2011. május 30., hétfő

(M)elegük van

    Szexista megjegyzés miatt vonultak utcára a kanadaiak.

    Egy kanadai rendőr, név szerint Micheal Sanguinetti nem is gondolta, milyen veszélyes vizeken evez, amikor egy Torontóban tartott önvédelmi előadáson véleményt nyilvánított a lenge öltözetű nőkről. Az övéhez hasonló kijelentésekhez nem is találhatott volna megfelelőbb közönséget, mint egy jogásztanulókból álló lánycsoportot.

    Sanguinetti a szóban forgó előadáson azt találta mondani, hogy sok múlik a nőkön, amikor nemi erőszakra kerül sor. Szerinte ha nem öltöznének úgy, mint a “ribancok”, megelőzhetnék, hogy áldozatokká váljanak.
Ez a szexista megjegyzés lavinát indított. A felháborodás nem volt ok nélküli, hiszen a rendőr ezzel arra utalt, hogy legtöbb esetben a nők provokálják ki a támadásokat. A botrányt megelőzni kívánó Sanguinetti megpróbálta menteni magát és nyilvánosan kért bocsánatot. Ezzel azonban semmit nem ért el, sokan ugyanis elégedetlenek maradtak és harcot akartak indítani a hasonló mentalitással rendelkező emberek ellen. Elkezdődött a mozgalom, mely a Slutwalk elnevezést kapta.
    A felvonuláson a résztvevők utcára vonultak, ám nem akárhogy: legkirívóbb öltözékükben és különböző feliratú táblákat lóbálva. “I am proud to be a slut”, azaz büszke vagyok arra, hogy ribanc vagyok- állt például az egyiken. Annak ellenére, hogy a “slut” szó magyarul prostituáltat jelent, a felvonuláson nem olyan lányok vesznek részt, akiknek ez a hivatása. Hétköznapi nőkről és lányokról van szó, akiknek elegük van a nemük miatt őket ért verbális és fizikai támadásokból.



    Az eseményhez eddig Amerikában és Kanadában csatlakoztak a legtöbben, sőt San Franciscóban például családi programként hirdették meg. Mindezt, azon kívül, hogy tiltakozzanak a kanadai rendőr kijelentése ellen, azért is teszik, mert fel akarják hívni  mindenki figyelmét: a társadalom még mindig túlzottan megbocsátó, amikor a szexuális erőszak témája kerül szóba.
Siobhan Connors, az egyik bostoni szervező, aki mindössze 20 éves így nyilatkozott a rendezvényről és annak mondanivalójáról: "A szexuális erőszakkal szemben még mindig túl megbocsátóak a társadalmunkban. Fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, milyen megalázó helyzetben vannak azok a nők, akik szeretnék kifejezni szexualitásukat".
    Ezeken a csoportos sétákon több ezren is megjelennek. Mielőtt azonban bárki azt mondaná, hogy a meztelenkedés nem megoldás semmire (egy ilyen helyzetben pedig végképp zsákutcába futhatnak a kezdeményezők), érdemes tudni, hogy a felvonulásokon nem kötelező a lenge öltözék, sőt egyre több férfi is csatlakozik a mozgalomhoz, akik  szimpatizálnak a szebbik nem képviselőivel.
A Slutwalk mozgalomnak már saját Facebook-oldala is van, ahonnan a kíváncsiskodók minden információt megtudhatnak, amire kíváncsiak az eseménnyel kapcsolatban. 

    A rajongók mellett természetesen ellenzői is akadnak az ügynek. Ők továbbra is kiállnak  véleményük mellett, miszerint a megerőszakolt nők is hibásak az ellenük irányult támadás miatt, ők is bűnrészesei az ilyen eseteknek. Olyan jellegű figyelmeztetések is érkeztek, melyek szerint egyesek ellenmozgalom szervezését helyezik kilátásba, Pimpwalk (striciséta) néven. De ennek kivitelezése még várat magára. A Slutwalk azonban egyre nagyobb teret hódít és már nem csak Amerikában.
    Júniusban Európát is eléri a forró hullám, 4-én Londonban és Amszterdamban tüntetnek majd a nők és férfiak egyaránt. Ha pedig hozzánk is elér majd a front, mi is vetkőzzünk ki bátran magunkból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése