2011. március 14., hétfő

Deák Anita: Atomrobbanás fenyegeti Japánt -- Katasztrófa percről percre

16.30 – Nem földrengésre tervezték a reaktort

A Fukusima reaktor nem úgy volt tervezve, hogy ellenálljon egy földrengésnek és cunaminak, a reaktor építői pedig tudták ezt. –mondta Masashi Goto, japán mérnök, aki segített a reaktor tervezésében. (BBC)

16.10 – 38 utórengést regisztráltak

Az amerikai földtani intézet (USGS) eddig 38 utórengést regisztrált Japánban és környékén. A legerősebb 6,1-es magnitúdójú volt, a többi viszont már 5-ös erősség alatti. A geológusok viszont nem zárják ki azt sem, hogy a következő napokban bekövetkezhet egy akár 7-esnél erősebb utórengés is. (Index)

 15:45 – Akár hónapokig is engedhetik a radioaktív gőzt Fukusimánál

A Fukusima 1-es reaktor üzemeltetői hetekig, de akár hónapokig is arra kényszerülhetnek, hogy radioaktív gőzt engedjenek ki az erőműből. Jelenleg a hűtőrendszer meghibásodása miatt, folyamatosan tengervízzel árasztják el a reaktorokat, az így keletkezet gőzt viszont időről időre ki kell engedniük. Ha a helyzet nem változik a környékről kitelepített több tízezer ember még sokáig nem térhet vissza otthonába, a szél megfordulásával pedig a távolabbi településeket is elérheti a radioaktív gőz. (New York Times/Index)

15.30 – Olvadásveszély

A Fukusima erőmű három reaktorában is olvadásveszély van, mondta Jukio Edano, a japán kormány szóvivője. Zónaolvadás esetén a közeli környék lakhatatlanná válhat. (Index)

15.15 – A legdrágább természeti katasztrófa

Az emberiség történetének talán legnagyobb kárösszeget elért katasztrófájává válhat a japán földrengés. A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési háza, helyzetértékelése szerint 15 ezer milliárd jenre (több mint 180 milliárd dollárra) tehető a várható teljes kárösszeg. (BBC/MTI) 

15.00 – Csökken a nagy robbanás esélye a 2-es reaktornál

A japán kormány szóvivője, Jukio Edano szerint nem valószínű, hogy nagy robbanás lesz a 2-es reaktornál. A reaktor hűtésén folyamatosan dolgoznak, reményeik szerint sikerül a helyzetet stabilizálni. (Kyodo News/Index)

14.56 – Katasztrófa műholdképekben

Az ABC News ezúttal is műholdképek segítségével ismerteti a pusztítás mértékét. Japán a földrengés és cunami előtt és után: http://www.abc.net.au/news/events/japan-quake-2011/beforeafter.htm


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése