2011. május 24., kedd

Kelemen Hunor: Törvénytelenül helyezték el a Iorga-idézetet tartalmazó táblát a Mátyás-szobornál

A hétfőn, törvénytelenül kitett, Iorga-idézetet tartalmazó tábla


Ismeretlen személyek ismét elhelyeztek a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport elé egy olyan bronztáblát, amely Nicolae Iorga román történésznek az egykori magyar uralkodóról írt vitatott mondatát tartalmazza - adta hírül hétfőn a kolozsvári Szabadság című napilap elektronikus kiadásában. A kitett bronztábla nem azonos a tavalyi restaurálás után eltávolított táblával, de az újabb is tartalmazza a korábbi Iorga-idézetet: "A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldovabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult".


Legelőször 1932-ben került fel a szoborra a Iorga-idézet, majd 1940-ben, Észak-Erdély Magyarországhoz való visszakerülése után eltávolították, s csak 1992-ben, a nacionalista Gheorghe Funar, akkori polgármester idejében került vissza a talapzatra, engedély nélkül.
A szobor áprilisi újraavatása után az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi szervezete és néhány román akadémikus nyílt levélben kérte a restaurálás után eltávolított tábla visszahelyezését. 

A négynyelvű tábla

László Attila kolozsvári alpolgármester az MTI-nek elmondta:  ismeretlenek engedély nélkül helyezték el most a táblát a talapzatot körülvevő gyepre. 


Az alpolgármester rámutatott: a Mátyás király szoborcsoport a kiemelt védettséget élvező műemlékek közé tartozik, módosításokat csak a regionális vagy az országos műemlékvédelmi bizottság engedélyével lehet végrehajtani rajta, de senki nem kért e testületektől jóváhagyást a tábla elhelyezésére.

A polgármesteri hivatal sajtóközleménye szerint a 2008. augusztus 12-én kiadott, a Mátyás-szobor restaurálására vonatkozó építkezési engedély jóváhagyja az Utilitas Kft. illetve Szénási Zsolt műépítész által elkészített projektet, amelyben az szerepel, hogy a talapzat előtti gyepen helyet kap egy bronzból készült információs tábla. A polgármesteri hivatal által elküldött tervrajz szerint a Nicolae Iorga idézetet tartalmazó tábla fekszik a megfelelő helyen.

A városháza által küldött tervrajz

Kolozsi Tibor képzőművész, az alkotás restaurátora az MTI-nek kedden elmondta, hogy az eredeti terv szerinti tábla nem más, mint a többnyelvű feliratot tartalmazó. Helyét gyakorlati szempontok miatt módosították, erről hivatalos iratokat is készítettek, és megindokolták a változtatást.

Kelemen Hunor művelődési miniszter a város vezetőitől a tábla eltávolítását kérte, szerinte ugyanis a tárca engedélye nélkül semmit sem változtathatnak a szobron, hiszen egy A kategóriájú műemlékről van szó, amennyiben a városháza nem intézkedik az eltávolítás ügyében, a miniszter a rendőrséghez fog fordulni. 

A négynyelvű tábla terve
A művelődési miniszter közleményében arra figyelmeztet, hogy az Országos Műemlékvédelmi Bizottság által jóváhagyott tervrajzokon a tábla mérete és szövege is szerepel. A dokumentum szerint a felirat négy nyelven kell a következőket hirdesse: „Mátyás Király Lovasszobra. Fadrusz János alkotása. Felavatták 1902 október 12-én”. 

Ugyanakkor az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nevében Gergely Balázs közép-erdélyi régióelnök és Csigi Levente, a Kolozs megyei szervezet elnöke nyílt levelet intézett Kolozsvár polgármesteri hivatalához, a város rendőrségéhez és csendőrségéhez.

Megütközéssel vettük tudomásul, hogy Mátyás király kolozsvári lovas szobrának talapzatán engedély nélkül újból elhelyeztek egy, a történelmi valóságot elferdítő és a magyarságot sértő feliratot tartalmazó bronztáblát, valamint hogy a város bejáratainál eltűntek az érkezőket románul, magyarul, németül, angolul és franciául üdvözlő, alig egy nappal korábban felszerelt feliratok. 


A közlemény szerint a törvénysértések provokációk, amelyek az 1990 márciusában Marosvásárhelyen kirobbant súlyos nemzetiségi zavargások kiváltó okait idézik fel. A Gergely Balázs és Csigi Levente által aláírt dokumentum szerint súlyosbítja a helyzetet az a körülmény, "hogy az illetékes hatóságok az azonnali és határozott fellépés helyett tétlenül szemlélik az eseményeket, ezáltal hallgatólagosan járulva hozzá - akárcsak Marosvásárhely tragikus emlékezetű márciusán - a feszültség fokozásához és a helyzet elmérgesedéséhez." - áll a levélben. Ugyanakkor az aláírók határozottan visszautasítják és elítélik ezeket a cselekedeteket, és követelik a Iorga-idézetet tartalmazó bronztábla azonnali eltávolítását, a város bejáratainál az érkezőket üdvözlő ötnyelvű táblák visszahelyezését, valamint a két nyilvánvaló bűncselekmény elkövetőinek felderítését és felelősségre vonását. 

Forrás: MTISzabadság, közlemények
Fotó: Kiss Gábor