2011. május 3., kedd

A prózaíró Istent játszhat

„Ha a politikusok tudnának arról, hogy a prózaírónak mekkora hatalma van, akkor mindannyian írni akarnának”― mondta Vámos Miklós, a közismert magyarországi író, szombati közönségtalálkozóján, Nagyváradon.

Nagy Noémi
Vámos Miklós Nagyváradon

Vámos Miklós a Partium Alapítvány meghívására érkezett Nagyváradra, abba a városba ahonnan felmenői is származnak mind apai és mind anyai ágon. Az író-olvasó találkozót Meleg Vilmos színművész nyitotta meg, egy Vámos novellát olvasott fel, amit egy negyed óra után maga az író szakított félbe, azzal, hogy aki szeretné, úgy is elolvashatja majd a művet, az ilyen jellegű találkozókat nem kellene elrontani  felolvasással.

Az író és kapcsolatai


Az egy órás beszéd alatt a városháza nagytermében szép számban összegyűlt hallgatóság sok mindent megtudhatott az itthon is népszerűségnek örvendő íróról. Vámos Miklós a maga közvetlen stílusában mesélt a családjáról, az író és az olvasó, illetve az író és a sajtó kapcsolatáról. Édesanyjáról így nyilatkozott: „Anyám olyan volt, mint a szocializmus: diktatórikus, erőszakos, szeszélyes, de volt humorérzéke.” Úgy látszik humorérzékét Vámos Miklós is örökölte, hiszen sokszor nevettette meg az egybegyűlt közönséget humorosan előadott történeteivel.
Sokan voltak kiváncsiak az íróra
Vámos Miklós az író és az olvasó közötti kapcsolatot úgy fogja fel, mint egy szerződést: „Minden író köt egy szerződést az olvasóival. Én azt a szerződést kötöttem, hogy ha te, olvasó belépsz a könyvembe, akkor az én és a te életedbe lépsz be. És hidd el, hogy az igazságot olvasod.”
A sajtóval való kapcsolatáról is sokat mesélt, újabb szórakoztató történetek kerültek a felszínre, mint például az, mikor egy női magazin olyan fotót akart róla készíteni, mint amilyen George Clooney-ról is készült. Továbbá elmondta, hogy népszerűségét a televíziózásnak köszönheti, hiszen még mindig felemlegetik műsorait, pedig már évek óta kiszállt a tévés szakmából. Ennek ellenére nem tartja olyan jónak a kommunikáció eme formáját, mert mint mondta: „a tévé nagyhatalom, aminek segítségével mindenféle kétes értékű ember híressé válhat.”

Amerikai felfogás, magyar megvalósítás

Az író dedikál
Vámos Miklós az Egyesült Államokban élt és csak azért tért vissza Magyarországra, mert magyar prózaíró szeretett volna lenni. Írótársai azzal fogadták, hogy a kortárs magyar szépirodalom nincs túl jó helyzetben, mert azok a kiadók, amelyek a kortárs írók munkáit megjelentették, a csőd szélén állnak. Az író nem esett kétségbe, hiszen sokáig élt Amerikában, ahol az a felfogás, hogy mindent ki kell próbálni, amihez kedve van az embernek. Ezt a hozzáállást itthon is alkalmazta: „ha nincs kiadó, akkor csinálunk egyet.” Ennek az ötletnek az eredményeként jött létre az Ab ovo kiadó.

A találkozó utolsó gondolataként Vámos Miklós elárulta, hogy míg más írónak kín és szenvedés az írás, addig az ő számára mindig élvezet volt, hiszen ha belegondol az ember, a prózaírónak akkora hatalma van, mint Istennek: akarata szerint emberek születnek, élnek és halnak meg, igaz egy másik világban, az irodalom világában.  A kedélyes hangulatú író-olvasó találkozó dedikálással zárult.