2011. május 30., hétfő

„Alkotmányellenes és törvénytelen” – heves tiltakozások Székelyföld brüsszeli képviselete ellen

OnlineMédia - KőrössyAndrea
A kormány közbelépését követeli a Szociáldemokrata Párt (PSD) Székelyföld brüsszeli képviseletének megnyitása kapcsán. Mircea Geoană, a szenátus PSD-s elnöke törvénytelennek és alkotmányellenesnek nevezte az erdélyi magyar képviselők lépését.

A Realitatea hírtelevízió péntek reggel tudósított a Tőkés László, Sógor Csaba és Winkler Gyula európai parlamenti képviselők által aláírt meghívóról, amely Székelyföld brüsszeli képviseletének holnapi megnyitójáról tájékoztat. A csatorna szerint provokációról, a kedélyek felszításáról van szó.
Az ügy kapcsán több román politikus is felháborodását és ellenkezését fejezte ki. Cătălin Ivan, a PSD európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője szerint az aggodalom jogos, hisztériára azonban nincs szükség. „Az európai intézmények mellett kisebb követségek is működnek, amelyek városok, kisrégiók képviseletei. Azonban ezek létező, törvényesen és alkotmányosan elismert közigazgatási egységeket képviselnek.” – tette hozzá a politikus.
Cristian Diaconescu, a PSD-ből kilépett volt külügyminiszter, a Szövetség Románia Fejlődéséért (UNPR) jelenlegi vezetője vehemensen tiltakozott a képviselet megnyitása ellen. Állítása szerint az EU ugyanis nem ismerheti el Székelyföld létezését.
Sógor Csaba szerint erre a lépésre jóval korábban sort kellett volna keríteni. A kezdeményezés nem alkotmányellenes, hiszen reális igényeknek tesz eleget – jelentette ki a képviselő.
A képviselet létrehozásának célja, hogy információt gyűjtsön az EU politikájáról, tájékoztassa Hargita, Kovászna és Maros megyét az uniós intézmények döntéseiről, valamint segítse a régió részvételét uniós pályázatokon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése