2011. május 30., hétfő

Szexualitásról a templomban, a szószékről


Félezer részvevővel zajlott május 6-8. között a Függőleges Keresztény Ifjúsági Konferencia, a kolozsvári Kétágú templomban. A 13. alkalommal szervezett ifjúsági találkozó a szexualitás témakörét boncolgatta, Hol a határ? Szex. Feketén fehéren. címmel.

Visky Anna és Oláh Krisztián moderátorok rövid jelenettel mutatkoztak be

A május 6-i ünnepélyes megnyitón rövid jelenet keretében bemutatkoztak a moderátorok (Visky Anna és Oláh Krisztián), köszöntötte a jelenlévőket Berke Krisztina, a konferencia projekt-koordinátora.


Berke Krisztina Ágnes, Függőleges projekt-koordinátor


A szex felnőtteknek való

Az első előadást (Márpedig a szex JÓdolog!címmel) Csomós József, a Tiszántúli Református Egyházkerület ifjúsági előadója tartotta a tőle megszokott szókimondással és humorral. „Bezzeg a mi időnkben!” – kezdte Csomós, aki szerint ma már a csapból is a szex folyik, s ilyen körülmények között nagyon nehéz normálisnak megmaradni. A kérdés: tényleg jó dolog-e a szex? Bár a hallgatóság átlagban passzív volt, ezúttal egyértelműen igennel válaszolt. Bibliai rávilágításban szexről először Ádám és Éva történetében olvashatunk, ahol a Biblia ezt írja: ismerte Ádám Évát. Tehát Isten nem csak egy férfi, vagy csak egy nőt teremtett. Isten megadta azt az örömet, hogy élvezhessük az ellenkező nem társaságát.


ifj. Csomós József


Isten azt várná el tőlünk, hogy felnőttként viselkedjünk. Felnőttnek lenni nem azt jelenti, hogy 18. évünk betöltésével nagykorúak lettünk. A különbség felnőtt és gyerek közt a felelősségtudat. Csomós József a szexet több változatban is meghatározta: a szex lehet öröm, lehet áldás, de felelősség is. Férfi vagy? Vállalod a felelősséget? Nő vagy? Kész vagy arra, hogy anya légy? Vállalod a következményeit, felnőttél? Akkor a többi megy magától. Ha még gyerek vagy, akkor légy türelemmel, Isten a szexet a felnőtteknek találta ki.


A Kolozsvár Alsvóvárosi gyülekezet ifjainak előadása


Az előadást követően néhány rövidebb játékra is sor került, majd az Alsóvárosi Református Egyházkerület ifjúsági csoportja adta elő színdarabját, a Halhatatlanságra vágyó királyfit, amellyel 2010 novemberében megnyerte a Kolozsvári Ifik Színjátszó Találkozóját. Este a teaházban koncerttel zárult a nap.


Trendi önmegtartóztatás

Ismered az igazi motivációidat? címmel Fazakas Ferenc Sándor előadása nyitott szombaton. Elhangzott: lényeges, hogy családon belül hogyan kezelik a szexualitást. Isten, amikor megteremtette a férfit és a nőt, azt mondta, hogy szaporodjatok, de a részleteket nem mondta el, mert Isten belénk teremtette a hogyant, belénk teremtette a belülről fakadó motivációt. A szexuális motiváció három jellemvonása: testi érettség, külső ingerek és belső késztetés. Elhangzott a megállapítás, miszerint az elsődleges szexuális szerv a külső ingereket és belső késztetéseket kontrolláló agy. Helyes motivációs tényező a hit is, amit Isten épít belénk, segítve más látószögbe helyezni a szex témáját. Fazekas szólt az új trendről is: a mindig kitűnni vágyó fiatalság nyugaton újabban azzal próbál egyedivé válni, hogy kordában tartják magukat, a testüket (ha mindenki csinálja, akkor én azért se).


Fazakas Ferenc Sándor


Berke Eszter és meghívottai a párkapcsolatban és a házasságban előforduló elvárásokról beszélgettek, arról, hogy milyen teljesítményt követelünk meg egymástól egy kapcsolatban, és ez milyen hatással van a kapcsolatunkra. A következtetés szerint szeretni csak szabadon lehet.


Berke Eszter és meghívottai


Lehet-e templomban dobolni, templomban szexről beszélni? – tette fel a kérdést ifj. Csomós József, Keresztény mítoszrombolás című előadásában. A Biblia azért van, hogy megváltoztasson bennünket – mondta, s ezt viccel támasztotta alá a hajótörést szenvedett antropológusról, aki a szigeten csodálkozva kérdezi a Bibliát olvasó kannibáltól, hogy miért olvassa e könyvet, amelynek a modern tudományok már mind ellentmondanak. A kannibál így válaszol: „Ha nem ezt olvasnám, már rég megettelek volna.”


Önkielégítés és a média hatása

Az önkielégítés kapcsán ifj. Berke Sándor elmondta: könnyebb csinálni, mint beszélni róla. Az önkielégítésről való beszélgetés teljes őszinteséget kíván. Felmérések szerint a 9–16 éves fiúk 92–96 százaléka végzi bizonyos rendszerességgel, lányok esetében az arány 45–52 százalék. Miért válik a téma tabuvá? Van, aki nem tud mit kezdeni azzal, hogy erről beszélnek. Nem beszélni róla, vagy csak erről beszélni – mindkettő ártalmas. Ahhoz, hogy szembenézzünk a kérdéssel, meg kell tanulnunk kimondani, ahhoz, hogy kimondjuk, bizalmi kapcsolatokra van szükség. A Biblia nem beszél a kérdésről konkrétan. Nem úgy kell megközelíteni, hogy bűn vagy sem, noha könnyen bűnre, paráznaságra, függőségre nevel. Ha bűnként kezeljük, ez még nem nyújt segítséget a leszokásban. A másik lehetőség, hogy beépítjük az életünkbe: úgy kezdjük kezelni, mint ami már nem fontos. Az önkielégítés rámutat arra, hogy mi van az ember szívében. Örömre van szükséged, szeretetre, elfogadásra, de ki tudja ezt megadni neked? Beszéljünk róla! – zárta előadását Berke Sándor.


ifj Berke Sándor és a törülköző: izzasztó a téma


Milyen hatások formálnak tégedcímű előadásában Imre István mákófalvi lelkipásztor a média „szexualizációs” hatásáról beszélt. Elmondta: túlzottan előtérbe került a médiában a szex, amelyet rizikómentes szórakozásként mutatnak be. A világból, a médiából áradó laza tanácsok megzavarják a szexuális fejlődést. A cél, hogy jól szexelj, ne úton-útfélen bárkivel, hanem a pároddal. Ehhez képezned kell magad. Nagyon rombolja az értékrendszerünket, az egymással szembeni elvárásunkat, szexuális képünket az, amit a világban látunk (a nő sokszor áldozat, játékszer, a férfiak pornótartalmakat keresnek stb.). Hiányzik az intimitás is abból, amit a világ nyújt. Fontos, hogy ez a fajta kapcsolat is minőségi legyen. A minőséget azonban nem a médiából lehet megtalálni. A szexualitás Isten ajándéka, és azt akarja, hogy jól éljed, de ehhez az kell, hogy őrizkedj ezektől a hatásoktól. Igen, a szexre, de nem arra a szexre, amit a média kínál!


Imre István: a szex nem rizikómentes játék


Erkölcs, értelem, döntés

Mike Pál lelkipásztor szerint Isten jót akar nekünk, ezért mond olyan dolgokat a szexualitásról, amelyeket elfogadhatatlanoknak érezhetünk, mert szembemennek a boldogságunkkal, vágyainkkal. Mike Pál szerint minden erkölcsi kérdésről nehéz dönteni, nem elég eljutni a menedékház küszöbéig, mert megfagyunk, ha nem lépünk be a házba. Senki sem akar rosszat párjának, barátnőjének, mindenkiben jóakarat van. A reklámok azonban azt sugallják, hogy állatok vagyunk, akik nem tudunk uralkodni az érzéseinken, vágyainkon. Az ígéret nem elég a változáshoz, engedni kell, hogy Jézus befolyásolja az életed, és akarnod kell lemondani az önkielégítésről, a barátoddal-barátnőddel folytatott szexuális kapcsolatról. Jézus megtaníthat egészségesen élni, mert Ő tudja, számunkra hogyan a legjobb. Isten azért adott értelmet, hogy uralkodjunk az ösztöneinken és döntsünk, pl. azt, hogy megpróbálunk odafigyelni az érzelmeinkre.


Mike Pál: a végén is bele lehet izzadni, főleg, ha jól akarjuk az előadássorozatot befejezni


Szombat délután különböző szabadidős és alternatív programok zajlottak.


Visky Péter szexről prédikált


„Miért szükséges szólni a szexualitásról a szószékről, nem köntörfalazva? A válasz egyszerű: mert a mindig időszerű Isten igéje nem hallgat róla. Van mondanivalója.” – mondta a konferenciát záró vasárnapi istentiszteleten Visky Péter lelkipásztor. A gyülekezet Istennek az a családja, ahol erről a kérdésről is lehet nyíltan beszélni, vélekedett az igehirdető, majd részleteiben szólt a házasságról, szexualitásról, paráznaságról, az ezzel kapcsolatos bibliai útmutatásokról.


Kiss Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése