2011. május 21., szombat

500 halott Montgomeryben


                                                          Az ötszáz zenész holtteste másnap is az utcán hevert


Ötszáz bárdot végeztetett ki Eduárd, angol király, pénteken, május 20-án, Montgomery várában a tiszteletére rendezett fogadáson. A tervek szerint az énekeseknek az uralkodót kellett volna dicsérniük, azonban ezt nem tették meg hangot adva sérelmeiknek.

                                                        I. Eduárd nem kímélte a walesieket

Az Angliát 1239 óta vezető Eduárd, 1282-ben foglalta el a természeti gazdagságáról híres Wales tartományt (képen). Ezt megfélemlítések sora követte, így az évek során a térség több száz lakosa vesztette életét. A tartományban a gyermekvállalási kedv is alábbhagyott, amit a negatív népszaporulat is tükröz.     

                                         Wales tartományban (pirossal jelölve) 1282-től uralkodik I. Eduárd

A fogadáson a király jelezte a zenés szónoklat iránti igényét „velsz ebek”-nek nevezve a jelenlévőket. A sorra jelentkező bárdok Eduárd kegyetlenségeit nyíltan énekbe foglalták, a király nemtetszését váltva ki ezzel. Máglyahalálra ítélte a zenészeket, ami szakemberek szerint a túlélők többségét traumatizálta. Továbbá pszichológusok valószínűnek tartják, hogy az események hatására jelent meg a királynál a szkizofrénia egy tünetcsoportja, a hallucinálás. Az ország vezetésének sorsa kérdésessé vált, ugyanis többen megkérdőjelezték a király irányítási kompetenciáját a lehetséges betegséget figyelembe véve.  

Mihály Noémi Katalin