2011. április 5., kedd

(Új média) Áldozatok, károk, következmények: a cunami után három héttel

Nagy Noémi.

Több ezer halott és eltűnt személy, 240 ezer kilakoltatott, 18 ezer romba dőlt ház, 130 ezer megrongálódott épület. A március 11-i földrengés és szökőár után három héttel ezek a legfrissebb adatok a Japánt ért károkról. Az országnak még számolnia kell az esetleges nukleáris katasztrófával is, ha nem sikerül csökkenteni a radioaktív sugárzás szintjét.

Robbanás az atomerőműben
Magas a radioaktív sugárzás szintje

Az extrém magas sugárzási szint miatt leállították a kárelhárításokat a Fukusima 1 atomerőműnél és a munkásokat kimenekítették. A kettes és hármas reaktorból szivárgó vízben magas radioaktív sugárzást mértek. A létesítményt üzemeletető Tokyo Electric Power szóvivője azt mondta, a sugárzás mértéke a reaktorblokk turbinatermében tízmilliószorosa volt a normál értéknek, ez pedig azt jelzi, hogy megsérülhettek az üzemanyag rudak a reaktorban.

Továbbra sem lehet tudni hogy az atomerőmű melyik részéből szivárog a radioaktív víz a tengerbe. A szennyező víz forrásaként hétvégén egy 20 centiméteres repedést neveztek meg, amit azóta is próbálnak helyrehozni különböző módszerekkel. Mivel nagy nedvszívó-képességű polimerrel sem tudták helyreállítani a szivárgást, a dolgozók újságpapírral és fűrészporral is próbálkoztak, hasztalanul.

A reaktorok hűtése
Múlt héten három munkás lába égett meg, miután nem megfelelő felszerelésben gázoltak a radioaktív vízbe. A húszas-harmincas éveikben járó férfiak a hűtőrendszer elektromos rendszerének újraindításához szükséges kábeleket fektették le. Az őket ért bétasugárzás már elég erős lehet ahhoz, hogy rákot vagy halált okozzon. Eddig összesen 17 munkás szenvedett sugárfertőzést a Fukusima 1-ben folyó munkálatok közben.

Riadókészültség Japánban

A sugárzás szintjei Japán különböző pontjain
A fukusimai atomerőműnél kialakult válság miatt riadókészültségben áll a japán kormány. Sugárzást mértek a dél-koreai hatóságok Szöulban és az Egyesült Államokban az esővízben mutatták ki a radioaktivitást, viszont egyik helyen sem olyan magas az érték, hogy az ártalmas lehetne az egészségre.

 A sugárzás növekedése miatt az erőműnél le kellett állítani a munkálatokat, így a reaktor hűtőrendszerét még nem sikerült helyreállítani. Ez lenne az elsődleges lépés a nukleáris katasztrófa elhárításához.

Az atomerőmű üzemeltető cég három hete próbálkozik a reaktorok hűtőrendszerének helyreállításával, sikertelenül. A BBC tokiói tudósítója, Roland Buerk szerint a kárelhárítók azon gondolkodnak, hogy továbbra is pumpáljanak-e vizet a megsérült reaktorokhoz, hogy védjék őket a túlmelegedéstől. Viszont ez azzal a kockázattal jár, hogy sokkal szennyezettebb víz jut vissza a környezetbe. 

Áldozatok és károk


Az utolsó adatok szerint a földrengés és a szökőár áldozatainak száma 10.872 és 16.244 embert még eltűntként tartanak számon. A kialakított menedékeken 240 ezer ember húzódott meg, ők valószínűleg még távolabb kell költözzenek, ha kiszélesítik az evakuációs zónát. A katasztrófa következtében 18 ezer ház dőlt össze és 130 épület sérült meg, főleg a tengerparti zónákban.

Az adatok szerint a mostani katasztrófa volt a legtöbb emberéletet követelő földmozgás Japánban az 1923-as Nagy Kanto-földrengés óta, amelyben több mint 142 ezer ember vesztette életét.       



Félnek a sugárfertőzött holtestektől

 Akár ezer holtest is feküdhet az erőmű körül kialakított 20 kilométeres evakuációs térségben - közölte csütörtökön a Kyodo 
japán hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva. A japán rendőrök elmondása szerint az áldozatok erős radioaktív sugárzásnak voltak kitéve a haláluk után is, ezért most azt vizsgálják, hogyan tudnák biztonságban kihozni és azonosítani az áldozatokat.


A mentőcsapatok elszántan keresik a túlélőket
Kezdetben azt tervezték, hogy előbb kihozzák a testeket, és utána ellenőrzik, de ezt a magas radioaktivitás miatt el kellett vetni. Az áldozatokat a körömből vett minta alapján is lehet DNS-vizsgálattal azonosítani, de azokat a mintákat is fertőtleníteni kell.          

A japán hatóságok most azt tervezik, hogy a helyszínen fertőtlenítik és vizsgálják meg az erőmű közelében heverő holttesteket. A sugárszennyezett testek temetése is veszéllyel járhat: hamvasztásnál a levegőbe kerülhetnek radioaktív anyagok, földbetemetésnél pedig a talaj válhat szennyezetté - írta a Kyodo.

Támogatás Európától és a maffiától
 Csak a segélyekből tudnak élni 
Összesen 15 millió eurónyi értékben jutatott segélyt Japánba az Európai Unió a földrengés és szökőár okozta károk elhárítására, és a túlélők megsegítésére.  A segély elsősorban élelmiszert, vizet, szükségszállások felállításához nélkülözhetetlen felszereléseket tartalmazott, amit a katasztrófa sújtotta övezetbe küldtek, ahol közel 250 ezer személy kényszerült elhagyni otthonát. A távol-keleti szigetországból e mellett sugárzásmérőket is igényeltek, az unió ezeket is el fogja küldeni.
Sorban állás a segélyekért

Nem csak az Egyesült Államok és az EU küldött segélyeket a katasztrófa sújtotta részre, hanem a japán maffia csoportok, a jakuzák is segítettek. A bűnszövetkezetek eddig legalább hetven teherautónyi élelmiszerrel, ivó vízzel, takaróval és tisztálkodó szerekkel támogatták a károsultakat. A brit hírügynökség tudósítója szerint „gyorsan és csendben” siettek a rászorultak segítségére. A segélyakció mögött egyesek önzetlen, mások kevésbé nemes indíttatást sejtenek. 


Térképek a katasztrófáról

Számos térképet, szimulációs videót készítettek a földrengésről és a cunamiról, és azok következményeiről, amelyen jól látszanak a hihetetlen méreteket öltő rezgések és hullámok. 


  • A földrengés és utórengések táblázata:

·         Földrengés erőssége a különböző térségekben:
·         A Fukusima erőmű reaktorainak állapota:

Videók a katasztrófáról:

Fotók:
Élők és holtak után kutatnak a romok között


Egy megmentett gyermek





Súlyos károk a földrengés után


Beszakadtak az utak is


Összegyűrődött aszfalt


Több ezren kellett elhagyják otthonaikat


Mentik ami még menthető


Találnak-e vigaszt?




Ellenőriznek mindenkit nem-e sugárfertőzöttek


Kétségbeesetten keresik hozzátartozóikat








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése