2011. március 14., hétfő

Radioaktív gőz, éhinség és kilakoltatás fenyegeti a japánokat

14:02 1597 hivatalos halott
Eddig 1597 hivatalos áldozata van a pénteki földrengésnek és szökőárnak. Hétfőn azonban újabb 2000, eddig még azonosítatlan holtestet találtak. A Kyodo News szerint a végső szám akár 10 000 felé is mehet.

14:10 Radioaktív gőzöket fújhat a szél a szárazföld fele
Megfordulhat a szél Japán partjainál, helyi idő szerint kedd hajnalban (román idő szerint este 9 körül), ami ezután nem az óceán, hanem a szárazföld felé fogja fújni az erőműnél esetlegesen kiszabaduló radioaktív gőzöket.

14: 16 Félmillió ember hagyta el otthonát
Több mint félmillió embernek kellett a földrengés, a cunami vagy a nukleáris vészhelyzet miatt elhagynia otthonát. Több millióan víz, élelem vagy fűtés nélkül vészelték át az elmúlt három éjszakát.

14:19 Hónapokig ereszthetik a levegőbe a radioaktív gőzt
Radioaktív gőzt kénytelenek kiengedni az üzemeltetők a sérült Fukusima atomerőműből, akár több hétig is. A hűtés érdekében folyamatosan tengervízzel kell elárasztaniuk a reaktorokat, az eközben keletkező gőzt pedig időről-időre ki kell engedniük. E miatt a környékről kitelepített több mint 10 000 ember nem térhet vissza otthonába, sőt a szél megfordulása miatt távolabbi városokat is ki kell üríteni.

14:36 Harmincnyolc regisztrált utórengés
Eddig 38 utórengést regisztrált Japánban és környékén az amerikai földtani intézet (USGS), ezek közül a legerősebb 6,1-es magnitúdójú, a többi viszont ötös erősségűnél kisebb volt.

14:41 Műholdképek a pusztulásról
Az ABC News és a New York Times is megjelentetett egy összeállítást a földrengés és cunami előtti és utáni műholdképekből, amelyeken tisztán látszik a szörnyű pusztítás. http://hvg.hu/napi_merites/20110313_japan_foldrenges_muholdfelvetelek_elotte_

Nagy Noémi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése