2011. március 14., hétfő

Kerekednek a japán szemek

14:39: Újabb nemzetközi segélyek: Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerint országának erkölcsi felelőssége, hogy Japánt segítse. Ennek megfelelően elrendelte a segélycsomagok számának növelését.
14:31: Masashi Goto japán atommérnök szerint: A reaktor vegyes oxid alapú üzemanyaggal működik, amelynek az olvadáspontja a hagyományosénál alacsonyabb. Egy esetleges olvadás vagy robbanás több mint kétszer akkora területre szórhatja szét a radioaktív plutóniumot, mint a hagyományos üzemanyag esetén. A következő 24 óra a kritikus, mondja Goto.

A legdrágább természeti katasztrófa

Katrinánál is több anyagi kárt okozott a japán földrengés, amely az állam GDP-jénék három százalékába kerülhet eddigi számítások szerint. Óráról órára újabb rémisztő vetületét fedezik fel a katasztrófának, legyen ez emberi áldozatok szempontjából vagy a nukleáris biztonság kérdésében.

A katasztrófa emberi komponense

A japán hatóságok hivatalosan 1597 áldozatot jelentettek be jelen pillanatig, de a szám várhatóan nőni fog – közel 10 000 embert még keresnek. De nemcsak a halottak és sebesültek számában kell keresni a katasztrófa méreteit. Megközelítőleg 600 000 ember veszítette el vagy hagyta el otthonát a péntek reggeli 8.9 erősségű földrengés óta. Nagyrészük fél visszatérni otthonába az utórengések és az ezek okozta lehetséges szökőárak veszélye miatt. Iskolákban improvizált menhelyekben keresnek biztonságot. E menhelyek jelentős részét pedig maguk az áldozatok szervezik – a hatóságok erőforrásaikat az áldozatok és halottak keresésére, illetve az infrastruktúra helyrehozására koncentrálják.

Áram- és élelmiszerkrízis

Az infrastruktúra teljesen lebomlott az ország egyes részein, így vannak elszigetelt régiók ahová csak a mai nap folyamán sikerült a mentőcsoportoknak elérni.
A néhány üzlet, ami nyitott, szinte üres. Olyan alaptáplálékok, mint a kenyér és a rizslaska, illetve az ivóvíz ritkaságszámba mennek. Számos üzletben bevezették a „10” törvényét – fejenként mindenki csak tíz terméket vásárolhat.
Az áramszünetek szintén komoly gondot okoznak egy olyan országban, amely híres fényes városairól. A Tokyo Electric bejelentései szerint április közepéig mindennaposak lesznek az áramszünetek. Oroszország 6000 megawattos áramsegélyt ígért a szigetországnak, krízisállapot könnyítése végett.
Japán áramszükségleteinek egyharmada nukleáris erőművekből látja el, így az ongavai és fukusimai nukleáris erőművek krízisének jelentősége nő. Immár két fukusimai reaktort fenyeget olvadásveszély. A japán partvonal közelében lévő USS Reagen amerikai hadihajó visszavonult mélyebb vizek fele, miután nukleáris fertőzésveszélyt észlelt.

Kulturális élet lefagyása

A Nemzetközi Műkorcsolya Bizottság bejelentette a mai nap folyamán, hogy a március 21. és 27. között Tokyoban megtartandó Műkorcsolya Világbajnokság. Továbbá kérdés alá került Japán részvétele a Copa Amerika focibajnokságban, miután minden további focimeccset felmondtak. Ugyanakkor Clint Eastwood Hereafter filmjének vetítését is megállították országszerte, ugyanis a filmbeli szökőárjelenetet zavarónak tartják a japán lakosság jelen állapotát számbavéve.

Szökőár pusztít Japánban

16:12 Finnországban is jódot keresnek Fukusima miatt

Finnországban is megnőtt a kereslet a jód tartalmú tabletták iránt, miután az elmúlt napokban lehetséges radioaktív szivárgásról érkeztek hírek a fukusimai atomerőműtől, írja az AFP. Az állami tisztviselők mindenkit biztosítottak, hogy nincs szükség efféle biztonsági intézkedésekre. (Index)

15:36 Eddig 38 utórengés

Hétfőn 38 utórengést regisztrált az amerikai földtani intézet (USGS) mostanáig Japánban vagy a környékén, ezek közül a legerősebb 6,1-es magnitudójú volt, a többi azonban már jellemzően 5-ös erősség alatti. Vasárnap geológusok arról beszéltek, hogy nem lehet kizárni egy erős, akár 7-esnél is erősebb utórengés érkezését a következő napokban. (Guardian, Index)

15:31 Két és fél órán át voltak szárazon a fűtőelemek

Úgy tűnik, sikerül újra elég tengervizet pumpálni a Fukusima-1 kettes reaktorába, azonban a nukleáris fűtőelemek így is két és fél órán át teljesen szárazon voltak. Nem tudni, hogy ez alatt mennyire károsodtak, kezdtek megolvadni. (Kyodo News)

15:19 Akár hónapokig is engedhetnek ki radioaktív gőzt

Hetekig, de akár hónapokig is arra kényszerülhetnek a reaktor üzemeltetői, hogy radioaktív gőzt engedjenek ki a sérült Fukusima-1 atomerőműből, állítja a New York Times. A lap szerint a most alkalmazott hűtési eljárásnál nem sok más választásuk lesz a hatóságoknak. A reaktorokat folyamatosan tengervízzel kell hűteniük, aminek a következtében termelődő gőzt időnként ki kell engedni.

14:46 Áramot adnának az oroszok

Oroszország készen áll 6000 MW árammmal valamint 200 ezer tonna gázzal kisegíteni Japánt, állította a kormány miniszterelnök helyettese, Igor Rus, az AFP szerint. (Index, Agerpres)

14:45 A GDP 3 százalékába is kerülhet a földrengés

Az éves japán hazai össztermék (GDP) 3 százalékának megfelelő kárt okozhatott a japán földrengés- és szökőár-katasztrófa, londoni pénzügyi elemzők hétfőn közzétett első számszerű becslései szerint. Citybeli szakértők azonban azt is jósolják, hogy az újjáépítési kiadások támasztotta keresletemelkedés a későbbiekben többet ad hozzá a japán gazdaság teljesítményéhez, mint amennyivel a természeti csapás az idén csökkentheti a növekedést.

Mihály Noémi Katalin

Radioaktív gőz és utórengések fenyegetik Japánt

09:17 Újabb robbanás a sérült japán atomerőműben
Robbanás történt hétfőn, a három nappal ezelőtti földrengés és szökőár következtében megsérült észak-japáni atomerőmű hármas blokkjában. Az erőművet üzemeltető cég közlése szerint a reaktort borító acélburok ép maradt, így nem fenyegeti sugárzásveszély sem a körzetben lakó embereket, sem a környezetet.

10:30 Gondok a kettes reaktornál is
A fukusimai atomerőmű kettes reaktoránál is leállt a hűtőrendszer - közölte az erőművet üzemeltető TEPCO vállalatra hivatkozva a Kyodo hírügynökség. Edano Jukio kormányszóvivő is megerősítette, hogy leállt a kettes reaktor hűtőrendszere. Az egyes és a hármas reaktornál a hűtőrendszer leállása miatt felszabadult hidrogén okozott robbanást, így a kettes reaktornál dolgozók felkészültek arra, hogy tengervízzel töltsék fel a rendszert- adja hírül a Független Hírügynökség.

13:18 Radioaktív gőzt engedtek ki a hűtés hiányában egyre veszélyesebb 2-es reaktor épületéből. (Kyodo News)

13:35 A fukusimai atomerőműnél két reaktort is sikerült helyreállítani a tengervíz beszivattyúzásával - jelentette be Jukio Edano, a japán kormány szóvivője.

13:40 Nem valószínű, hogy nagy robbanás lesz a 2-es reaktornál, mondta Jukio Edano, a japán kormány szóvivője. Folyamatosan dolgoznak a reaktor hűtésén, reményei szerint sikerül stabilizálni a helyzetet.

14:10 Olvadás következhet be a Fukusima erőmű három reaktorában is, mondta Jukio Edano, a japán kormány szóvivője. Ha bekövetkezik a zónaolvadás, a katasztrófa feltehetően lokalizálható marad, de a közeli környék lakhatatlanná válhat.

14:19 Akár hónapokig is engedhetnek ki radioaktív gőzt
Hetekig, de akár hónapokig is arra kényszerülhetnek a reaktor üzemeltetői, hogy radioaktív gőzt engedjenek ki a sérült Fukusima-1 atomerőműből, állítja a New York Times.
A környékről kitelepített több tízezer ember még sokáig nem térhet vissza otthonába, a szél megfordulásával pedig távolabbi városok felé is érkezhet az alacsony sugárzású, de radioaktív gőzből.
Külön problémát jelent, hogy a reaktorok rendes hűtő rendszerének helyreállításhoz olyan helyeken kellene dolgozniuk a technikusoknak, ahol a sugárzási szint jelenleg nagyon magas.

14:36 Utórengésekre kell számítani
Hétfőn eddig 38 utórengést regisztrált az amerikai földtani intézet (USGS) Japánban vagy a környékén, ezek közül a legerősebb 6,1-es magnitudójú volt, a többi azonban már jellemzően 5-ös erősség alatti. Szakértők szerint nem lehet kizárni egy erős, akár 7-esnél is erősebb utórengés érkezését a következő napokban.

14:41 Műholdképeken a pusztításról
Az ABC News után a New York Times is megjelentetett egy összeállítást a földrengés és cunami előtti és utáni műholdképekből, amelyeken tisztán látszik a szörnyű pusztítás. A képeket itt nézheti meg>>>

Borsos Júlia

Radioaktív gőz, éhinség és kilakoltatás fenyegeti a japánokat

14:02 1597 hivatalos halott
Eddig 1597 hivatalos áldozata van a pénteki földrengésnek és szökőárnak. Hétfőn azonban újabb 2000, eddig még azonosítatlan holtestet találtak. A Kyodo News szerint a végső szám akár 10 000 felé is mehet.

14:10 Radioaktív gőzöket fújhat a szél a szárazföld fele
Megfordulhat a szél Japán partjainál, helyi idő szerint kedd hajnalban (román idő szerint este 9 körül), ami ezután nem az óceán, hanem a szárazföld felé fogja fújni az erőműnél esetlegesen kiszabaduló radioaktív gőzöket.

14: 16 Félmillió ember hagyta el otthonát
Több mint félmillió embernek kellett a földrengés, a cunami vagy a nukleáris vészhelyzet miatt elhagynia otthonát. Több millióan víz, élelem vagy fűtés nélkül vészelték át az elmúlt három éjszakát.

14:19 Hónapokig ereszthetik a levegőbe a radioaktív gőzt
Radioaktív gőzt kénytelenek kiengedni az üzemeltetők a sérült Fukusima atomerőműből, akár több hétig is. A hűtés érdekében folyamatosan tengervízzel kell elárasztaniuk a reaktorokat, az eközben keletkező gőzt pedig időről-időre ki kell engedniük. E miatt a környékről kitelepített több mint 10 000 ember nem térhet vissza otthonába, sőt a szél megfordulása miatt távolabbi városokat is ki kell üríteni.

14:36 Harmincnyolc regisztrált utórengés
Eddig 38 utórengést regisztrált Japánban és környékén az amerikai földtani intézet (USGS), ezek közül a legerősebb 6,1-es magnitúdójú, a többi viszont ötös erősségűnél kisebb volt.

14:41 Műholdképek a pusztulásról
Az ABC News és a New York Times is megjelentetett egy összeállítást a földrengés és cunami előtti és utáni műholdképekből, amelyeken tisztán látszik a szörnyű pusztítás. http://hvg.hu/napi_merites/20110313_japan_foldrenges_muholdfelvetelek_elotte_

Nagy Noémi

Reng, robban, rosszabbodik- Japán célkeresztben

2011. március 14., hétfő, 13:49
Sugárfertőzés miatt felfüggesztették a mentést az amerikaiak

Alacsony szintű sugárzást észleltek 17 amerikai katona szervezetében, akik a japán Miyagi prefektúrában segédkeztek a mentési munkálatokban - közölte hétfőn a Kyodo hírügynökség. A japán partokhoz érkezett amerikai hajóflottát ezért visszarendelték a nyílt tengerre.

2011. március 14., hétfő, 12:49
Sokba kerül a japánoknak a földrengés

Az éves japán hazai össztermék (GDP) 3 százalékának megfelelő kárt okozhatott a japán földrengés- és szökőár-katasztrófa, londoni pénzügyi elemzők hétfőn közzétett első számszerű becslései szerint. Citybeli szakértők azonban azt is jósolják, hogy az újjáépítési kiadások támasztotta keresletnövekmény a későbbiekben többet ad hozzá a japán gazdaság teljesítményéhez, mint amennyivel a természeti csapás az idén csökkentheti a növekedést.

2011. március 14., hétfő, 12:36
Újabb robbanásveszély?

Elfolyt a földrengés sújtotta, észak-japáni Fukusima-1 atomerőmű 2. számú reaktorának hűtővize is hétfőn, de az üzemeltetőnek egyelőre sikerült különböző módszerekkel megoldania a hűtést, így nem áll fenn a túlhevülés veszélye - közölte a cég, az Electric Power Co (TEPCO).

2011. március 14., hétfő, 09:16
Több mint tízezer áldozat, "hármas tömegkatasztrófa" Japánban

Egyedül a Mijagi prefektúrában valószínűleg meghaladja a tízezret a pénteki japán földrengés, illetve az utána következő szökőár halálos áldozatainak a száma.A Japánt sújtó földrengés, szökőár és az atomenergetikai szükséghelyzet összesített kárösszege több lehet százmilliárd dollárnál is – vélik amerikai biztosítási szakemberek. Eddig összesen 450 ezer embert telepítettek ki lakóhelyéről a természeti csapás miatt Mijagiban és öt másik prefektúrában.

Lengyel Beáta

Deák Anita: Atomrobbanás fenyegeti Japánt -- Katasztrófa percről percre

16.30 – Nem földrengésre tervezték a reaktort

A Fukusima reaktor nem úgy volt tervezve, hogy ellenálljon egy földrengésnek és cunaminak, a reaktor építői pedig tudták ezt. –mondta Masashi Goto, japán mérnök, aki segített a reaktor tervezésében. (BBC)

16.10 – 38 utórengést regisztráltak

Az amerikai földtani intézet (USGS) eddig 38 utórengést regisztrált Japánban és környékén. A legerősebb 6,1-es magnitúdójú volt, a többi viszont már 5-ös erősség alatti. A geológusok viszont nem zárják ki azt sem, hogy a következő napokban bekövetkezhet egy akár 7-esnél erősebb utórengés is. (Index)

 15:45 – Akár hónapokig is engedhetik a radioaktív gőzt Fukusimánál

A Fukusima 1-es reaktor üzemeltetői hetekig, de akár hónapokig is arra kényszerülhetnek, hogy radioaktív gőzt engedjenek ki az erőműből. Jelenleg a hűtőrendszer meghibásodása miatt, folyamatosan tengervízzel árasztják el a reaktorokat, az így keletkezet gőzt viszont időről időre ki kell engedniük. Ha a helyzet nem változik a környékről kitelepített több tízezer ember még sokáig nem térhet vissza otthonába, a szél megfordulásával pedig a távolabbi településeket is elérheti a radioaktív gőz. (New York Times/Index)

15.30 – Olvadásveszély

A Fukusima erőmű három reaktorában is olvadásveszély van, mondta Jukio Edano, a japán kormány szóvivője. Zónaolvadás esetén a közeli környék lakhatatlanná válhat. (Index)

15.15 – A legdrágább természeti katasztrófa

Az emberiség történetének talán legnagyobb kárösszeget elért katasztrófájává válhat a japán földrengés. A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési háza, helyzetértékelése szerint 15 ezer milliárd jenre (több mint 180 milliárd dollárra) tehető a várható teljes kárösszeg. (BBC/MTI) 

15.00 – Csökken a nagy robbanás esélye a 2-es reaktornál

A japán kormány szóvivője, Jukio Edano szerint nem valószínű, hogy nagy robbanás lesz a 2-es reaktornál. A reaktor hűtésén folyamatosan dolgoznak, reményeik szerint sikerül a helyzetet stabilizálni. (Kyodo News/Index)

14.56 – Katasztrófa műholdképekben

Az ABC News ezúttal is műholdképek segítségével ismerteti a pusztítás mértékét. Japán a földrengés és cunami előtt és után: http://www.abc.net.au/news/events/japan-quake-2011/beforeafter.htm


Nő a japán katasztrófa veszteségmérlege

12:45 Kétezer holttest a Japán tengerparton

Két helyszínen összesen kétezer holttestet találtak hétfőn a japán fővárostól északra, a földrengés és szökőár sújtotta Mijagi kormányzóságban. Ezzel jelentősen megnőtt a pénteki katasztrófa veszteségmérlege. Vasárnap estig 1597 halálos áldozatot azonosítottak, és 1481 eltűntet tartottak nyilván. Eddig összesen 450 ezer embert telepítettek ki lakóhelyéről a természeti csapás miatt Mijagiban és öt másik prefektúrában.


13:49 Az amerikaiak felfüggesztették a mentést

Tizenhét amerikai katona szervezetében alacsony szintű sugárzást észleltek. Ennek következtében a japán partokhoz érkezett amerikai hajóflottát visszarendelték a nyílt tengerre. Így a flotta 185 kilométerre a japán partoktól vesztegel.


14:51 Nem vetítik többet Japánban a halálos szökőárról szóló mozit

A földrengésre való tekintettel leveszik a japán mozik műsoráról Clint Eastwood Azután című, halálos szökőárról szóló természetfeletti drámáját.

László Réka

Földrengés és atomerőmű robbanás Japánban - hírek percről percre

17:02 Japán egyelőre nem kér több segítséget

Tokió arra kérte az őt segítő országokat, hogy egyelőre ne küldjenek több felszerelést, szakértőt, vagy segélycsapatot a földrengés által sújtott szigetországba. A kormány kérését azzal indokolta, hogy nagy nehézséget jelent a segítők eljuttatása az északkeleti országrészbe.


16:56 Súlyos lehet az elkövetkező 24 óra

Masashi Goto mérnök azt mondja, hogy az atomreaktor működtetéséhez olyan üzemanyagot használnak (kevert oxid), amelynek az olvadáspontja sokkal alacsonyabb, mint a hagyományos üzemanyagé. A következő 24 óra kritikus lehet az ország számára, mondja a mérnök.

16:44 Közel 2000 halálos áldozat

Körülbelül 2000 holttestet találtak hétfőn Miyagi prefektúra területén, Japán északkeleti partjainál - számolt be a Kyodo hírügynökség.


16:12 Finnországban is jódot keresnek Fukusima miatt
Finnországban is megnőtt a kereslet a jód tartalmú tablettákra, miután az elmúlt napokban lehetséges radioaktív szivárgásról érkeztek hírek a fukusimai atomerőműtől, írja az AFP. Az állami tisztviselők mindenkit biztosítottak, hogy nincs szükség efféle biztonsági intézkedésekre.


15:52 Stabilizálódik a helyzet a japán erőműnél

Nem jó, de "stabil" a helyzet a Fukusima erőműnél, állította a BBC-nek Tosihiro Bannai, a japán atombiztonsági ügynökség egyik igazgatója. Azt mondta, hogy az 1-es és a 3-as reaktoroknál előfordulhat, hogy részlegesen károsodtak a fűtőelemek, azonban a vizsgálatok egyelőre nem erre utalnak.


15:36 Utórengések hétfőn

Hétfőn eddig 38 utórengést regisztrált az amerikai földtani intézet (USGS) Japánban vagy a környékén, ezek közül a legerősebb 6,1-es magnitudójú volt, a többi azonban már jellemzően 5-ös erősség alatti. Vasárnap geológusok arról beszéltek, hogy nem lehet kizárni egy erős, akár 7-esnél is erősebb utórengés érkezését a következő napokban.


15:22 Tudták, hogy nem bír ki ekkora terhelést az erőmű

Masashi Goto japán mérnök szerint - aki segített a Fukusima reaktor magjának szigetelésében -, a tervezésnél tudták, hogy az építmény nem tud ellenállni egy nagyobb földrengésnek vagy szökőárnak.


15:05 Nem vetítik többet a halálos szökőárról szóló mozit Japánban

Leveszik a japán mozik műsoráról Clint Eastwood Hereafter (Azután) című, halálos szökőárról szóló természetfeletti drámáját, a szigetországot sújtó katasztrofális földrengésre való tekintettel. Otani Szatoru, a Warner Entertainment Japan munkatársa elmondta, a mozifilmben látható félelmetes szökőárjelenetek egyszerűen "nem helyénvalók" a mostani helyzetben. Erdetileg március végéig akarták vetíteni a filmet.


14.47 Az USA utasított a segítségnyújtó csapatait, hogy ideiglenesen hagyják el a térséget

A megnyugtatónak szánt közlés ellenére a hétfői robbanás után néhány órával az Egyesült Államok utasítást adott a katasztrófa sújtotta japán partok közelébe segítségnyújtás céljából vezényelt erőinek, hogy ideiglenesen hagyják el a térséget, mert alacsony szintű, de a normálishoz képest megnövekedett radioaktivitást észleltek ott. A Ronald Reagan repülőgép-hordozó 160 kilométerre volt a parttól, amikor a természetes körülmények között egy hónapi háttérsugárzásnak megfelelő sugárzási szintet észlelte néhány óra alatt.


14.30 Egyre nagyobb az esélye egy harmadik robbanásnak a Fukusima-1-ben

Fűtőelemek teljesen szárazra kerültek a Fukusima-1 atomerőműben,ahol eddig már két robbanás volt, a legutóbbi ma reggel. A japáni katasztrófában megrongálódott atomerőműben a technikusok hétfőn újabb kísérletet tettek a 2. reaktorblokk hűtésére, és már 30 centiméter magasan vezettek be tengervizet a fűtőelemekre. A fűtőelemek ebben a reaktorban a Kyodo hírügynökség szerint teljesen szárazra kerültek, ami azt jelenti, hogy már nem lehet tovább hűteni őket. Emiatt jelentősen megnőtt a veszélye annak, hogy a fűtőelemek megolvadnak, és egy újabb, harmadik robbanás következik be az erőműben.


14.25 Félmillióan hagyták el otthonukat

A japán Kyodo hírügynökség jelentése szerint eddig több mint félmillió embernek kellett elhagynia otthonát a katasztrófa sújtotta térségekben. Több millióan vannak, akik már a harmadik éjszakát töltik víz, élelem vagy fűtés nélnül a fagypont közeli időjárásban.


Berkeczi Zsolt

Japánban a helyzet nem jó, de stabil – folyamatosan hűtik a reaktorokat


Több millióan víz, élelem vagy fűtés nélkül vészelték át az elmúlt napokat Japánban, emellett több mint félmillió embernek kellett elhagynia otthonát.
A szakemberek folyamatosan dolgoznak a Fukusima-1 atomerőmű 2-es reaktorának hűtésén, Jukio Edano, a japán kormány szóvívője szerint nem várható nagyobb robbanás a helyszínen.

A szóvívő elmondta, a Fukusima erőmű három reaktorában is olvadás következhet be, emiatt akár lakhatatlanná is válhat a környék. A mostani eljárás alapján úgy próbálják megakadályozni az olvadást, hogy a reaktorokat folyamatosan tengervízzel árasztják el, az így keletkezett gőzt azonban fokozatosan ki kell engedni.
A New York Times szerint a radioaktív gőz kiengedése akár több hónapba is beletelhet, ebben az esetben viszont a környékről kitelepített sok tízezer embernek meghatározatlan ideig távol kell maradnia otthonától. Problémát jelent az is, hogy a technikusoknak olyan helyeken kellene dolgozniuk, ahol magas a sugárzási szint.
A japán atombiztonsági ügynökség egyik igazgatója, Tosihiro Bannai a BBC-nek elmondta: a Fukusimai erőműnél nem jó, de stabil a helyzet.
Az AFP értesülései szerint Oroszország hatezer MW árammal segítené Japánt.
A pénteki földrengés és szökőár halálos áldozatainak száma már meghaladja a tízezret, szakértők szerint az elkövetkező napokban újabb, a 7-es fokozatot meghaladó utórengésekre lehet számítani.

Kőrössy Andrea

Radó Krisztina: - Újabb robbanás következhet be Japánban


13:30 - Újabb robbanás következhet be Japánban

A Fukusima-1 atomerőműben a technikusok újabb kisérletet tettek a 2. reaktorblokk hűtésére. A fűtőelemek ebben a rekatorban teljesen szárazra kerültek, ami azt jelenti, hogy nem lehet már tovább hűteni őket. Ennek a következménye a fűtőelemek újrafelemelegedése, és egy újabb, harmadik robbanás lehet.

14:31 Radioaktiv gőz meghatározatlan ideig

A sérült Fukusima 1 atomerőműből hetekig, akár hónapokig radioaktiv gőzt kell kiengedjenek az üzemeltetők. Folyamatosan tengervizzel kell elarasztaniuk az erőműveket, és az igy keletkezett gőzt időről időre ki kell engedni, állitja a New York Times. Ezért az eddig kitelepitett több tizezer ember még sokáig nem térhet vissza otthonába, a szél megfordulásával más városok lakóit is fenyegeti a radioaktiv veszély.