2011. május 30., hétfő

Az éhező gyerekek országa

Gyermekhalandóság: Románia vezet.

Nagy Noémi. Szociális rovat.
Románia évek óta az elsők között van valamiben az EU keretén belül. Sajnos, ez nem ad okot a büszkeségre, hiszen a csecsemő- és gyermekhalandóság az, amiben vezetünk.

A gyermekhalandóság az egyik legfontosabb mutatók közé tartozik, amivel egy ország lakosságának egészségi állapotát le lehet mérni. Ez az egészségügy fejlettségét és felkészültségét is tükrözi, valamint a demográfiai egyensúly is ez alapján változik. Romániában 2009-ben 2 250 csecsemőhalált jegyeztek fel, míg 2008-ban Európa-szerte első helyen állt az ország. 

A gyermekhalandóság az egy éves koruk előtt meghalt csecsemők arányát méri ezer lakoshoz viszonyítva. Az országban ez az arány igen magas: ezerből tizenegy, míg mondjuk ez az arány Svédországban 2,7 és Olaszországban 5,5. A legveszélyeztetettebbek a hátrányos anyagi körülmények között élő anyák gyermekei.

A korai halálok közel felét gondatlanság, figyelmetlenség okozza. Ilyenek a prenatális sérülések, torzulások, balesetek vagy vírusok és légúti bántalmak. Ezek nagyrésze megelőzhető lenne megfelelő orvosi ellátással. 

A gyermekhalandóság fő oka az alultáplátság
Viszont van még egy fontos probléma: szakértők szerint a romániai gyerekek 65 százaléka szenved valamilyen a táplálkozással kapcsolatos betegség miatt. A helytelen táplálkozás olyan betegségeket okozhat, ami később (ha nem vezet halálhoz) súlyos károkat okoz. Leggyakoribb a vérszegénység, a D-vitamin hiányával összefüggő angolkór, növekedési zavar, az A-vitamin hiánya miatti látássérülés vagy vakság, disztrófia, C-, B-vitaminok, fehérjék, lipidek és szénhidrátok hiánya pedig az immunrendszer legyengülését eredményezi, valamint nagyobb fogékonyságot betegedésekkel szemben.

A táplálkozási rendellenességek főleg az első két évben a legveszélyesebbek, amelyek később már nem, vagy nagyon nehezen javíthatóak. "Meg kell az anyákat tanítani arra, hogyan etessék a gyermekeiket, szoptassák őket sokáig."- nyilatkozta dr. Ana Culcer, a fővárosi egyetemi kórház újszülött osztályának vezetője. 

Az anyatej rendkívül fontos a babák fejlődésében, az ideális a legkevesebb hat hónapig való szoptatás lenne, egyéb táplálék vagy tápszer hozzáadása nélkül. A doktornő hozzátette, hogy legtöbbször a fiatal anyák úgy gondolják, hogy gyermekük azért sír, mert kevés vagy rossz minőségű tejük van, ezért inkább abbahagyják a szoptatást. Viszont ez az esetek nagy többségénél nem érvényes, csak arról van szó, hogy a csecsemők nehezen tanulnak meg szopni, az anya pedig a vesződségek helyett áttér a tápszerre.

Nem csak a kisbabák veszélyeztetettek
A rossz táplálkozás az idősebb gyerekeknél is nagy számban előfordul. Sokan közülük még soha nem evett rántott húst, de a húsleves és a többi elegendő kalória- és tápanyagbevitelt biztosító étel is csak ritkán kerül az asztalra. Egy fejlődésben lévő szervezet számára különösen fontos a napi legalább 2000 kalória bevitele - sokan ennek még a töredékét sem tudják magukhoz venni.

Koraszülött gyermek az inkubátorban
A másik súlyos probléma, ami a gyermekhalandóság mértékét növeli a koraszülöttek száma. A statisztikai adatok szerint ezer élve született csecsemő közül tíz meghal. Ez az arány kétszer magasabb az európai átlagnál. Évente 20 ezer csecsemő születik idő előtt, e miatt sokuknál maradandó sérülések is fellépnek. Mihai Gafencu, a temesvári orvosi egyetem gyermekgyógyásza a koraszülések számának növekedését a szegénységgel, az egészségügyi rendszer hiányosságaival magyarázta. Elmondta, a legnagyobb probléma most is a vidéki régiókban van. A gyermekgyógyász hozzátette „Ma gyermeket vállalni, és egészséges gyermeket szülni luxus”.

Az éhezés problémája a Föld szinte minden részén ismert: miközben az elhízás súlyos problémává nőtte ki magát, addig csaknem félmilliárd gyerek éhezik világszerte. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint minden harmadik másodpercben meghal egy gyermek, évente 8,8 millió kiskorút veszít el az emberiség, holott már évekkel ezelőtt kimutatták, hogy több elhízott él a világon, mint éhező.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése