2011. március 21., hétfő

VELSZI BARBEQUE

Kivégzésre várva
Ötszáz dalnok fizetett életével a velszi tartomány új uralkodójával, Edward királlyal szemben tanúsított engedetlen viselkedése miatt. A király fakó lovon tett látogatást a frissen szerzett tartományba, ahol a Montgomery várban szállt meg.

Az incidens azzal kezdődött, hogy a várban megrendezett lakomán résztvevő velszi nemesek nem voltak hajlandók új uralkodójuk egészségére poharat emelni. Ekkor Edward király egy helyi dalnokot szólított fel dicsőítő ének előadására, aki azonban megtagadva a parancsot durva, a király személyét sértő dalba kezdett, mire Őfelsége rögtön máglyára küldte. Az utána következő dalnokok is provokatív előadásmódot választottak, így ugyanaz a sors várt rájuk, mint legelső társukra.

A sikertelen dalestet követően Edward király az egész tartományra kiterjesztette felhívását, miszerint a helyi dalnokoknak őt dicsőítő énekeket kell előadniuk. A velszi bárdok testületileg megtagadták a parancsot, így mindannyian – egyes adatok szerint félezren – máglya általi halálra ítéltettek.

Bizonyos források szerint Edward király Londonba való hazatérése után elmezavar jeleit mutatta, mely a Velszben elkövetett mészárlás okozta lelkiismeret-furdalásban gyökerezhet. A lord-magiszter lapunk kérdésére elmondta, a király kiváló egészségnek örvend, és a hasonló légből kapott kijelentéseket legközelebb fejvétellel büntetik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése