2011. március 21., hétfő

Ötszázan vesztették életüket a walesi eseményekben

Az első tiltakozó
MTI - Arany János tudósítása


Több száz halottja van a hétvégi Montgomery-i tüntetésnek Angliában. A tömeg lemondásra szólította fel az
II. Edward angol uralkodót, mire a király több száz embert küldött a máglyára.


Az észak afrikai állapotok után a hétvégén Walesben is elszabadultak az indulatok.
Az angol tartományban fellázadtak a helyi zenész szakszervezet tagjai az uralkodó ellen. Az uralkodó éppen Montgomery várában megrendezett vacsorájára érkezett meg, amikor a háborgó tömeg tüntetni kezdett ellene. A tüntetés szónokai elégedetlenségüket fejezték ki az uralkodó korábbi hadjáratai miatt és lemondásra szólították fel. Az uralkodó válaszul a tömeg követeléseire gondolkodás nélkül parancsba adta a tiltakozók kivégzését.  Egy helyi lakos szerint a rendszerellenes tüntetők elleni hatósági fellépésnek eddig 500 halottja van Angliában.

Angela Merkel német kormányfő, Barack Obama amerikai elnök és Nicolas Sarkozy francia államfő közös nyilatkozatban ítélte el a hétvégén történteket és egyben lemondásra szólította fel II. Edwardot.


Berkeczi Zsolt

Vérfürdőbe torkollt a Montgomery-lakoma

Kereken ötszáz walesi bárd hagyta ott a fogát ma este a Montgomery-várban zajlott lakomán, amelyet I. Edward angol király tiszteletére rendeztek.

A felszolgált étel- és italrengetegben kevés kivetnivalót találhatott az angol uralkodó, akinek azonban kevésbé tetszett, hogy nem dicsőítették őt énekükkel a walesi bárdok.

Arany János (fotó), a helyszínen tartózkodó tudósítónk szerint elsőként egy agg ember állt Edward elé, de durva szavai hallatán azon nyomban máglyára küldte őt az est főszereplője. Következett egy sokkal ifjabb költő, és a fiatal bárd reménytelien is kezdte énekét („Ah! lágyan kél az esti szél Milford-öböl felé), a folytatás viszont finoman fogalmazva, aligha elégítette ki a király igényeit („Szüzek siralma, özvegyek panasza nyög belé.”).

Mint azt Aranytól megtudtuk, a harmadik dalnok hívatlanul állt elő, majd azonnal belevágott énekébe. Talán mondanunk sem kellene, a harmadik próbálkozó sem felelt meg Edwárdnak, így a király elrendelte minden olyan walesi „énekes” kiiktatatását, aki nem hajlandó dicsőíteni őt. Arany szavait idézve: „ötszáz bizony dalolva ment lángsírba velszi bárd: de egy se bírta mondani, hogy: éljen Eduárd”.

Költő kollegánkat egyébiránt láthatóan újból megszállta az ihlet, így nem haladhatott el az események fölött anélkül, hogy ne foglalja versbe az ott látottakat. A végterméket hamarosan publikáljuk. 

O.Zs. 


katasztrófa

15:00 Tovább nőtt a japán földrengés áldozatainak száma

Tízezernél is több áldozat.
A földrengés által megrongált, Tokió áramellátásáról gondoskodó fukusimai atomerőművek körül 20 kilométeres körben már 90 ezer embert kitelepítettek.Emberek milliói négy napja víz és étel nékül élnek.  

15:20 Er
ős gázrobbanás történt a fukusimai atomerőműben

A földrengés és a cunámi következtében a harmadik reaktor sem műkődik. Tömegek menekülnek az atomerőmű környékéről.

Linda

Végzetes lakoma Wales tartományában


Kegyetlenül mészároltak le ötszáz lantost tegnap, június 7-én Wales-ben. Edward angol király Montgomery várában  megtartott békés vacsorája gyilkossági merényletbe torkólt, mivel alattvalói nem akarták őt és harci tetteit dicsőíteni.

A tegnap esti vacsora ideje alatt a walesi király arra vágyott, hogy harci tetteit dicsőítsék. Ennek a megszége okozta a botrányokat, mivel egyetlen válalkozó sem akadt, sőt a háttérben többször is elhangzott az a kijelentés, hogy „gyűlöljük a királyt!”.
A jelenlevők közül csupán három szabadságától megfosztott bárd tette közzé véleményét, a többiek felelőségre vonták a királyt. A harmadik bárd átkozó szavai háborították fel Edwardot, „átok fejedre minden dal, melyet zeng walesi bárd”.
Az est két tragédiával zárult. Mivel a teremben senki sem volt hajlandó a zsarnok király nevét dícsőíteni, így az minden lantost máglyahalálra ítélt. Rettentő látvány volt az, amint 500 walesi bárd dalolva mentek  lángsírba, és senki sem mondta ki utolsó pillanatig azt, hogy „Éljen Edward!”. A második tragikus esemény, amiről többen is nyilatkoztak, az volt, hogy Wales királya megőrült. 


Egyes források szerint, a máglyára ítéltek éneke Londonig elhallatszott, hogy a király fülében csengve bosszút álljon a lemészároltakért. Wales és környéke gyászba borult. 

Tömeges máglyahalál

Szörnyű tragédiába fulladt a tegnap esti lakoma Montgomery várában, amikor is Edward király ötszáz velszi bárdot ítélt máglyahalálra. Az események kiváltó oka, hogy az angol király nem tudta elviselni, a bárdok őszinte dalait, amelyben rávilágítottak kegyetlenségeire és a valós politikai helyzetre.


Wales tartományában már előre tartottak Edward király látogatásától, ám senki sem sejtette, hogy ekkora tragédiába fulladhat egy hagyományos lakoma. Kezdetben minden az előzetes tervezés szerint zajlott, az angol király elsőként megtartotta szokásos terepszemléjét a tartományban, majd megérkezett Montgomery várába, ahol is kezdetét vette a szokásos „ünnepi” lakoma. 

A gondok akkor kezdődtek, amikor a királynak feltűnt a nemesség szorongása, illetve szótlansága és hirtelen követelőzni kezdett. A várban tartózkodó urak, azonban nem tudtak mit kezdeni a hirtelen kialakult feszült helyzettel, így a jelenlévő bárdok léptek a tettek mezejére. Bátorságukért és őszinteségükért azonban komoly árat kellett fizetniük. A felbőszült király, akin egyre inkább az elmebaj tünetei kezdtek mutatkozni, ugyanis mindnyájukat azonnali máglyahalálra ítélte. Meglepő módon a velszi énekesek egyetlen szóval sem tiltakoztak az ítélet miatt, hanem dalolva fogadták azt. 

Montgomery várának urától megtudtuk a jelenlévők még mindig nem tértek magukhoz a soktól, az angol király pedig időközben visszatért Londonba, ám eddig még nem tudni lesz-e bármilyen következménye a Walesben történt mészárlásnak.

Deák Anita

Kegyetlen mészárlás Wales-ben

Ötszáz velszi lantost végeztetett ki Edward, angol király szombatról vasárnapra virradó éjszaka. A máglyahalálra ítélt zenészek az uralkodó éljenzésére vonatkozó parancsot tagadták meg. Egyes források szerint a királyon az eset után az őrület jeleit fedezték fel.

A király a délelőtt folyamán érkezett Wales-be, látogatásának célja – amint az egy korábbi nyilatkozatából kiderült – a tartomány gazdagságának ellenőrzése, valamint a lakosság hangulatának megtapasztalása volt.

Éjszaka az egyik helyi várban szállt meg, az itt tartott fényűző lakomára – a polgármesteri hivatal több alkalmazottja mellett – a település három ismert lantosa is hivatalos volt.

Edward a lantosokat egyenként szólította fel arra, hogy saját személyét és tetteit dicsőitő dalokat adjanak elő, az énekesek azonban kivétel nélkül nemet mondtak.

Ezt követően, az uralkodó parancsára, a tartomány minden olyan lantosát kivégezték, aki ellenszegült a felszólításnak - ötszáz embert égettek meg máglyán a helység főterén.

Edward király tegnap délben kíséretével együtt visszatért Londonba, kastélyát azóta nem hagyta el, a szombat éjszakai eseményeket pedig nem kommentálta.

A királyi udvar egyik, magát megnevezni nem kívánó alkalmazottja lapunknak elmondta – az uralkodó vasárnap éjszaka hallucinált és kivehetetlen szavakat kiáltozott.

A velszi rendőrség eljárást indított az ügyben.

Kőrőssy Andrea

Vérontás Walesben

Wales tartománya (sötétzöld)
Ötszáz bárdot  végeztek ki tegnap éjszaka Wales tartományában Edvárd angol király utasítására. A walesi énekeseknek parancsmegtagadás miatt kellett meghalniuk.

„A tegnapi látogatás célja kezdetben nem a vérontás, hanem a tartomány szemrevétele volt”- közölte a király szóvivője. Az ellentétek, az uralkodó és a helyi énekesek között a protokoll vacsora alatt kerültek felszínre, Montgomery várában.

I. Edvárd parancsot adott a helybeli énekeseknek, hogy a vacsora alatt dicsőítsék őt és tetteit. A  kirendelt  bárdok magasztolás helyett becsmérelni kezdték a királyt, így fejezve ki nemtetszésüket az uralkodó személye iránt. A tartomány összes énekesét összegyűjtötték. Mivel senki sem tört meg, lázítás és parancsmegtagadás vádjával halálra ítélték őket.  
Tragédiába fulladt a walesi vacsora

Értesüléseink szerint a véres vacsorának legkevesebb ötszáz áldozata volt, foglalkozásukat tekintve mind bárdok. Edvárd a kivégzést követően elhagyta Wales tartományt.

Nagy Noémi

Máglyahalál vacsora után



Kitűzték a fekete zászlót


Újabb ötszáz férfi vesztette életét Velszben. Az országban uralkodó hangulat ellenére fogadták Edvárd királyt Montgomery várában. Az uralkodó elmeállapota szakértők szerint romlott a franciák ellen vívott háború következtében, pánikbetegségben szenved.


A Reuters beszámolt arról, hogy a Brit sziget délnyugati részén, október 6-án a még gyászoló velsziek vacsorával várták első királyukat, de nem tettek eleget parancsának, nem dicsőítették tetteit – szemtanúk beszámolói szerint ezért Edvárd király ötszáz bárdot máglyahalálra ítélt.

Miután 1282-ben II. Llywelyn elvesztette a climeri csatát Velsz politikai függetlensége megszűnt. Országszerte lázadnak az új király ellen, aki törvénymódosításaival ellehetetlenítette alatvalói megélhetési lehetőségeit.

                                                                         Borsos Júlia

Példátlan kivégzéssorozat a brit tartományban

Hétfő hajnalra virradóan tömeges kivégzésre került sor Nagy Britannia, Wales nevű tartományában. Az odalátogató, zsarnoki uralmáról híres Edward király, a neki rendezett lakomát követően több mint ötszáz helyi énekest végeztetett ki, miután azok nem voltak hajlandóak elfogadni őt uralkodójukként, megtagadva a neki kijáró tiszteletadást, dícsőítő ének formájában.
            A király azután határozta el, hogy meglátogatja országa eddig számára ismeretlen tartományát, miután sikeresen meghódította és uralma alá hajtotta a szigetországot. Uralmának megszilárdítása érdekében a tejhatalommal bíró király egy két hetes körút keretében járta be országának, eddig meg nem látogatott részeit, aminek állomásain főurai kastélyában szállt meg.  

A helyszínről menekülni kényszerülő bárd (Thomas Jones felvétele)

            Ennek a lépésnek megtétele valószínűleg abból az uralkodói megfontolásból indult ki, miszerint a nemrég trónra került király kíváncsi a nép róla alkotott véleményére, facebook és new média hiányában azonban kénytelen volt a személyes kapcsolatfelvétel útját választani. Az Arany János hírügynökség adatai szerint a király a montgomery-i látogatása során, vacsora közben döntött úgy, hogy a helyi énekesek megszólaltatásával hinti el propagandáját a nép között, de mint kiderült a bárdokként titulált lantos mesterséget űző zenészek nem voltak hajlandóak a király öncélú propagandáját hirdetni, ezért az uralkodó ott helyben, végrehajtói hatalmának érvényt szerezve, mindannyiukat máglya általi halálra ítélte.
            A kivégzést követően a király távozott a helyszínről, rosszullétre hivatkozva. A lordmajor hivatalos nyilatkozata szerint lakhelyére visszavonulva, nem kívánja kommentálni az eseményeket. A többi nagyhatalom uralkodói tehetetlenek, ha a királyt lemondásra szólítanák fel tette miatt, az háború kitöréséhez is vezethet.

Az ominózus vacsoráról készült elrettentő felvétel

            Az eseményekről sajátos hangfelvételt készitett az országban tartózkodó Echo of Dalriada nevű tudósitócsoport, amely három részre tagolva hallgatható meg itt: 1, 2, 3.

Tamás Attila

VELSZI BARBEQUE

Kivégzésre várva
Ötszáz dalnok fizetett életével a velszi tartomány új uralkodójával, Edward királlyal szemben tanúsított engedetlen viselkedése miatt. A király fakó lovon tett látogatást a frissen szerzett tartományba, ahol a Montgomery várban szállt meg.

Az incidens azzal kezdődött, hogy a várban megrendezett lakomán résztvevő velszi nemesek nem voltak hajlandók új uralkodójuk egészségére poharat emelni. Ekkor Edward király egy helyi dalnokot szólított fel dicsőítő ének előadására, aki azonban megtagadva a parancsot durva, a király személyét sértő dalba kezdett, mire Őfelsége rögtön máglyára küldte. Az utána következő dalnokok is provokatív előadásmódot választottak, így ugyanaz a sors várt rájuk, mint legelső társukra.

A sikertelen dalestet követően Edward király az egész tartományra kiterjesztette felhívását, miszerint a helyi dalnokoknak őt dicsőítő énekeket kell előadniuk. A velszi bárdok testületileg megtagadták a parancsot, így mindannyian – egyes adatok szerint félezren – máglya általi halálra ítéltettek.

Bizonyos források szerint Edward király Londonba való hazatérése után elmezavar jeleit mutatta, mely a Velszben elkövetett mészárlás okozta lelkiismeret-furdalásban gyökerezhet. A lord-magiszter lapunk kérdésére elmondta, a király kiváló egészségnek örvend, és a hasonló légből kapott kijelentéseket legközelebb fejvétellel büntetik.

Tömeggyilkosság törvényes keretek között

Ötszáz előadóművészt végeztetett ki Edward angol király legutóbbi kampánykörútjának velszi állomásán Montgomery várában. A szokatlan döntést azzal indokolta, hogy "az énekesek kormányellenes szerzeményekkel provokálták a nagyrészt diplomáciai szereplőkből álló közönséget, ami bomlasztó hatással van az egységes angol államra nézve".  A Reuters  információi szerint az uralkodó londoni lakásán is vérengzés várható, ezúttal a házmester került a célkeresztbe.

A művészeket a Montgomery család saját halottainak tekinti.