2011. március 14., hétfő

Radioaktív gőz és utórengések fenyegetik Japánt

09:17 Újabb robbanás a sérült japán atomerőműben
Robbanás történt hétfőn, a három nappal ezelőtti földrengés és szökőár következtében megsérült észak-japáni atomerőmű hármas blokkjában. Az erőművet üzemeltető cég közlése szerint a reaktort borító acélburok ép maradt, így nem fenyegeti sugárzásveszély sem a körzetben lakó embereket, sem a környezetet.

10:30 Gondok a kettes reaktornál is
A fukusimai atomerőmű kettes reaktoránál is leállt a hűtőrendszer - közölte az erőművet üzemeltető TEPCO vállalatra hivatkozva a Kyodo hírügynökség. Edano Jukio kormányszóvivő is megerősítette, hogy leállt a kettes reaktor hűtőrendszere. Az egyes és a hármas reaktornál a hűtőrendszer leállása miatt felszabadult hidrogén okozott robbanást, így a kettes reaktornál dolgozók felkészültek arra, hogy tengervízzel töltsék fel a rendszert- adja hírül a Független Hírügynökség.

13:18 Radioaktív gőzt engedtek ki a hűtés hiányában egyre veszélyesebb 2-es reaktor épületéből. (Kyodo News)

13:35 A fukusimai atomerőműnél két reaktort is sikerült helyreállítani a tengervíz beszivattyúzásával - jelentette be Jukio Edano, a japán kormány szóvivője.

13:40 Nem valószínű, hogy nagy robbanás lesz a 2-es reaktornál, mondta Jukio Edano, a japán kormány szóvivője. Folyamatosan dolgoznak a reaktor hűtésén, reményei szerint sikerül stabilizálni a helyzetet.

14:10 Olvadás következhet be a Fukusima erőmű három reaktorában is, mondta Jukio Edano, a japán kormány szóvivője. Ha bekövetkezik a zónaolvadás, a katasztrófa feltehetően lokalizálható marad, de a közeli környék lakhatatlanná válhat.

14:19 Akár hónapokig is engedhetnek ki radioaktív gőzt
Hetekig, de akár hónapokig is arra kényszerülhetnek a reaktor üzemeltetői, hogy radioaktív gőzt engedjenek ki a sérült Fukusima-1 atomerőműből, állítja a New York Times.
A környékről kitelepített több tízezer ember még sokáig nem térhet vissza otthonába, a szél megfordulásával pedig távolabbi városok felé is érkezhet az alacsony sugárzású, de radioaktív gőzből.
Külön problémát jelent, hogy a reaktorok rendes hűtő rendszerének helyreállításhoz olyan helyeken kellene dolgozniuk a technikusoknak, ahol a sugárzási szint jelenleg nagyon magas.

14:36 Utórengésekre kell számítani
Hétfőn eddig 38 utórengést regisztrált az amerikai földtani intézet (USGS) Japánban vagy a környékén, ezek közül a legerősebb 6,1-es magnitudójú volt, a többi azonban már jellemzően 5-ös erősség alatti. Szakértők szerint nem lehet kizárni egy erős, akár 7-esnél is erősebb utórengés érkezését a következő napokban.

14:41 Műholdképeken a pusztításról
Az ABC News után a New York Times is megjelentetett egy összeállítást a földrengés és cunami előtti és utáni műholdképekből, amelyeken tisztán látszik a szörnyű pusztítás. A képeket itt nézheti meg>>>

Borsos Júlia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése