2011. május 30., hétfő

Minden eddiginél nagyobb lesz

(alcím)Tízedik alkalommal rendezik meg a TIFF-et Kolozsváron

Minden várakozást felülmúló, valamint kompromisszummentes rendezvényt ígérnek az Erdélyi Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) szervezői, sőt idén még a minőségben sem lesz kivetni való, hiszen a kolozsvári mozik végre megfelelő technikai felszereléssel rendelkeznek.

 A már tíz évet megélt fesztivál, idén eltolódott kicsit és június 3-12 között kerül megrendezésre, egybeérve így a Kolozsvári Napok rendezvénysorozattal. A kései dátumot még a tavalyi TIFF-en döntötték el, szavazás keretein belül és belegondolva igen okos döntést hoztak, hiszen így jobban ki lehet használni majd a szabadtéri vetítés lehetőségét, és a közönség sem fog filmnézés közben székeihez fagyni.



A kolozsvári sajtótájékoztatón Tudor Giurgiu, a fesztivál igazgatója és Mihai Chirilov, a fesztivál művészeti igazgatója elmondta, az idei TIFF a tízéves munka megkoronázása lesz és a szervezők elsődleges célja, hogy megmutassák milyen is egy igazi nagy filmfesztivál, ahol nem kötnek kompromisszumokat semmilyen téren. A szervezők ezenkívül minden eddiginél változatosabb programot ígérnek és szeretnék a fesztivál idejére Kolozsvárt igazi kulturális központtá varázsolni. A filmek mellett, tehát egyéb kulturális eseményekre is sort kerítenek majd, lesznek színházi előadások, kiállítások, könyvbemutatók és persze a koncertek sem maradnak el. 
 
Mihai Chirilov és Tudor Giurgiu (forrás: Transindex)


 
A tavalyi felhozatalhoz képest ugyan a filmek mennyisége 15%-al csökkent, minőségben azonban nem lesz kivetni való és így is 220 film kerül levetítésre. Elmondásuk szerint a csökkentés nem anyagi okokból történt, egyszerűen csak szeretnék, ha a filmeket alkalmuk nyílna többször levetíteni a fesztivál alatt, ugyanis sokan panaszkodtak, hogy a legjobb filmekről lemaradtak.
[keret:A filmek válogatása terén teljhatalommal rendelkező Chirilov ajánlata:
Viata peştilor (r.: Matías Bize)
Incendii (r.: Denis Villeneuve)
Venus neagră (r.: Abdellatif Kechiche)
Vulcanul (r.: Rúnar Rúnarsson)
7 păcate iertate (r.: Vishal Bhardwaj)
Monga (r.: Doze Niu Chen-Zer)
O sâmbătă obişnuită (r.: Alexander Mindadze)
An bisect (r.: Michael Rowe)
Pina (r.: Wim Wenders)
Misterele Lisabonei (r.: Raúl Ruiz)]
 
Amíg a filmes felhozatal csökkent a meghívottak száma növekedett, idén mintegy 100 közönségtalálkozóra kerül majd sor, a fesztivál díszvendége pedig Jacqueline Bisset brit színésznő lesz, akit különdíjjal is jutalmaznak mindazért, amit a mozivilágért tett.
Az idei évben a fesztivál meghatározó színhelye lesz Kolozsvár Főtere, ahol a szabadtéri vetítések mellett, közönségtalálkozókat, konferenciákat és workshopokat is szerveznek majd. A helyszínek közt újdonságként jelenik meg a monostori szabadtéri mozi, ahol ingyenes vetítéseket tartanak majd, sőt idén még Bonchidára is eljut a TIFF.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése