2011. május 30., hétfő

Pirosat a szívért!


Manapság igencsak elterjedt és vezető betegség a szívinfarktus. Pár évtizeddel ezelőtt az orvosok felmérték, hogy inkább férfiak a betegség áldozatai, de újabb kimutatások szerint a női áldozatok százaléka megegyezik a férfiakéval. Ennél szomorúbb, hogy a kérdéssel csak nagyon kevesen foglalkoznak, amit megelégeltek az amerikai szívgyógyászok és létrehozták a piros ruhás akciót.

Ennek keretében egyre több világsztár és ismert egyéniség öltözött pirosba, amire a következő feliratot vetítették: „Ez nem piros ruha! Ez riadó!”. Az elmúlt évtizedben a kampány hatására látványosan visszaesett a szívinfarktusok gyakorisága, hála a megelőzéssel kapcsolatos programoknak.

A Pirosban a Nőkért (PAN) kezdeményezés a divattervezők és kardiológus szakorvosok együttes fellépése a nők szívének egészségéért. A piros ruha "riadójel", hogy ne hanyagoljuk el a szív egészségét.
Azért fontos a nők figyelmét felhívni a szív egészségének megőrzésére, mert ők azok, akik összetartják a családot, és a család életmódjára vonatkozó legfőbb döntéseket meghozzák. Így hatalmas szerepük a szeretteik és a gyermekek egészségének megőrzésében, karbantartásában is.
A szakemberek szerint a legfontosabb a tudatosság, az egészséges életmód, a kockázati tényezők ismerete, ezért ajánlják a rendszeres szűrővizsgálatokat, az infarktus ugyanis könnyebb megelőzni, mint gyógyítani.






A szívinfarktus megelőzésében, a koszorúerek épségének megőrzésében fontos szerep hárul a táplálkozásra: a kellő mennyiségű és a megfelelő vitamin-összetételű zöldség-, gyümölcsfogyasztásra. Korábbi vizsgálatok igazolják, hogy hosszú távon a megelőzés olcsóbb, mint a terápia, a magas egészségügyi kiadások ismeretében, ezért különösen nagy figyelmet kap a megelőzés. Ugyanakkor a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztással a fogyasztó egyéb egészségi problémákat is megelőzhet, nem beszélve arról, hogy egy piros ruha is jobban áll egy csinos női testen, szóval még az alakot is karbantartja.

Ha már a piros színt említjük, akkor ne feledkezzünk meg a szívinfarktus megelőzésének második alappilléréről sem, ami a rendszeres érett paradicsomfogyasztás, ugyanis a zöldség piros festékanyaga lehet az oka annak, hogy csökkenti a szívinfarktus és a tüdőrák kockázatát, emellett karban tarthatja a szellemi képességeket idősebb korban is. A zöldség szép, piros színét egy likopin nevű pigment adja, ami segíti a szív erejének és a gondolkodás képességének megtartását, sőt akadályozza a rosszindulatú daganatok kifejlődését is.



Legjobb megoldás, ha mindezeket egyszerre űzzük: hordjunk hát piros ruhát és együnk minél több paradicsomot, hisz a szívünk egészsége mindennél többet ér!

Orosz Klára (életmód)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése