2011. április 5., kedd

(Új média) Elizabeth Taylor - halála után is tündökől

Sipos Timea. Rejtélyes dolgoknak lehetünk tanúi, ha Elisabeth Taylor halálát és az ezt követő eseményeket boncolgatni próbáljuk. Csupán két hete, március 23-án virradóra hunyt el a kétszeres Oscar-díjas filmszínésznő és máris sokak által nem ismert titkok kerülnek a felszínre Elisabeth magánéletéről és színészi pályafutásáról.


Hetvenkilenc évet élt és „békésen hunyt el szerdán a Los Angeles-i Cedars-Sinai kórházban” – nyilatkozott az ügynöke, miután szívelégtelenség miatt hat hetes korházi felügyeletre szorult és nem ez volt az első. Depresszió, alkohol és drogfüggőség ellen is küszködött, ugyanakkor számtalanszor fogyókúrázott és bőrregeneráló procedúrákon is keresztülment. Többször volt már fél lábbal a sírban. 1961-ben és 1990-ben tüdőgyulladási rohamai majdnem végzetesek voltak számára. 1992-ben viszont egy újabb légzési zavar miatt néhány héttel el kellett tolnia az eljegyzését. 1994 és 1995-ben csípő átültetésen is keresztülment. Ha mindez nem volna elég, nem sokkal később túlélt egy agydaganat műtétet is. Utolsó éveit egy tolószékben töltötte.


Nem volt könnyű élete, de mégis számos meglepetést is tartogatott a számára. Egyike volt azon kevés színészeknek, akiket hamar szerződtettek. 1942-ben, csupán kilenc évesen megkapta az első szerepét a There's One Born Every Minute című filmben. Már akkor feltűnő volt szépsége és ibolyakék szeme. Vonzalmai sok szerep megszerzésében fontosnak bizonyultak, és nemcsak, ugyanis már tizenhét éves korában felbukkant első kérője, a hotellánc-örökös Conrad Hilton Jr . A házasságkötés terén egyetlen egyszer sem vált be nála az a mondás, hogy „míg a halál el nem választ”, ugyanis nyolcszor ment férjhez és közülük egyik sem ült halálos ágya mellett. 
Nyolc házasság, hét férfi. Kalandok és kavaródások, akár egy túlbonyolított szappanopera. Miután menthetetlenné vált kapcsolata Hiltonnal, szívébe férkőzött a nála húsz évvel idősebb Michael Wilding , akivel együtt játszott az Ivanhoe  című filmben. Ebből a házasságból két gyereke születik, Michael Howard Wilding és Christopher Edward Wilding (lásd kép). Harmadik férjével, Mike Todd filmproducerrel még Wilding feleségeként ismerkedik meg, aki figyelmességével és drága ajándékaival csábította el. Házasságuk ideje alatt egy kislányuk születik, Elizabeth Frances. Todd halála után, ennek legjobb barátja Eddie Fischer , az akkoriban már házas férfi veszi Liz Taylort feleségül. Ez is csak rövid boldogságnak minősült, mikor kiderült, hogy a férfi nem tudja szíve színésznőjének azt a luxust biztosítani, amihez az hozzászokott.

 Ha ez nem lett volna elég, belesegített egyik híres filmje, a Kleopátra forgatása alatt felbukkant Richard Burton , aki ugyancsak nős volt. Az együtt töltött idő inkább amolyan „se veled, se nélküled” kapcsolat volt, ezt alátámasztja az is, hogy kétszer is összeházasodtak. A legfőbb gond náluk az volt, hogy nem tudták eldönteni kettőjük közül melyik a jobb és híresebb színész. Ebből a házasságból származik Elizabeth Taylor ékszergyűjteményének legértékesebb darabjai, a 69 karátos Burton–Cartier gyémánt és a 39 karátos Krupp-gyémánt. Közös gyerekük nincs, ellenben örökbe fogadtak egy kislányt, Maria Burtont. 1970-ben John Warner lesz Taylor következő férje. Mint egy ideális feleség támogatja férje álláspontjait, ez esetben politikai ambícióit, de sajnos ugyanezek vetnek véget rövid házasságuknak is. Ha az első házasságából egy nála 20 évvel idősebb férfi ölébe menekül, az utolsó házassága esetében egy nála 20 évvel fiatalabb férfi segítségével érzi azt, hogy újjászületik. Larry Fortensky -t a Betty Ford klinikán ismeri meg, miközben épp az alkoholizmus problémáját próbálja helyrepofozni. De öt év múlva ez a kapcsolat is válással végződik, a köztük levő óriási különbségek miatt. Senki sem volt számára olyannyira megfelelő, hogy élete utolsó perceit együtt tölthessék. Halálos ágya mellett csak négy gyereke volt jelen.


Sok filmszerep, sok férj, egyetlen szépség. Mégis ötödik férje, Burton , nem értett egyet azzal, hogy felesége lenne a világ legcsodálatosabb nője és ezt állította róla: „csodálatos szeme van, de tokás, túl nagy a melle és elég rövidek a lábai”.


A hollywoodi mozi aranykorának utolsó nagy legendájának tekintik. Halála után egy nappal temették el, ugyanabba a Los Angeles-i temetőbe, ahol a pop zene királya és Elizabeth Taylor egyik legjobb barátja, Michael Jackson is nyugszik. Ez volt a színésznő egyik utolsó kívánsága. Humorát megtartotta ameddig bekövetkezett a vég, ugyanis a második kívánsága az volt, hogy a temetkezési ceremónia 15 perccel később kezdődjön a kiszabott időpontnál, mert késni akart a saját temetéséről, nyilatkozta a színésznő sajtófelelőse. Kettőkor kellett volna kezdődjön, de teljesítették a filmcsillag kívánságát. Ez a megszokottól eltérő volt, ugyanis Lizről köztudott, hogy mindig mindenhova időben érkezett és nagyon ritkán kellett egy szerepet is miatta újrajátszódni. Talán azt is ki lehetne mondani, hogy profin csinálta azt, amit csinált.


A temetésen a média szakemberei nem vehettek részt. A rendőrség szóvivője kijelentette, hogy azért lett minden ennyire hamar lebonyolítva, mert a színésznő áttért a zsidó vallásra Eddie Fisher-rel való házasságkötése előtt. Információk azonban mégis kiszivárogtak. Colin Farrell, az elhunyt egyik közeli barátja, Gerard Manley Hopkins egyik versét szavalta el. Ugyancsak verset mondtak unokái is, sőt Taylor Rhys Tivey trombita szólójával is megnyilvánult. Habár intim ceremóniára vágyott, szerettei, kollégái jelen voltak. Akik dolgoztak vele belevaló embernek tartották. Színészi hozzáállásáról ezt mondta: "igyekszem a lehető legnagyobb érzelmi hatást kiváltani a lehető legkisebb látható mozgással". Sokan kedvelték, és filmei által sokak számára nem ez lesz a vég. 


            II. Erzsébet brit királynő lovagi rangra emelte, azóta a színésznőt a „dame” cím is megiletti    
        

A férfi, akinek kétszer is igent mondott

Csillagos eredmények

Kleopátra tejben fürdött, Taylor sem panaszkodhatott. Övé a főszerep

A Flinstones családban veje, Frédi, nem szerette. De az igazi veje?

Ha nem is a farkastól félt, volt neki mitől rettegni

69 karátos Burton–Cartier gyémánt

Who's Afraid of Virginia Woolf?


                                          
Cleopatra







        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése