2011. március 14., hétfő

Szökőár pusztít Japánban

16:12 Finnországban is jódot keresnek Fukusima miatt

Finnországban is megnőtt a kereslet a jód tartalmú tabletták iránt, miután az elmúlt napokban lehetséges radioaktív szivárgásról érkeztek hírek a fukusimai atomerőműtől, írja az AFP. Az állami tisztviselők mindenkit biztosítottak, hogy nincs szükség efféle biztonsági intézkedésekre. (Index)

15:36 Eddig 38 utórengés

Hétfőn 38 utórengést regisztrált az amerikai földtani intézet (USGS) mostanáig Japánban vagy a környékén, ezek közül a legerősebb 6,1-es magnitudójú volt, a többi azonban már jellemzően 5-ös erősség alatti. Vasárnap geológusok arról beszéltek, hogy nem lehet kizárni egy erős, akár 7-esnél is erősebb utórengés érkezését a következő napokban. (Guardian, Index)

15:31 Két és fél órán át voltak szárazon a fűtőelemek

Úgy tűnik, sikerül újra elég tengervizet pumpálni a Fukusima-1 kettes reaktorába, azonban a nukleáris fűtőelemek így is két és fél órán át teljesen szárazon voltak. Nem tudni, hogy ez alatt mennyire károsodtak, kezdtek megolvadni. (Kyodo News)

15:19 Akár hónapokig is engedhetnek ki radioaktív gőzt

Hetekig, de akár hónapokig is arra kényszerülhetnek a reaktor üzemeltetői, hogy radioaktív gőzt engedjenek ki a sérült Fukusima-1 atomerőműből, állítja a New York Times. A lap szerint a most alkalmazott hűtési eljárásnál nem sok más választásuk lesz a hatóságoknak. A reaktorokat folyamatosan tengervízzel kell hűteniük, aminek a következtében termelődő gőzt időnként ki kell engedni.

14:46 Áramot adnának az oroszok

Oroszország készen áll 6000 MW árammmal valamint 200 ezer tonna gázzal kisegíteni Japánt, állította a kormány miniszterelnök helyettese, Igor Rus, az AFP szerint. (Index, Agerpres)

14:45 A GDP 3 százalékába is kerülhet a földrengés

Az éves japán hazai össztermék (GDP) 3 százalékának megfelelő kárt okozhatott a japán földrengés- és szökőár-katasztrófa, londoni pénzügyi elemzők hétfőn közzétett első számszerű becslései szerint. Citybeli szakértők azonban azt is jósolják, hogy az újjáépítési kiadások támasztotta keresletemelkedés a későbbiekben többet ad hozzá a japán gazdaság teljesítményéhez, mint amennyivel a természeti csapás az idén csökkentheti a növekedést.

Mihály Noémi Katalin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése