2011. március 14., hétfő

Japánban a helyzet nem jó, de stabil – folyamatosan hűtik a reaktorokat


Több millióan víz, élelem vagy fűtés nélkül vészelték át az elmúlt napokat Japánban, emellett több mint félmillió embernek kellett elhagynia otthonát.
A szakemberek folyamatosan dolgoznak a Fukusima-1 atomerőmű 2-es reaktorának hűtésén, Jukio Edano, a japán kormány szóvívője szerint nem várható nagyobb robbanás a helyszínen.

A szóvívő elmondta, a Fukusima erőmű három reaktorában is olvadás következhet be, emiatt akár lakhatatlanná is válhat a környék. A mostani eljárás alapján úgy próbálják megakadályozni az olvadást, hogy a reaktorokat folyamatosan tengervízzel árasztják el, az így keletkezett gőzt azonban fokozatosan ki kell engedni.
A New York Times szerint a radioaktív gőz kiengedése akár több hónapba is beletelhet, ebben az esetben viszont a környékről kitelepített sok tízezer embernek meghatározatlan ideig távol kell maradnia otthonától. Problémát jelent az is, hogy a technikusoknak olyan helyeken kellene dolgozniuk, ahol magas a sugárzási szint.
A japán atombiztonsági ügynökség egyik igazgatója, Tosihiro Bannai a BBC-nek elmondta: a Fukusimai erőműnél nem jó, de stabil a helyzet.
Az AFP értesülései szerint Oroszország hatezer MW árammal segítené Japánt.
A pénteki földrengés és szökőár halálos áldozatainak száma már meghaladja a tízezret, szakértők szerint az elkövetkező napokban újabb, a 7-es fokozatot meghaladó utórengésekre lehet számítani.

Kőrössy Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése