2011. március 21., hétfő

Vérfürdőbe torkollt a Montgomery-lakoma

Kereken ötszáz walesi bárd hagyta ott a fogát ma este a Montgomery-várban zajlott lakomán, amelyet I. Edward angol király tiszteletére rendeztek.

A felszolgált étel- és italrengetegben kevés kivetnivalót találhatott az angol uralkodó, akinek azonban kevésbé tetszett, hogy nem dicsőítették őt énekükkel a walesi bárdok.

Arany János (fotó), a helyszínen tartózkodó tudósítónk szerint elsőként egy agg ember állt Edward elé, de durva szavai hallatán azon nyomban máglyára küldte őt az est főszereplője. Következett egy sokkal ifjabb költő, és a fiatal bárd reménytelien is kezdte énekét („Ah! lágyan kél az esti szél Milford-öböl felé), a folytatás viszont finoman fogalmazva, aligha elégítette ki a király igényeit („Szüzek siralma, özvegyek panasza nyög belé.”).

Mint azt Aranytól megtudtuk, a harmadik dalnok hívatlanul állt elő, majd azonnal belevágott énekébe. Talán mondanunk sem kellene, a harmadik próbálkozó sem felelt meg Edwárdnak, így a király elrendelte minden olyan walesi „énekes” kiiktatatását, aki nem hajlandó dicsőíteni őt. Arany szavait idézve: „ötszáz bizony dalolva ment lángsírba velszi bárd: de egy se bírta mondani, hogy: éljen Eduárd”.

Költő kollegánkat egyébiránt láthatóan újból megszállta az ihlet, így nem haladhatott el az események fölött anélkül, hogy ne foglalja versbe az ott látottakat. A végterméket hamarosan publikáljuk. 

O.Zs. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése