2011. június 7., kedd

X. alkalommal is TIFF



Transilvania International Film Festival június 3 és 12 között ismét életrekelti a város központját. A vetítések megszokott helyszínei az Arta ( Művész ), Victoria ( Győzelem ), Florin Piersic mozik és a Főtér. Románia legfontosabb mozis eseménye, a régebbi alkalmakhoz képest, idén sokkal vonzóbb és színesebb rendezvénysorozattal lepi meg a fesztivál résztvevőit.  Koncertek, kiállítások, szenzációs produkciók és meglepetés előadások, amelyek tíz napon keresztül igazi kulturális fővárossa alakítják Kolozsvárt.” – közölték a szervezők.



A Cannes-i fesztival után, Kolozsvár főterén hódított teret a mozi világa. Számos híresség érkezett a X. alkalommal megrendezett TIFF megnyitóra (június 3) péntek délután, többek között: Monica Barladeanu és Ozana Oancea színésznők, Melania Ursu, Michael Madsen és Bobby Păunescu rendezők, Sorin Apostu polgármester, Guttman Szabolcs, Boros János, Camelia Tise, Gheorghe Funar.

A fesztivál központja fokozatosan megtelt, majd közel kétezer emberhez fordulva Tudor Giurgiu, a Tiff igazgatója köszöntötte a jelenlévőket és arra bíztatott mindenkit, hogy vegyenek részt a film vetítéseken, kiállításokon és a színházi előadásokon.

100% különleges események néven fut a mai napra tervezett rendezvénysorozat, amelynek néhány jellegzetessége a  tematikus buli, az egyedi előadások és a meglepetés meghívottak, illetve este 21:30-tól a Creative Monkeyz, Robotzii online sorozat, összes (19) epizód vetítésére kerül sor.

A holnapra tervezett Magyar Nap keretén belül a hat legsikeresebb magyar filmet vetítik.
Az idéni „must see” tíz film névsora: http://filmreporter.ro/10-filme-de-vazut-neaparat-la-tiff .

A június 12-ig tartó fesztivál programját továbbá a TIFF hivatalos oldalán tekinthetik meg, június 6-tól a jegyek on-line is megvásárolhatóak www.tiff.ro, PROGRAM menü -> FILME, regisztrálás szükséges.



Kontz Linda




Alkoholmentes Kolozsvári Magyar Napok
  
Sörsátrak nélkül, de egy hétig fog ünnepelni a város augusztus 15. és 21. között, a Kolozsvári Magyar Napokon alkalmával, amelynek fénypontját a Száztagú Cigányzenekar fellépése jelenti.
A Magyar Napokat idén is az EMNT valamint az RMDSZ szervezi, de a munkájukat számos civil szervezet segíti majd. A Kolozsvári Magyar Diákszövetség is részt vállal az akadálytalan lebonyolításban koordinálva az önkéntesek munkáját és segítséget nyújtva a sportrendezvények megszervezésében.
A rendezvény minden estéjén koncerttel várják az érdeklődőket. Hétfőn a Kistehén Tánczenekar, kedden a Benkó Dixieland Band, szerdán Rúzsa Magdi, csütörtökön Charlie, pénteken a Deák Bill Gyula Blues Band, szombaton a Kolozsvári Filharmónia és a Kolozsvári Magyar Opera zenél majd.
Az előző évhez mérten újdonságokkal is kecsegtet a Kolozsvári Magyar Napok.Az idén élőzenés némafilm-vetítéseket élvezhetnek az érdeklődők, vagy megtekinthetik a Váróterem Projekt által bemutatott 12 órás színházi maratont.
A sétálóutcák biztosítják a helyszínt képzőművészeti, irodalomi, filmes, színházi, zenei rendezvényeknek. A kézművesség, gasztronómia, borászat is teret kap az idei Magyar Napokon.
A rendezvény főszervezője, Gergely Balázs, elmondta „Célunk, hogy a Kolozsvári Magyar Napok, Erdély éves kulturális közönségtalálkozójává nője ki magát, erős családbarát jelleggel, fiataloknak és időseknek is szóló programmal”. 

Lengyel Beáta 
Fél kiló különlegesség
-avagy kompromisszummentes TIFF

Ötödik napja tart a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál, tíz napra színesebbé téve a város kulturális programját. A vasárnap végéhez ért Kolozsvári Ünnepi Könyvhét után az olvasni szeretőknek érdemes néhány filmkockát is megtekinteniük a TIFF által kinált filmek, produkciók valamelyikéből válogatva.
Az idén a szervezők kompromisszummentes fesztivállal csábítják a nézőket a mozikba, színházakba, szabadtéri vetítésekre, koncertekre, kiállításokra. A tízéves születésnapját ünneplő fesztivál, fél kiló különlegességgel kápráztatja el a nézőket, leglábbis a programleírás vaskosságát tekintve ez a következtetés vonható le. A festivál már akkorára cseperedett, hogy maga a főszervező, Tudor Giurgiu, sem tudja megmondani, hogy hány filmet vetítenek a TIFF-en.
Mihai Chirilov és Tudor Giurgiu
A tízes szám talán a legalkalmasabb arra, hogy végre megmutathassa a román filmes kultúra is, hogy milyen egy igazi nagy filmfesztivál, ahol kompromisszumok nélkül történhet a munka, a közönség szórakoztatása. A filmeket először lehet a lehető legjobb minőségben vetíteni: a három belvárosi mozi felszereltsége ugyanis ezúttal ebben a tekintetben nem kifogásolható.
Mihai Chirilov művészeti igazgató elmondta, hogy idén nem sokkolni szerették volna a nézőt, hanem bemutatni a romantika különböző arcait. Igaz, hogy ez nem azt jelenti, hogy hiányzoni fognak az erőszakos, felkavaró filmek a vászonról. Mihai Chirilov, a filmek válogatásában teljhatalommal bíró filmkritikus megmosolyogtató magyarázattal szolgált az érdeklődőknek: „idén romantikus kedvemben voltam”. A tizedik TIFF-en Portugália, Norvégia és Belgium szerepel kiemelten a Focus szekcióban, a 3x3-as rendezők pedig Werner Herzog, Fernando Léon de Aranoa és Jaco Van Dormael. 
   
Tömeg a megnyitón
  
A filmfesztivál megnyitója is szuperlatívuszokban bővelkedett, hiszen a másfélórásra sikeredett starton csak úgy sereglettek az emberek a színpadon és potyogtak a mikrofonok. A hosszas oklevélosztáson, azokat az embereket díjaztál, akik valamilyen meghatározó szerepet töltöttek be a fesztivál tíz éves történetében. Meglepő módon Gheorghe Funar ex-polgármester is a díjazottak között volt, megannyi kritikussal, újságíróval és politikussal egyetemben. A megnyitón a kordonok nem szabhattak határt az érdeklődőknek, hiszen 1500-nál több ember volt kíváncsi, hogy miben lesz más az idei TIFF.
A szervezők ugyanakkor megköszönték az önkormányzat segítségét, amit a tavaly nem élvezhettek korlátlanul. Kelemen Hunor kulturális miniszter megígért és betartott támogatásáért is köszönetet mondtak a fesztivál megálmodói.

Magyar Színház a TIFF-en
A filmfesztivál idén a magyar kultúra melegágyát is bevonta a szervezésbe, hiszen a Szamos-parti operaház számos rendezvénynek ad otthon. Június 3-án, pénteken a 9 fok Párizsban című film-színházi stúdióelőadást mutatta be a bukaresti Teatrul Act és Peter Kerek rendező. „Mennyi filmet tud elviselni a színház és fordítva?” – erre a kérdésre keresve a választ Peter Kerek, miközben összefüggő módon ötvözte a színházat és a filmet.
A Polanskit kedvelők vasárnap egy, a híres filmrendező életét bemutató monodrámát láthattak a színház új stúdiótermében. Tamilla Woodard rendezésében. Az előadás Roman Polanski érzelmi viharait tárta fel, pszichológiai színházi és filmes formákat ötvözve a monológgal.
Még láthatnak az érdelődök Verespatakkal kapcsolatos előadást is (Verespatak - fizikai és politikai vonalon), vagy akár jazz-koncertre is jegyet válthatnak, ha a Magyar Színházat választják a TIFF számos helyszíne közül.
Polanski Polanski előadás a Magyar Színházban
 
A fiatal, kamaszodó nézőket is kiszolgálja a TIFF, hiszen készült egy kamasz-tematikájú válogatás is Tinerețe Irosită címmel, és idén először megmutatják olyan rendezők újabb alkotásait, akiknek korábbi filmjük különösen népszerű volt a TIFF-en.
A TIFF szervezői közönségtalálkozókkal hozzák közelebb a nézőt és a produkciók kivitelezőit. Ezeknek a beszélgetéseknek a Főtéren felállított TIFF Lounge sátor ad helyet, amely nemcsak kulturális programokkal várja a közönséget, hanem egy forró kávéval esetleg hűsítő italokkal, a tikkasztó júniusi délutánokon.
A főtér déli sarkában elhelyezkedő Continental Hotel ezúttal nem csak külső látványával kápráztat el. Érdemes betévedni az épületbe, hiszen a hűvös levegő mellett a kiállítások is igazi felüdülést hoznak. Egy-egy kiállítás csupán néhány napig tekinthető meg. A fesztivál, színházi és filmes jelmezek felvonultatásval vonta be a Hotelt a program helyszínei közé, azonban mától Tamás Klára kiállítása vette át a helyét, régi román filmplakátokat mutatva be az érdeklődőknek.

Plakátkiállítás

A kompromisszummentesség állja a helyét, hiszen a szervezők semmiben nem korlátozták fantáziájukat: nyüzsgő főtér, óriási csapók városszerte, gigantikus kivetítők, szemérmetlen színházi előadások, női nemiszerv 3D-ben Ezzel várja a tizedik TIFF a filmet szerető érdeklődőket.

Lengyel Beáta