2011. május 31., kedd

Kifogott a székelyeken a világ hatodik legmagasabb csúcsa


Nem minden alkalommal sikerül a hegymászóknak meghódítani a kiszemelt csúcsokat a hegymászóknak, most sem volt másképp a Székelyek a magasban expedíciónál sem, ahol a Cho Oyu-t, a világ hatodik legmagasabb hegycsúcsát próbálta meghódítani négy székelyföldi hegymászó: Tulit Zsombor (Sepsiszentgyörgy), Sükös József (Székelyudvarhely), Toásó István (Székelyudvarhely) és Szabó Zoltán (Székelyudvarhely).
            A Székelyek a magasban expedíciósorozat 2000-ben vette kezdetét, az ötlet Tulit Zsombor fejéből pattant ki, ebben talált támogatókra az Alpin Sportegyesületben. Az expedíciósorozat célja, hogy erdélyi magyar hegymászók a hét kontinens hét legmagasabb hegycsúcsára eljutva kitűzzék a székely zászlót.
            A csapat vezetője, Tulit Zsombor már öt kontinens legmagasabb csúcsára jutott fel. Aconcagua, Kilimandzsáró, Mount McKinley, Elbrusz és nem utolsósorban az antarktiszi Mount Vinson csúcsokat hódította meg. 
Tulit Zsombor, az expedíció vezetője

Sükös József, az expedíció másik tagja sem szégyenkezhet, ugyanis a csíkszeredában tevékenykedő ügyvéd az antarktiszi csúcsokat leszámítva 4 kontinens legmagasabb pontján járhatott örömtáncot. A Dél-, és Észak Amerikai mászásairól könyve is jelent meg a Pallas-Akadémia könyvkiadó, Utak, tájak, emberek sorozatának részeként, a Mount McKinley címmel. (az ajánló alatt interjú olvasható a szerzővel a 2010-es Elbrusz csúcs megmászásáról)

Sükös József
Szabó Zoltán (Kobra) székelyudvarhelyi vállalkozó, ő eddig a Mont Blancot és az Elbruszt mászta meg, továbbá  2007-ben Csíksomlyótól egészen Rómáig gyalogolt.

Szabó Zoltán
Tóásó István a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház világosítója, ő sziklamászóként kezdte, hegymászóként megmászta az Aconcaguát, utána pedig a mellette lévő Cuerno Principalra is feljutott.
          
Toásó István
           A mostani megmászásra váró, Kína és Nepál határán meghúzódó Cho Oyu csúcs mindannyiuk számára hatalmas kihívásnak bizonyult úgy mérete, mint a szélsőséges időjárási viszonyok miatt. A 8201 méter magas csúcs közelében, először a Mount Everestet is elsőként meghódító Sir Edmund Hillary hegymászó járt 1952-ben, de hivatalos meghódításának az 1954-es osztrák expedíció számít, amikor három ember jutott fel a csúcsra: Joseph Joechler, Herbert Tichy, valamint a nepáli Pasang Dawa Lama.

Panoráma az 1-es táborból (a mászók felvétele)

            A székely hegymászók egyik célja, hogy bebizonyítsák, nem hivatásos hegymászók is képesek megmászni a Himaláját, mivel mindegyikük hobbiként űzi ezt az embertpróbáló tevékenységet. Másik célkitűzésük az épségben megmászás és hazakerülés mellett az oxigénpalackok használata nélkül meghódítani a világ hatodik legmagasabb csúcsát.

Pihenő a 2-es tábor felé menés közben

A magashegyi mászás során az egyik legfontosabb az akklimatizáció, vagyis az adott körülményekhez való igazodás. Ez úgy történik, hogy a hegymászók folyamatosan szoktatják hozzá szervezetüket a magashegyi életkörülményekhez, mint például a nyomáskülönbség.
Ács Zoltán, magyar hegymászó szerint általában 2400 métertől számítják a magas hegyeket, a hegyi betegség pedig általában 3000 méternél szokott jelentkezni. A nem megfelelő akklimatizációval jelentkezhet a klasszikus hegyi betegség, amelynek angol rövidítése AMS (Acute Mountain Sickness). Tünetei: fejfájás, émelygés, levertség, hányinger. Ezek jelentkezésekor nem ajánlott magasabb régiókba menni. Bizonyos magasságokban pedig agyi-, és tüdőödéma is kialakulhat, ami már az életet is veszélyezteti.
            A székelyek így számolnak be az akklimatizációjukról: “Két-három helyiségben is meg fogunk állni, és eltöltünk majd ott egy-két napot, annak függvényében, hogyan akklimatizálódunk. Egyre fennebb és fennebb haladunk majd, sok folyadékot kell fogyasztanunk, és a környező hegyekben teszünk kisebb-nagyobb akklimatizációs túrákat. A csapat néhány tagja él az erre a célra kifejlesztett, a szervezet alkalmazkodását elősegítő gyógyszerrel, ám Zsombornak allergiája miatt meg kelle elégednie a fokhagymával és a napi 4-5 liter folyadékkal.”
            
Kilátás a 3-as táborból
 
            Tulit Zsombornál és Sükös Józsefnél jelentkeztek a hegyibetegség tünetei, ezért úgy döntöttek, hogy nem kísértve a sorsot, feladják a csúcsratörést, hamarabb lejönnek a hegyről. Tulit Zsombor rosszullétre panaszkodott, Sükös Józsefnél pedig tüdőödéma veszélye alakult ki, amiről kiderült, hogy tüdőgyulladás. Ahogy lefelé jöttek, állapotuk egyre jobban javult.

A napsütötte Hegy
            A két másik mászó Toásó István és Szabó Zoltán május 20.-án tört a csúcsra, azonban erős viharba kerülve kénytelenek voltak visszafordulni és lemondani a csúcsra feljutásról.
Mindezek ellenére az expedíciót olyan szintű sikernek könyvelik el, hogy mindenki épségben megúszta és szerencsésen hazajutott, nem történt tragédia. 

Tamás Attila
 

A négy székely és a Türkiz istennő története



Theiss Eliza

(Újmédia)


A himalájai 8201 méter magas Cho-Oyu csúcs meghódítása kellett volna, hogy a Székelyek a magasban expedíciósorozat legújabb sikere legyen. Az eredetileg Sükös Józsefból, Tulit Zsomborból, Szabó Zoltánból és Tóásó Istvánból álló csapat utóbbi két tagja május 20-án támadta meg a "könnyű nyolcezresként" becézett Cho-Oyut, de 200 méterrel a csúcs alatt hóviharba keveredett és kénytelen volt visszafordulni.




Szabó Zoltán már március folyamán Nepálba utazott, a csapat másik három tagja április 18-án indult Bukarestből Dohába, innen pedig Katmanduba, ahol Szabó Zoltánnal találkoztak. Néhány nap után, amikor a 80+ kilogrammos csomag hiányosságait kiegészítették és megkapták a vízumot, becsomagoltak egy kisbuszba és elindultak a Cho-Oyu alaptáborának irányába, amelyet április 27-én értek el. Útközben két tibeti településen is megpihentek. Nyalam és Tingri különös esélyt nyújtották a tibeti nép megismerésére. Ezután következtek az alap-, intermediáris, és az előretolt tábor, amelyet május 1-én értek el, ugyanis minden táborban néhány napot kellett tölteniük, akklimatizálódni. 


BOX

Akklimatizálás nélkül ilyen magas csúcsokat képtelenség megmászni. Léteznek gyógyszerek, amelyek segítik az akklimatizálást, de nem mindenki használhatja, ugyanis allergének. Így Tulit Zsombor is, aki a fokhagymával és nagyobb folyadékbevétellel segítette szervezetét. Egy másik technika, amivel az akklimatizálás könnyebben történik a növelt zöldségfogyasztás.
A nem megfelelő akklimatizálás életveszélyes lehet, főleg hegymászás közben. Tünetei közé tartoznak a fáradtság, alacsonyabb munkabírás, nyugtalanság, álmatlanság, migrének, álmosság, az étvágy elvesztése, súlyvesztés, magas vérnyomás, légrendszeri gyulladások, fertőzések, fehérvérsejtek általános túlszaporodása vagy csökkenése stb.

BOX VÉGE




Május 17-ig az expedíció négy tagja az alaptábor és az első tábor közötti utvonalat gyakorolta. Sajnos Tulit Zsombor és Sükös József egészségi állapota nem javult annyira, hogy Szabó Zoltánnal és Tóásó Istvánnal az első tábort meghódítsák. Az utóbbi két hegymászó a felvitte a székely zászlót a 6200 méteren fekvő 1-es táborba, két nap múlva pedig már a hármas tábor 7600 méteres magasságában voltak. Május 20-án hajnali négy órakor indult a két székely hegymászó a Cho-Oyu megmászására. Nem egyedül indultak útnak, még néhány más turistával kezdték a hódítást, de ők ketten voltak az egyedüliek, akik oxigénpalack nélkül indultak útnak. Kétszáz méterrel a csúcs alatt hóvihar tört ki és Szabó Zoltán és Tóásó István kénytelenek voltak visszafordulni. Saját elmondásuk szerint a mászás így is sikernek számít – nem volta értelme életüket kockáztatni. Május 23-án a csoport a nepáli Katmanduban egyesült és zárta le a könnyű nyolcezres meghódításának expedícióját.

 

Az expedóció tagjairól:






Tulit Zsombor: A Székelyek a magasban projekt kezdeményezője építkezési vállalkozó, egy nyomda és tankönyvkiadó tulajdonosa. Továbbá önkéntes hegyimentőés hámrom évtizednyi hagymászasi tapasztalattal rendelkezik. A hét kontinens legmagasabbjaiból ötöt már meghódított: Acongagua (Dél-Amerika), Mount McKinley (Észak-Amerika), Kilimandzsáró (Afrika), Elbrusz és Mont Blanc (Európa), Mont Vinson (Antarktisz).

 


 







Sükös József (Csíkszereda) ügyvéd. eddig négy kontinens legmagasabb csúcsát mászta meg. Ő is meghódította az Aconcaguát, a McKinley csúcsot, a Kilimandzsárót és az Elbruszt.













 




 





A Kobrának becézett Szabó Zoltán székelyudvarhelyi vállalkozó. Európa két nagyját, a Mont Blancot és az Elbruszt mászta meg jelen pillanatig. Ezenkívül 2007-ben a Csíksomlyó – Róma útvonalat gyalog tette meg


 


 












Tóásó István: a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház világosítója. Eredetileg sziklamászó volt, így mászta meg az Aconcagua mellett magasodó Cuerno Principalt, de miután az Aconcaguát hagyományos hegymászással meghódította.


 

 
 




BOX 

A Székelyek a magasban expedíció teljesítményei:
 

2000: Törökország – Erciyes-csúcs (3917 m), Alpok – Monte Rosa (4634 m);

2001: Alpok – Mont Blanc (4808 m) és Matterhorn (4478 m); 2001: Peru – Huascaran (6768 m);

2002: Kaukázus – Elbrusz (5642 m);

2003: Kirgisztán – Lenin (7134 m);

2004: Alaszka – McKinley (6194 m);

2006: Tátra, Alpok – Matterhorn, Grossglockner, Mount Blanc;

2007: Alpok – Monte Rosa, Dolomitok – Marmolada, Afrika – Kilimandzsáró (5896 m), Mt. Kenya (5199 m), Mt. Meru (4566 m);

2008: Andok – Aconcagua (6962 m), Cuerno Principal (2600 m),

2009: Antarktisz – Mt. Vinson (4897 m).


BOX VÉGE