2011. március 21., hétfő

Végzetes lakoma Wales tartományában


Kegyetlenül mészároltak le ötszáz lantost tegnap, június 7-én Wales-ben. Edward angol király Montgomery várában  megtartott békés vacsorája gyilkossági merényletbe torkólt, mivel alattvalói nem akarták őt és harci tetteit dicsőíteni.

A tegnap esti vacsora ideje alatt a walesi király arra vágyott, hogy harci tetteit dicsőítsék. Ennek a megszége okozta a botrányokat, mivel egyetlen válalkozó sem akadt, sőt a háttérben többször is elhangzott az a kijelentés, hogy „gyűlöljük a királyt!”.
A jelenlevők közül csupán három szabadságától megfosztott bárd tette közzé véleményét, a többiek felelőségre vonták a királyt. A harmadik bárd átkozó szavai háborították fel Edwardot, „átok fejedre minden dal, melyet zeng walesi bárd”.
Az est két tragédiával zárult. Mivel a teremben senki sem volt hajlandó a zsarnok király nevét dícsőíteni, így az minden lantost máglyahalálra ítélt. Rettentő látvány volt az, amint 500 walesi bárd dalolva mentek  lángsírba, és senki sem mondta ki utolsó pillanatig azt, hogy „Éljen Edward!”. A második tragikus esemény, amiről többen is nyilatkoztak, az volt, hogy Wales királya megőrült. 


Egyes források szerint, a máglyára ítéltek éneke Londonig elhallatszott, hogy a király fülében csengve bosszút álljon a lemészároltakért. Wales és környéke gyászba borult. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése