2011. május 30., hétfő

Itt a nyár, égjünk le!


(Életmód)

Theiss Eliza

Május vége van és már néhány hete a déli órákban a hőmérséklet már a tűrhetőség határát súrolja. A nap forró, az idő tökéletes napozásra – sajnos sokan még mindig ezt gondolják. És akkor jönnek a leégések, a hólyagosra sült bőr, a láz, a sürgősségi, a bőrgyógyászati beavatkozások, az életre szóló foltok, hegek és a bőrrák nagyon valós fenyegetése.

Az Egyesült Államokban május 27-én ünnepelték a „Ne sülj meg nap”-ot. Sajnos mi még távol állunk ilyen kezdeményezésektől. Bárhová megyünk üdülni, felnőtt, gondolkodóképes emberek a forró napokon déli órákban napoznak, semmilyen naptej, UV-szűrő termék nélkül. És ami ennél még veszélyesebb, gyermekeiket is ugyanígy engedik szaladgálni tűző nap alatt, pedig a gyerekkorban szenvedett napégések többszörösen növelik a felnőttkori bőrrák esélyét.

Jobb megelőzni, mint kezelni


Ha a következő lépéseket szentül betartjuk, sokszorosan csökken a leégés veszélye:
• Kerüljük a napozást, illetve a szoláriumokat.
• Ha mégis úgy érezzük aranybarna bőr nélkül nem tudunk meglenni sohasem a 12-16 óra közötti idősávban feküdjünk ki a napra. Ekkor a legerősebbek az UV-sugarak.
• Minél magasabb fényszűrős naptejet használjunk. Kenjük be egész testünket, még ha felhők is takarják az eget. Az UV-sugarakat a felhők nagyon kicsi mértékben szűrik.
• Főleg a nap forró, napsütéses óráiban viseljünk bő, testünket minél jobban fedő ruhákat, széles karimájú kalapot és napszemüveget.
•Ne sajnáljunk többet költeni egy jó pár napszemüvegért. Mindenképp rendelkezzen magas (100-nál magasabb) UVA és UVB filterrel. A napszemüvegek, amelyek csak sötétítenek, de nem szűrik az UV-sugarakat, károsabbak, mint a napszemüveg nem viselése, ugyanis elhitetik a szembogarunkkal, hogy nincs erős fény, a pupilla pedig kitágul és idővel,a retina folyamatos égése következtében, akár vakulás is lehet az eredmény.
• Sugárszűrős napszemüvegünket évente legalább egyszer vigyük mérni, mivel idővel a szűrő lekopik.
• Amikor csak lehet üljünk, közlekedjünk árnyékban.
• Víz, homok és hó környékén minél gyakrabban frissítsük a napolajréteget bőrünkön. Ezek a felületek jobban visszaverik a fényt, így szinte dupla annyi UV-sugár ellen kell védekezzünk.
• Minél több D-vitamindús ételt fogyasszunk vagy akár étrend-kiegészítő formájában. A D vitamin természetesen növeli bőrünk védekezését a sugarak ellen.
• Minél világosabb bőrünk, annál nagyobb legyen az UV-szűrés. És egy akár 50-es SPF-es napolaj használatával is szép egészséges bőrszínt kaphatunk.
• Szoláriumban is használjunk napolajat és mindenképp használjuk az UV-szűrő szoláriumi szemvédőt.
• Kisbabákat, gyermekeket 70 vagy ennél magasabb védőfaktorral rendelkező naptejjel védjük.
• A napkrémet ne ár függvényében válasszuk ki. A magas ár nem egyenlő a megfelelő védéssel. Vegyük azt a néhány percet, hogy az alapanyagok listáját elolvassuk. Minél több a természetes anyagot tartalmaz, annál jobb. Főleg ha a szűrőelem nem kémiai vegyszer, hanem ásványi.

Ha mégis összejön


Persze hogy még a legjobbak és a legelővigyázatosabbak közülünk is megjárhatják, hogy leégnek. Túl sok pancsolás a vízben, elaludni a napon egy késői éjszakázás miatt… és máris pirosan , fájó bőrrel ébredünk. Ahogy észrevettük az égést máris kezeljük. Ìgy elkerülhetjük az égés mélyülését, a foltok megjelenését, sőt akár hámlást is.

Először is ne csak lokálisan kezeljük az égést, azaz magát a bőrt, hanem belülről is. A D, E és C-vitamin napi dózisának növelése sejti szinten segíti a gyógyulást. Ne fogyasszunk alkoholos italokat, ha leégtünk, de  ennél több friss gyümölcsöt és zöldséget – az antioxidánsok is sejti szinten gyógyítanak, regenerálnak. Bőrünkre használhatunk E-vitaminos krémet, de semmiképp se olyan kenőcsöt, ami petróleumot vagy petróleum-kivonatot tartalmaz, ugyanis a petróleum a bőrbe zárja a hőt. Aloe Vera géllel,  olajbogyóolajjal és sárgavirág-krémmel kenhetjük az érintett felületet. Továbbá borogathatjuk lehűtött fekete teával. Langyos vízben fürödjünk, a fürdővízhez adjunk hozzá egy fél csupor szódaport.


Forrás: care2.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése