2011. május 30., hétfő

Hétvégi csúcsok és bukások

Folytatásoké volt május utolsó mozis hétvégéje, ugyanis a multiplexekben bemutatott box-office filmek folytatásai vitték el a pálmát és a dollármilliókat az őket érdeklő nézők zsebéből. *

Egyértelműen a Karib tenger kalózai (Pirates of Caribbean: On StrangerTides), immár quadrológiává pöffesztett negyedik részének babérjaira tör egy másik, világszerte ismert film folytatása: a Másnaposok 2. (The Hangover Part II) A hatalmas néző és kritikusi sikernek örvendő első rész nyitóhétvégét messze túlszárnyalva, úgy hazájában, mint a világ többi részén. Míg az első rész közel 45 milliós nyitóhétvégével büszkélkedhet, addig a folytatás már 86 milliós bevételt tudhat magáénak a premier hétvégéjén, ami 3615 moziból, majdnem 24 ezres átlagbevétellel bír. Nem tudta azonban túlszárnyalni a múlt hétvégi mozis győztest, a 90 milliót bekaszáló Karib tenger kalózai negyedik részét, amelynek bevételei nagyrésze 3D-s vetítésekből származik, ami persze drágábban eladott jegyeket jelent. Ezeket a tényeket figyelembe véve, a Másnaposok folytatás az eddigi abszolút győztes, ugyanis normál vetítésekkel gyűjtötte be bevételének egészét, vagyis több ember volt kíváncsi rá. 


A tavaszi box-office nyitószezon abszolút győztesei a fent említett filmek, amik világszerte is hatalmas népszerűségnek örvendenek, a stúdiók pedig dörzsölhetik a markukat, hiszen már megtérült a befektetésük és a folytonos népszerűség vége még nem látszik. Míg a kalózos film jelenleg majdnem 624 milliós bevételnél jár, addig a másnaposan visszatérő, „farkasfalka” összesen 177 millió dollárt termelt a mozikban, visszatérítve a gyártási és a későbbiekben ráfordított marketingköltségeket, előbbi többszörösen is visszahozva a 250 milliós büdzsét.
A hétvége azonban nem csak róluk szólt. Egy másik mozis animációnak, a KungFu Panda második részének bemutatója nem robbantott akkora kasszát, mint azt a készítők elvárták volna, ugyanis az előbbiekben kivesézett két alkotás vitte el csúfosan a nézőket a Dreamworks stúdió animációs filmjének folytatásáról. Po, a kétballábas kung-fuzást űző panda kalandjai ugyanis 48 millió elköltött dollárt értek meg a nézőknek, a premier hétvégéjén, ami mostanra 110 millióra rúg, így nem térítve meg a gyártási költségeket sem, a marketingről nem is beszélve. (a tendenciák általában azt mutatják, hogy a nyitóhétvégén a legerősebb az érdeklődés a film iránt, ezután a filmek már csak nézőket veszítenek, nagy teljesítmény az a film, amely stabil nézőszámot tudhat magáénak több héten keresztül, mindenféle pozitív és negatív médiavisszhang ellenére) A Jack Black és más ismert színészek által kölcsönzött hangokat felvonultató családi animáció bevétele a második helyre volt elegendő, 10 millióval előzve meg a kalózok történetét. 


A hétvége futtottak mégjeibe tartoznak még a Koszorúslányok (Bridesmaids: az idei év női Hangoverjének kikiáltott alkotás), amely 16 milliós hétvégi bevételével 21,6%-ot esett a múlt hétvégéjéhez képest. A film jelenleg 85 milliós összbevételnél tart, ami előzetes becslések alapján 120-130 milliós összbevételre lehet elegendő.
További visszaeséseket produkál a Marvel legújabb képregényfilmje, a Thor, valamint az autós-üldözéses Fast Five is egyre több nézőt veszít.
A tavaszi hajrá Hollywoodban elstartolt, lassan a végét járja, nagy nyári premiereknek és sikereknek adva át a helyét.
Ezekből az adatokból is látszik, hogy a mozizó közönség inkább a folytatásokra, mint az eredeti ötletekre kíváncsi, mivel az elkezdett sikerfilmek akár több részt is számoló folytatásai azok, amik leültetik az embert a vászon elé. A független és kisebb stúdiók filmjei pedig főhetnek a levükben, amíg egy rangosabb díjkiosztó fel nem fedezi őket.
Hollywood folyamatosan bizonyít: egyre kevesebb új ötlete van már.
* a statisztikák és számadatok a Box Office Mojo és az Internet Movie Database (IMDb) filmes adatbázisokban szereplő információk felhasználásával készült.

Tamás Attila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése