2011. május 30., hétfő

Kimutatták, hogy a koffein nem annyira káros, mint a többség gondolja


          
     Sok ember számára nélkülözhetetlen a reggeli kávé. Azon kívül, hogy függőséget okoz, több kockázattal is járhat a napi több csésze kávé elfogyasztása. Összegyűjtöttem pár információt, hogy bemutassam, milyen hatással van a szervezetünkre a koffein. Egy nemrégiben tesztelt kutatás alátámasztja, hogy a teherbeesést is akadályozza.


      Az emberek többsége abban a tévhitben van, hogy serkentő hatással élénkíti a napjait, ez részben igaz, részben megcáfolható. Lássunk néhány tévhitet a koffeinnel kapcsolatban.


        A koffein függőséget okoz, de ebben a megfogalmazásban nem mondható teljes mértékben igaznak. A koffein serkenti az idegrendszert, de rendszeres fogyasztása enyhe fizikai függőseket okozhat, nem olyan mértékben, mint a kábítószerek használata. Ezért van az, hogy a kutatók nem minősítik függőségnek. Az abbahagyása hasonló tüneteket okoz a kábítószerekéhez, de ezt a folyamatos csökkentéssel el lehet kerülni. Az a kijelentés, hogy a kávéfogyasztás álmatlanságot okoz, nem mondható teljes mértékben igaznak. Ha valaki érzékenyebb rá, abban az esetben igen, de ellenkező esetben, a napi egy-két csésze kávé nem befolyásolja az éjszakai alvást, mivel a szervezet gyorsan felszívja a koffeint, de gyorsan ki is üríti.

         A felnőttek szervezetére a napi egy-két csésze kávé elfogyatása nincs káros hatással, viszont az öregek és gyerekek esetében a szakemberek nem ajánlják a túlzott koffein fogyasztását. Nagyszabású kutatások azt is kimutatták, hogy a koffeinfogyasztás nem növeli a szív-érrendszeri betegségek kockázatát, nem emeli a koleszterinszintet, és nem okoz szabálytalan szívverést.


       A felfogás szerint, egy csésze kávé elfogyasztása semlegesíti egy pohár alkoholt tartalmazó ital hatását. Sokan úgy gondolják, hogy ha alkohol mellett kávét visznek be a szervezetükbe, azzal kijózanodnak, viszont a felmérések alapján, több autóbalesetet szenvedtek már ezen elgondolás alkalmazásával.  


Ami biztosnak mondható a koffeinfogyasztásra, hogy éberséget okoz és fokozza a koncentrációs készséget. Néhány kutatás szerint viszont ennél nagyobb hatása is van a kávénak, például a Parkinson-kór, a májbetegség, a kolorektális daganatok és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is csökkentheti.

 
      Újabb felfedezés látott napvilágot, mi szerint a fokozott koffeinfogyasztás negatívan befolyásolhatja a gyermekáldást. Amerikai kutatók egyelőre csak egereken tesztelt felfedezése szerint, a koffein fékezi a petevezetékekben az izmok összehúzódását, ami akadályozza a petesejt eljutását a méhbe.


A teherbeeséshez a petesejtnek el kell jutnia a petevezetéken keresztül a méhbe. A kutatók megfigyelték, hogy amennyiben az izmok mozgása leáll, a petesejt nem képes folytatni útját.

          Mi a tanulság ebből? Mint minden élvezetet nyújtó szert, a koffeint is csak mértékkel fogyasszuk és akkor semmilyen káros következményei nem lehetnek szervezetünkre nézve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése