2011. március 14., hétfő

Földrengés és atomerőmű robbanás Japánban - hírek percről percre

17:02 Japán egyelőre nem kér több segítséget

Tokió arra kérte az őt segítő országokat, hogy egyelőre ne küldjenek több felszerelést, szakértőt, vagy segélycsapatot a földrengés által sújtott szigetországba. A kormány kérését azzal indokolta, hogy nagy nehézséget jelent a segítők eljuttatása az északkeleti országrészbe.


16:56 Súlyos lehet az elkövetkező 24 óra

Masashi Goto mérnök azt mondja, hogy az atomreaktor működtetéséhez olyan üzemanyagot használnak (kevert oxid), amelynek az olvadáspontja sokkal alacsonyabb, mint a hagyományos üzemanyagé. A következő 24 óra kritikus lehet az ország számára, mondja a mérnök.

16:44 Közel 2000 halálos áldozat

Körülbelül 2000 holttestet találtak hétfőn Miyagi prefektúra területén, Japán északkeleti partjainál - számolt be a Kyodo hírügynökség.


16:12 Finnországban is jódot keresnek Fukusima miatt
Finnországban is megnőtt a kereslet a jód tartalmú tablettákra, miután az elmúlt napokban lehetséges radioaktív szivárgásról érkeztek hírek a fukusimai atomerőműtől, írja az AFP. Az állami tisztviselők mindenkit biztosítottak, hogy nincs szükség efféle biztonsági intézkedésekre.


15:52 Stabilizálódik a helyzet a japán erőműnél

Nem jó, de "stabil" a helyzet a Fukusima erőműnél, állította a BBC-nek Tosihiro Bannai, a japán atombiztonsági ügynökség egyik igazgatója. Azt mondta, hogy az 1-es és a 3-as reaktoroknál előfordulhat, hogy részlegesen károsodtak a fűtőelemek, azonban a vizsgálatok egyelőre nem erre utalnak.


15:36 Utórengések hétfőn

Hétfőn eddig 38 utórengést regisztrált az amerikai földtani intézet (USGS) Japánban vagy a környékén, ezek közül a legerősebb 6,1-es magnitudójú volt, a többi azonban már jellemzően 5-ös erősség alatti. Vasárnap geológusok arról beszéltek, hogy nem lehet kizárni egy erős, akár 7-esnél is erősebb utórengés érkezését a következő napokban.


15:22 Tudták, hogy nem bír ki ekkora terhelést az erőmű

Masashi Goto japán mérnök szerint - aki segített a Fukusima reaktor magjának szigetelésében -, a tervezésnél tudták, hogy az építmény nem tud ellenállni egy nagyobb földrengésnek vagy szökőárnak.


15:05 Nem vetítik többet a halálos szökőárról szóló mozit Japánban

Leveszik a japán mozik műsoráról Clint Eastwood Hereafter (Azután) című, halálos szökőárról szóló természetfeletti drámáját, a szigetországot sújtó katasztrofális földrengésre való tekintettel. Otani Szatoru, a Warner Entertainment Japan munkatársa elmondta, a mozifilmben látható félelmetes szökőárjelenetek egyszerűen "nem helyénvalók" a mostani helyzetben. Erdetileg március végéig akarták vetíteni a filmet.


14.47 Az USA utasított a segítségnyújtó csapatait, hogy ideiglenesen hagyják el a térséget

A megnyugtatónak szánt közlés ellenére a hétfői robbanás után néhány órával az Egyesült Államok utasítást adott a katasztrófa sújtotta japán partok közelébe segítségnyújtás céljából vezényelt erőinek, hogy ideiglenesen hagyják el a térséget, mert alacsony szintű, de a normálishoz képest megnövekedett radioaktivitást észleltek ott. A Ronald Reagan repülőgép-hordozó 160 kilométerre volt a parttól, amikor a természetes körülmények között egy hónapi háttérsugárzásnak megfelelő sugárzási szintet észlelte néhány óra alatt.


14.30 Egyre nagyobb az esélye egy harmadik robbanásnak a Fukusima-1-ben

Fűtőelemek teljesen szárazra kerültek a Fukusima-1 atomerőműben,ahol eddig már két robbanás volt, a legutóbbi ma reggel. A japáni katasztrófában megrongálódott atomerőműben a technikusok hétfőn újabb kísérletet tettek a 2. reaktorblokk hűtésére, és már 30 centiméter magasan vezettek be tengervizet a fűtőelemekre. A fűtőelemek ebben a reaktorban a Kyodo hírügynökség szerint teljesen szárazra kerültek, ami azt jelenti, hogy már nem lehet tovább hűteni őket. Emiatt jelentősen megnőtt a veszélye annak, hogy a fűtőelemek megolvadnak, és egy újabb, harmadik robbanás következik be az erőműben.


14.25 Félmillióan hagyták el otthonukat

A japán Kyodo hírügynökség jelentése szerint eddig több mint félmillió embernek kellett elhagynia otthonát a katasztrófa sújtotta térségekben. Több millióan vannak, akik már a harmadik éjszakát töltik víz, élelem vagy fűtés nélnül a fagypont közeli időjárásban.


Berkeczi Zsolt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése