2011. május 30., hétfő

Barcelona mindenek felett!

BL döntőhöz méltó volt a hangulat
            Hivatalosan is véget ért a 2010-2011-es szezon a Bajnokok Ligájának döntőjével. Londonban, a Wembley stadionban az FC Barcelona és a Manchester United csapott össze a klubcsapatok legrangosabb nemzetközi trófeájáért.
            A döntőben sokak szerint a világ  két legjobb klubcsapata mérkőzött, az elmúlt hat évben négyszer nyert a két csapat közül valamelyik. Joggal számíthatott hát mindenki arra, hogy izgalmas, szép mérkőzés lesz. A helyszínen több mint 90 ezren nézték végig a találkozót, jelentések szerint a televízió képernyője előtt közel 340 millióan követték az eseményeket.

Messit nem sikerült megállítani


            Akárcsak a két évvel ezelőtti, Római döntőben, ezen a meccsen is az angolok kezdtek jobban. Sir Alex Ferguson csapata pontosan, gyorsan passzolt, és párszor közel kerültek Valdes kapujához, komoly helyzet azonban nem keletkezett. A lendület azonban csak tíz percig tartott, a katalánok átvették a játék irányítását, hozták a tőlük megszokott focit, a tiki-takat. A 28-dik percben ennek meg is lett az eredménye. Xavi középen kapott labdát, az angol védők nem akarták megzavarni, nyugodtan haladt Van der Sar kapuja felé, a tizenhatos szélén Pedronak passzolt, aki a holland hálóőr mellett a rövid sarokba gurított. Úgy tűnt, a történelem megismétli önmagát, de ezzel Rooney, az angolok sztárja nem értett egyet. Hét perccel a spanyol találat után, egy bedobást követően lódult meg a Barca kapuja felé, gyorsan passzolt Giggs-el, majd a visszaadott labdát 11 méterről a kapuba lőtte, ezzel beállítva az első félidő eredményét.
            A második félidő egyoldalúbb mérkőzést hozott. Az angol bajnok védelme nem tudott mit kezdeni Messivel és társaival, és sorra adódtak a helyzetek a Manchester kapuja előtt. Kellett egy hiba is, de a katalánok ismét gólt szereztek. Messi cselezgetett a vörös ördögök térfelén, észrevette, hogy Van der Sar rossz helyen áll, és bár középre lőtt, a labda a hálóban kötött ki. Ferguson csapata megpróbált még innen is felállni, de játékosai képtelenek voltak veszélyeztetni a spanyol kaput, David Villa gyönyörű találata pedig eldöntötte a BL kupa sorsát. 3-1-re győzött a Barcelona egy olyan mérkőzésen, ahol a Manchester United csak 10 percig volt igazán játékban.
Guardiola puszit adhatott a kupának
A döntő:

Keret:
Kapus helyett legenda

Utolsó csatakiáltás


Edwin Van der Sar utoljára lépett pályára profi labdarúgóként. A 40 éves hálóőr még januárban bejelentette, nem kívánja folytatni labdarúgói pályafutását. A kétszeres BL győztes játékos az Ajax aranycsapatában kezdte karrierjét, ahonna ’99-ben a Juventushoz igazolt. Két év után Londonba költözött, a Fulhamhez, és innen igazolt a manchesteri vörös ördögökhöz 2005-ben. Többszörös holland és angol bajnok, nyert UEFA kupát is. A 2008-2009-es szezonban 1311 percen keresztül nem kapott gólt, ez világrekordnak számít. A holland válogatottban 130-szor szerepelt, amivel szintén első helyen áll. Az angol Premier League-ben ő a legidősebb játékos, aki bajnoki címet nyert csapatával, 40 évesen és 205 naposan. Pályafutása során egy gólt szerzett, az Ajax színeiben, az 1997-98-as szezonban.
Keret:

Megállíthatatlan Barcelona

Nem találja a spanyol és a nemzetközi futball az ellenszert a katalánok játékára. Először Frank Rijkaard, jelenleg pedig Pep Guardiola vezetésével a Barcelona 2006 óta harmadik BL győzelmét könyvelheti el. A főleg saját nevelésű játékosokból álló csapat Leo Messi vezetésével a bajnokságot is simán megnyerte, a döntőben pedig azt a Manchester United-et múlta felül könnyedén, aki Angliában nem talált legyőzőre. Lenyűgöző játékuknak, gyors, pontos passzaiknak a legjobb védelmek sem tudtak ellenállni.
Guardiolanak eddig edzőként tíz trófeát nyert, és már csak egy kell ahhoz, hogy utolérje mentorát, a holland Johann Cruyff-ot, aki a kilencvenes években ért el kimagasló eredményeket a katalán csapattal.
Ez a csapat szuper csapat
Keret:

Abidal emelte fel először a kupát
           
            Carles Puyol nem szerepelt a kezdőcsapatban, de a meccs végén beküldte őt Guardiola. A katalánok megszokott kapitánya kellett volna átvegye és a magasba emelje a kupát, azonban ezt a megtiszteltetést átengedte csapattársának, Eric Abidalnak. A francia hátvéd márciusban szörnyű pillanatokon ment át, májdaganattal megműtötték, és az is kérdéses volt, hogy folytathatja-e profi pályafutását. A 31 éves játékos azonban felépült, és már a nagy rivális Real Madrid elleni BL elődöntőn pályára lépett, a szombati mérkőzést pedig végigjátszotta. Puyol a meccs végén átadta neki a kapitányi karszalagot, azért, hogy ő vegye át a Bajnokok Ligája győztesének járó trófeát, ezzel jelezve, hogy Abidal fontos tagja a keretnek.

1 megjegyzés: