2011. március 14., hétfő

A legdrágább természeti katasztrófa

Katrinánál is több anyagi kárt okozott a japán földrengés, amely az állam GDP-jénék három százalékába kerülhet eddigi számítások szerint. Óráról órára újabb rémisztő vetületét fedezik fel a katasztrófának, legyen ez emberi áldozatok szempontjából vagy a nukleáris biztonság kérdésében.

A katasztrófa emberi komponense

A japán hatóságok hivatalosan 1597 áldozatot jelentettek be jelen pillanatig, de a szám várhatóan nőni fog – közel 10 000 embert még keresnek. De nemcsak a halottak és sebesültek számában kell keresni a katasztrófa méreteit. Megközelítőleg 600 000 ember veszítette el vagy hagyta el otthonát a péntek reggeli 8.9 erősségű földrengés óta. Nagyrészük fél visszatérni otthonába az utórengések és az ezek okozta lehetséges szökőárak veszélye miatt. Iskolákban improvizált menhelyekben keresnek biztonságot. E menhelyek jelentős részét pedig maguk az áldozatok szervezik – a hatóságok erőforrásaikat az áldozatok és halottak keresésére, illetve az infrastruktúra helyrehozására koncentrálják.

Áram- és élelmiszerkrízis

Az infrastruktúra teljesen lebomlott az ország egyes részein, így vannak elszigetelt régiók ahová csak a mai nap folyamán sikerült a mentőcsoportoknak elérni.
A néhány üzlet, ami nyitott, szinte üres. Olyan alaptáplálékok, mint a kenyér és a rizslaska, illetve az ivóvíz ritkaságszámba mennek. Számos üzletben bevezették a „10” törvényét – fejenként mindenki csak tíz terméket vásárolhat.
Az áramszünetek szintén komoly gondot okoznak egy olyan országban, amely híres fényes városairól. A Tokyo Electric bejelentései szerint április közepéig mindennaposak lesznek az áramszünetek. Oroszország 6000 megawattos áramsegélyt ígért a szigetországnak, krízisállapot könnyítése végett.
Japán áramszükségleteinek egyharmada nukleáris erőművekből látja el, így az ongavai és fukusimai nukleáris erőművek krízisének jelentősége nő. Immár két fukusimai reaktort fenyeget olvadásveszély. A japán partvonal közelében lévő USS Reagen amerikai hadihajó visszavonult mélyebb vizek fele, miután nukleáris fertőzésveszélyt észlelt.

Kulturális élet lefagyása

A Nemzetközi Műkorcsolya Bizottság bejelentette a mai nap folyamán, hogy a március 21. és 27. között Tokyoban megtartandó Műkorcsolya Világbajnokság. Továbbá kérdés alá került Japán részvétele a Copa Amerika focibajnokságban, miután minden további focimeccset felmondtak. Ugyanakkor Clint Eastwood Hereafter filmjének vetítését is megállították országszerte, ugyanis a filmbeli szökőárjelenetet zavarónak tartják a japán lakosság jelen állapotát számbavéve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése