2011. május 30., hétfő

Mi lesz veled, EMNP?

Berecki Emőke (magazin, politika)

Alig látott napvilágot, máris több irányból támadják. Várható volt, hogy kemény harc lesz majd az RMDSZ és a frissen alakuló EMNP között. A harc elkezdődött. Kelemen Attila Toró T. Tiborhoz írt levele itt olvasható. Toró T. Tibor nyílt levélben mondott köszönetet Kelemen Attilának, a teljes levél itt olvasható. 



Május 26-án tárgyalta első ízben az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzését a Bukaresti Törvényszék. A tárgyaláson az EMNP ideiglenes elnökségét Toró T. Tibor képviselte.
Az Erdélyi Magyar Néppárt jogi bejegyzése ellen három óvást nyújtottak be. A jogi személyként be nem jegyzett Demokratikus Szolidaritás az Esélyegyenlőségért és Egy Jobb Társadalomért Pártja (Partidul Solidarităţii Democratice pentru Şanse Egale şi pentru o Societate mai Bună) az Európa Tanács alapjogi Chartájának előírásait kérte számon az EMNP programjában. A Néppárt (Partidul Popular) azt kéri a törvényszéktől, hogy az új magyar párt nevében ne szerepeljen a Nép (Popular) szó. Egy magánszemély azért nyújtott be óvást, mert szerinte az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzését támogató aláírások között hamisak is találhatók. Az ügyészség képviselője nem emelt kifogást az Erdélyi Magyar Néppárt jogi bejegyzése ellen. Az Erdélyi Magyar Néppárt jogi bejegyzését június 16-án tárgyalja érdemben a Bukaresti Törvényszék, az óvást emelők addig mutathatják be bizonyítékaikat.


Gergely Balázs, az EMNP kezdeményező bizottságának tagja: „Nem tudom, ugyanarról a furcsa nevű pártról van-e szó, amelynek elnöke notórius pereskedő, s korábban a Magyar Polgári Párt bejegyzését is megóvta. Ám nem is reménykedtünk abban, hogy megússzuk fellebbezés nélkül".

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács erdélyi régióelnökének tájékoztatása szerint az EMNP bejegyzésének tárgyalását május 26-ra tűzte ki a törvényszék, akkor dől el a fellebbezés sorsa is. Gergely Balázs azonban nem tart attól, hogy a román párt óvása megakadályozná az EMNP megalakítását. Szerinte legfeljebb az történhet, hogy megalakulásukat később mondják ki. Ez is csak abban az esetben történhet meg, ha ez a román párt újra fellebbez .

Emlékeztetett, hogy az EMNP kezdeményező bizottsága gondosan ellenőrizte a pártbejegyzési dokumentumokhoz mellékelt támogatói aláírások hitelességét. „Egy hónapot szántunk, hogy megvizsgáljuk a támogatói íveket, mert nem akartunk meglepetéseket" – magyarázta. Mint ismert, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) korábban jelezte, hogy nem áll szándékában megóvni az EMNP bejegyzését.

Veszélyes magyar tömeg

Adrian Nãstase
Adrian Nãstase volt szociáldemokrata miniszterelnök szerint nem volna szabad engedélyezni az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzését, és Traian Bãsescu államfő nagy hibát követ el, ha Tőkés László EMNT-elnököt támogatja a mérsékelt RMDSZ ellenében. „Az erdélyi jelleg hangsúlyos szerepeltetésével Tőkésék egyértelművé tették, hogy el akarnak különülni Romániától” – érvel Nãstase. Hozzátette: nem érti meg azokat a „gyengeelméjűeket”, akik nem ismerik fel, hogy az 1,7 milliós magyar közösség sokkal veszélyesebb tömeget képez, ha magyarországi és nyugati radikálisok vonzáskörzetébe kerül.

Egy kis “történelem”…

Kevesebb mint másfél hónap alatt sikerült összegyűjteni az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzéséhez szükséges aláírásokat. 




Az Erdélyi Magyar Néppárt létrehozásának kezdeményezői május 4-én benyújtották a bukaresti törvényszéken a párt jogi bejegyzéséhez szükséges támogató aláírásokat. Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke a magyar sajtó képviselői előtt emlékeztetett arra, hogy a romániai párttörvény értelmében egy párt bejegyzéséhez legalább 25 ezer támogató aláírást kell begyűjteni az ország 18 megyéjéből és Bukarestből. Eddig 29 268 aláírás gyűlt össze 19 megyéből és a fővárosból – közölte. Jelezte: a jövendő romániai új magyar párt az EMNT-t tartja majd legfőbb szövetségesének, de nyitott a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párttal (MPP) való együttműködés előtt is. Alacsony költségvetésű, hatékony pártot akarnak életre hívni, amely a közösségi autonómiaformák megteremtését tűzi ki célul – mondta Toró.

Arra a kérdésre, hogy Tőkés László helyet kap-e majd az új párt vezetőségében, nemmel válaszolt, de hozzáfűzte, hogy Tőkés az új alakulat mentora és az EMNT erkölcsileg és logisztikai szempontból támogatja az eljövendő pártot.


 A lakosok eléggé változatosan fogadták az aláírásgyűjtőket: „mindenki másképp viszonyult, de az a tény, hogy másfél hónap alatt összegyűlt a szükséges aláírás, azt jelzi, van igény a politika még nagyobb polarizációjára. Volt olyan, aki becsukta az ajtót, volt, aki már más párt tagja, de legtöbben passzívak. Utóbbi köszönhető az elmúlt évek mocskolódásainak. De ez a mi feladatunk, hogy visszaszerezzük az emberek bizalmát” – nyilatkozta az elnök – „Az RMDSZ és az MPP, a két magyar alakulat lehet ellenfelünk és lehet partnerünk, ez rajtuk múlik”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése