2011. május 30., hétfő

Újra ünnepelik a könyvet Kolozsváron

A gyökerek

Hét évtized után ismét könyvhetet rendeznek a kincses városban. A rendezvény gyökerei 1929 májusára nyúlnak vissza, ekkor zajlott le Budapesten az első magyar könyvünnep Supka Géza kezdeményezésére. Ötletével 1927-ben rukkolt elő a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének éves közgyűlésén, Miskolcon. Rá egy évre tartottak egy próba-könyvhetet, hogy felmérjék, érdemes-e komolyabban belefektetni a rendezvénybe. A budapesti könyvhét mindenkori centruma a Vörösmarty-tér, de mára a rendezvény annyira kinőtte magát, hogy több vidéki nagyvárosban is megtartják.

Kolozsvári Könyvhét – 1941
Kolozsváron először a második bécsi döntést követően, 1941. június 9., 10. és 11-e között rendezték meg a könyvhetet Benedek Marcell, Benedek Elek legidősebb fiának irányításával, aki egy ideig a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének főtitkára is volt. A kolozsvári mellett Marosvásárhelyen, a Nagyváradi és a Szatmárnémetiben is megtartották a rendezvényt. 

Ignácz Rózsa
A legsikeresebb természetesen a kolozsvári volt, mert olyan írókkal találkozhatott és dedikáltathatott az kincses város közönsége, mint Móricz Zsigmond, Veress Péter, Sinka István, Ignácz Rózsa, Reményik Sándor. Az Ünnepi Könyvhét tiszteletére egy Versekben tündöklő Erdély című versantológiát is kiadtak Szentimrei Jenő szerkesztésében, és amelyet olcsón fűzve és népi szőttesbe kötött változatban is több száz példányban eladtak.



A ma

Itt állnak majd a sátrak
Nem kevesebbet, mint hét évtizedet kellett várni egy újabb könyvünnep megrendezésére. Ezúttal a kiadók sátrai visszaszorultak a főtérről, és Mátyás-ház előtti téren kapnak helyet. A rendezvény természetesen modernizálódott a hetven évvel ezelőttihez képest: nem csak befutott, a nagyközönség által jól ismert szerzők kapnak teret: fiatal írók is felolvasnak a Bulgakov kávéházban csütörtök este, emellett a Koinónia standjánál dedikál Máté Angi, a Mamó című, Bródy Sándor-díjas regény szerzője, továbbá a fiatal Bálint Tamás második, Visszaút a fekete folyón című, második verseskötetét is bemutatják.

Természetesen a nagyok sem maradhatnak ki, Csoóri Sándornak interaktív könyvbemutatója lesz, melyen megtudhatják a résztvevők, miben is áll ez a műfaji besorolás.

Külön érdekessége lesz a rendezvénynek, hogy a Kolozsváron szerkesztett Helikon című irodalmi lap szerkesztői és oszlopos szerzőgárdája is felolvas, akik közül nem hiányoznak az olyan nevek, mint Egyed Emese, Karácsonyi Zsolt, Király Zoltán, László Noémi, Mózes Attila, Papp Attila Zsolt, Sigmond István.

A tömény irodalom mellett, mint említettük, zenekarok is jelen lesznek, szám szerint tizenhárom, melyek között akadnak igen népszerűek az erdélyi közönség körében, mint például a Katapult és a Kalapos Band.

Részletes programot, információt a fellépőkről a www.unnepikonyvhet.ro címen kaphatnak az érdeklődők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése