2011. június 1., szerda

Nem értek fel a csúcsra... a Türkiz istennő hegycsúcsra


Az eddigi pályafutásuk során 5800 méter volt a legnagyobb magasság amelyet elérték, az utóbbi csúcstámadás a Cho-Oyu csúcsa előtt 200 méterrel ért véget.





A kihívásnak felkészülten indultak hegynek (május 17.-én) Tulit Zsombor, Sükös József, Szabó Zoltán és Tóásó István a Székelyek a magasban expedíciósorozat Cho-Oyu csúcs meghódítására. Induláskor mindannyiuk egészségügyi állapota és tapasztalata megfelelő volt, viszont a 8000-ik méteren bekövetkezett vihar, egy óra gondolkodás után is, lehetetlenné tette a csúcstámadás folytatását (május 23.). Tulit Zsombor és Sükös József egészségügyi állapotuk miatt sajnos már a 7000-ik méteren véget ért az expedíció.

Tulit Zsombor, expedíció kezdeményező




Sükös József



Szabó Zoltán



Tóásó István

 Tulit Zsomborral és Sükös Józseffel, az expedíció másik két tagjával együtt értékelték a közösen, majd külön-külön meghozott döntéseiket. Sikerként könyvelték el, hogy együtt, mindannyian épen, egészségesen térhetnek haza. Fáj ugyan, hogy a csúcsig hiányzó, száznál alig több utolsó métereket nem sikerült megtenniük, mégis helyesnek ítélik – utólag is –, hogy felelőtlenül nem sodorták veszélybe önmagukat és társaik életét.”


A csúcs

A Székelyek a magasban expedíció eddigi teljesítményei:

2000: Törökország – Erciyes-csúcs (3917 m), Alpok – Monte Rosa (4634 m); 2001: Alpok – Mont Blanc (4808 m) és Matterhorn (4478 m); 2001: Peru – Huascaran (6768 m); 2002: Kaukázus – Elbrusz (5642 m); 2003: Kirgisztán – Lenin (7134 m); 2004: Alaszka – McKinley (6194 m); 2006: Tátra, Alpok – Matterhorn, Grossglockner, Mount Blanc; 2007: Alpok – Monte Rosa, Dolomitok – Marmolada, Afrika – Kilimandzsáró (5896 m), Mt. Kenya (5199 m), Mt. Meru (4566 m); 2008: Andok – Aconcagua (6962 m), Cuerno Principal (2600 m), 2009: Antarktisz – Mt. Vinson (4897 m).


Kontz Linda

Csak egy kicsi hiányzott...

Táborozás magaslati éghajlaton

            Nem sikerült a csúcshódítás a székely hegymászóknak. A Székelyek a magasban nevű expedíció tagjai,  Tóásó István, Szabó Zoltán, Tulit Zsombor és Sükös József a Cho-Oju nevű hegycsúcs megmászására készültek.
            A csapat három tagja, Tóásó István, Tulit Zsombor és Sükös József április 19-én érkezett Dohába, a felszereléshez elmaradhatatlanul hozzátartozott a házi kolbász és a szalonna. Még ugyanaznap este, Kathmanduban találkoztak Szabó Zoltánnal, hogy innen közösen folytassák útjukat.
            A hegymászás fontos része az akklimatizáció, ennek köszönhető, hogy az 1-es tábort először május ötödikén érték el, és itt is töltöttek pár napot. 7100 méterre, a 2-es táborba először május 13-án mentek. A szó szerinti csúcstámadás május 17-én kezdődött, sajnos a csapat két tagja, Sükös József és Tulit Zsombor egészségügyi állapota nem engedte meg, hogy tovább menjenek. Ők Kathmanduban kórházi segítséget kaptak. A két megmaradt hegymászó május 19-én ért fel a hármas táborba, 7600 méterre a tengerszint fölé. A következő napon , hajnali 4 órakor indultak a Cho-Oju csúcsára, azonban 8000 méteres magasságon erős viharba keveredtek. Kevés várakozás és tanácskozás után a két székely úgy döntött, visszafordulnak, május 23-ára pedig már megérkeztek Kathmanduba, véget vetve a Cho-Oju 2011 expedíciónak.
Kathmanduban nem érezték magukat egyedül a hegymászók

            Az akciót az is nehezítette, hogy a négy hegymászó oxigénpalackok nélkül indultak a csúcsra, és habár a székely zászlót nem sikerült a Himalájában kitűzni, ez az expedíció sikeresnek mondható. Az adott helyzetben helyes döntést hoztak, és mind a négyen egészségesen hazatértek.
            Az alpinisták mindvégig kapcsolatban voltak a hazai médiával, szinte napi rendszerességgel számoltak be az eseményekről, az Erdély FM-ben interjúkban, illetve a transindexen blogra töltöttek fel megjegyzéseket, fényképeket.
Egy kis útravaló...
...amit a jakok cipelte












A csapat 5 másik alpinistával vágott neki a csúcsnak

Keret:
A türkiz istennő

            A Cho-Oju a Himalája hegylánchoz tartozik, a Mount Everest-től mintegy 20 km-re nyugatra, Nepál és Kína határán. A világ hatodik legmasagabb csúcsa, 8201 m.
A Cho-Oju neve tibeti nyelven annyit jelent, Türki Istennő.

            Először 1952-ben próbálták meghódítani, a Joint Himalayan Committee nevű brit szervezésével. Az akció a Mount Everest meghódítására való felkészülést jelentette. Az Eric Shipton által vezetett csapat azonban 6650 méteren elakadt. 1954-ben osztrák hegymászó, Herbert Tichy és Joseph Jöchler, valamint a nepáli Pasang Dawa Lama másszák meg először. Ez volt az ötödik 8000 méter feletti csúcs, amit meghódítottak, az Annapurna, a Mount Everest, a Nanga Parbat és a K2 után. Pasang Dawa Lama egyébként négy évvel később ismét megmászta a csúcsot, egy indiai expedíció keretén belül, amikor az első halálesetet is elkönyvelhették.
            A Cho-Oju-tól néhány kilométerre található a Nangpa La nevű hágó, ami a fő kereskedelmi útvonal Tibet és Khumbu, Nepál egyik északkeleti régiója között. Többek közt a kereskedelmi forgalomnak is köszönhetően, sokak szerint a Cho-Oju a legkönnyebben megmászható, 8000 méter feletti csúcs.


Székelyek a magasban

            A Székelyek a magasban nevű expedíciósorozatot 2000-ben indította az Alpin Sport Egyesület. Tulit Zsombor elmondása szerint a cél, hogy a világ hét kontinensének legmagasabb csúcsait meghódítsák. Ebből ötöt kipipálhat a sepsiszentgyörgyi vállalkozó, Dél-Amerikából az Aconcaguát, Afrikából a Kilimandzsárót, Észak-Amerikából a McKinley-t, Európából az Elbruszt és a Mont Blancot, és az antarktiszi Mont Vinsont már sikerült megmászni. Neki nem volt teljesen ismeretlen a Cho-Oju, 2009-ben már volt egy kísérlete, akkor a feleségével együtt 7900 méterig jutottak, szintén oxigénpalackok nélkül.
A székelyek
Balról jobbra: Tulit Zsombor, Tóásó István, Szabó Zoltán, Sükös József

„A fő célunk az, hogy emberközelbe hozzuk a magashegyi mászást, hiszen ez bárki számára elérhető, nem kell félistennek születni ahhoz, hogy az ember elmehessen a magas hegyekbe. Kellő támogatással, valami itthoni felkészüléssel ezek mind elérhetőek.”

9/11: Újabb tárgyalások


Khalid Sheikh Mohammed
A 9/11-es Egyesült Államok elleni terrortámadások feltételezett elkövetőit újra bíróság elé helyezik.

Katonai ügyészek újraindítványozták az AEÁ-beli 2001, szeptember 11-én elkövetett terrortámadások gyilkosság és terrorizmus vádjával gyanúsított vezető és négy másik ember elleni tárgyalásokat a Guantánamoi-öbölben, nyilatkozta kedden a Pentagon. Khalid Sheikh Mohammed-et és társait sújtó vádak szerint az említettek felelősek azokért a utasszállító repülőgépek eltérítéséért, amik becsapódtak a New York-i Világkereskedelmi Központ (World Trade Center), a Pentagon és egy Pennsylvania-i területre és ennek következtében szinte 3000 ember vesztette életét. 

Az ügyészek azt javasolták, hogy főbenjáró bűnként tekintsenek a vádakra, így halálbűntetés is lehet a tárgyalás végkimenetele. Az öt embert elítélték ez előtt a támadásokkal kapcsolatosan, de ezeket a vádakat ejtették 2009-ben, amikor az Obama kormány be akarta zárni a Guantánamoi-öböl fogvatartási intézményét.