsgálják meg az erőmű közelében heverő holttesteket. A sugárszennyezett testek temetése is veszéllyel járhat: hamvasztásnál a levegőbe kerülhetnek radioaktív anyagok, földbetemetésnél pedig a talaj válhat szennyezetté - írta a Kyodo.

Támogatás Európától és a maffiától
 Csak a segélyekből tudnak élni 
Összesen 15 millió eurónyi értékben jutatott segélyt Japánba az Európai Unió a földrengés és szökőár okozta károk elhárítására, és a túlélők megsegítésére.  A segély elsősorban élelmiszert, vizet, szükségszállások felállításához nélkülözhetetlen felszereléseket tartalmazott, amit a katasztrófa sújtotta övezetbe küldtek, ahol közel 250 ezer személy kényszerült elhagyni otthonát. A távol-keleti szigetországból e mellett sugárzásmérőket is igényeltek, az unió ezeket is el fogja küldeni.
Sorban állás a segélyekért

Nem csak az Egyesült Államok és az EU küldött segélyeket a katasztrófa sújtotta részre, hanem a japán maffia csoportok, a jakuzák is segítettek. A bűnszövetkezetek eddig legalább hetven teherautónyi élelmiszerrel, ivó vízzel, takaróval és tisztálkodó szerekkel támogatták a károsultakat. A brit hírügynökség tudósítója szerint „gyorsan és csendben” siettek a rászorultak segítségére. A segélyakció mögött egyesek önzetlen, mások kevésbé nemes indíttatást sejtenek. 


Térképek a katasztrófáról

Számos térképet, szimulációs videót készítettek a földrengésről és a cunamiról, és azok következményeiről, amelyen jól látszanak a hihetetlen méreteket öltő rezgések és hullámok. 


  • A földrengés és utórengések táblázata:

·         Földrengés erőssége a különböző térségekben:
·         A Fukusima erőmű reaktorainak állapota:

Videók a katasztrófáról:

Fotók:
Élők és holtak után kutatnak a romok között


Egy megmentett gyermek





Súlyos károk a földrengés után


Beszakadtak az utak is


Összegyűrődött aszfalt


Több ezren kellett elhagyják otthonaikat


Mentik ami még menthető


Találnak-e vigaszt?




Ellenőriznek mindenkit nem-e sugárfertőzöttek


Kétségbeesetten keresik hozzátartozóikat