2011. május 30., hétfő

Trófea nélkül, de győztesen tértek vissza a székelyek a magasból


A Székelyek a magasban expedíciósorozat idén egy újabb megpróbálkoztatásra hívta fel négy hős figyelmét: Tóásó István, Szabó Zoltán (Kobra), Sükös József, Tulit Zsombor.  Most a 8201 méter magas, Himalájában található Cho-Oyu, tibeti nyelven a Türkiz istennő hegycsúcs meghódítására készültek. 
A expedíciósorozat a sepsiszentgyörgyi Alpin Sport Egyesület szervezésében 2000-ben indult el, Tulit Zsombor kezdeményezésére. Célja, hogy erdélyi alpinisták a hét kontinens hét legmagasabb hegyére eljussanak és kitűzzék a székely zászlót. 

Irány a cél

Mire vigyázzunk?

Egy ilyen túra nem könnyű dolog, és számolnunk kell bizonyos életfeltételekkel is. Mi emberek nem vagyunk vasból, és szervezetünk a tengerszinttől körülbelül 4500 méter magasságig képes tartósan élni. Ha ezt a határt meghaladjuk, hosszútávon az élet jelentős problémákat okozhat főként, ha az ember valamilyen tüdő vagy szívbetegségben szenved, ami csökkent oxigénfelvétellel, keringési és diffúziózavarral jár.
Felkészületlen ne indulj útnak!
Emiatt ajánlatos a „nagy út” előtt, alapos orvosi vizsgálatot elvégezni. Általában a jelentkező problémákat oxigén adása megoldja. Az oxigén parciális nyomása a légköri nyomással arányosan csökken, és minél magasabbra emelkedünk, a levegő hőmérséklete, a levegő oxigéntartalma és az oxigén parciális nyomása annál jobban csökken.
             Ha túl magasra jutunk, akkor a szervezet kénytelen alkalmazkodni a jelentősen megváltozott nyomásviszonyokhoz. Ezen magasságban az oda feljutók 50 százaléka idővel tünetessé válik, a vér oxigéntartalmának csökkenése miatt átmenetileg kellemetlen tünetek jelentkeznek, mint a fejfájás, szédülés, alvászavar, étvágytalanság.



                                                                       

Felkészülés

Zsombor elmondta, a felkészülés során közös téli és tavaszi hegymászásokat, túrákat tartottak, bicikliztek, szaladtak, úsztak, mind a négyen formába legyenek, amikor nekivágnak a himalájai kalandnak. Az Alpin Sport Egyesület elnöke hangsúlyozta, saját határaikat feszegetik, oxigén nélkül másszák meg a hegyet.

Hogyan kezdődött?

Tulit Zsombor
A túra kezdeményezője a következőképpen nyilatkozott: „Két-három helyiségben is meg fogunk állni, és eltöltünk majd ott egy-két napot, annak függvényében, hogyan akklimatizálódunk. Egyre fennebb és fennebb haladunk majd, sok folyadékot kell fogyasztanunk, és a környező hegyekben teszünk kisebb-nagyobb akklimatizációs túrákat.” A csapat néhány tagja a szervezet alkalmazkodását elősegítő gyógyszerrel él, ám Zsombornak allergiája miatt meg kell elégednie a fokhagymával és a napi 4-5 liter folyadékkal.
Május 17-én hajnalban indultak útnak, de egészségügyi okok miatt, ketten az alaptáborban maradtak és csupán Tóásó István és Szabó Zoltán haladtak felfele. Három nappal később a két hegymászó erős viharba keveredett és kénytelenek voltak visszafordulni, habar már csak száznál alig több méter volt hátra. Egészségesen leértek, találkoztak társaikkal, habár a szomorúság jeleit is ismertették, mivel oly kevesen múlott az egész. Értékelték, hogy nem ragadta meg őket a bátorság, hogy oxigénpalack nélkül, nem kísértették a lehetetlent.
                Május 23-án lezárult a Cho-Oyu 2011-es expedíciója.

A Székelyek a magasban expedíció eddigi teljesítményei:
2000
Törökország – Erciyes-csúcs (3917 m), Alpok – Monte Rosa (4634 m);

2001
Alpok – Mont Blanc (4808 m) és Matterhorn (4478 m); Peru – Huascaran (6768m);

2002
Kaukázus – Elbrusz (5642 m);

2003
Kirgisztán – Lenin (7134 m);

2004
Alaszka – McKinley (6194 m);

2006
Tátra, Alpok – Matterhorn, Grossglockner, Mount Blanc;

2007
Alpok – Monte Rosa, Dolomitok – Marmolada, Afrika – Kilimandzsáró (5896 m), Mt. Kenya (5199 m), Mt. Meru (4566 m);

2008
Andok – Aconcagua (6962 m), Cuerno Principal (2600 m) ;

2009
Antarktisz – Mt. Vinson (4897 m) ;

 
A csúcsot 1954-ben osztrák hegymászók mászták meg először, és azóta a könnyű nyolcezres hírnévvel vonzza oda az embereket.


Veszélyhelyzetek

8000 méter fölött létezik egy íratlan szabály, miszerint csak akkor menthető valaki, ha képes talpra állni. Ilyen viszonyokban nehéz még saját magadat is cipelni. Adódnak olyan esetek, amikor a fennlevő csapat egyike megsérül, megbetegedik és társai kénytelenek fenn hagyni őt. Ha bekövetkezik a halál, a holttestek fennmaradnak. Lehetetlen őket lecipelni. Ezért elmondható, hogy a magas hegycsúcsok a világ legmagasabban fekvő temetőivé váltak. Mivel a fagyott holttestek több éveken keresztül fenn maradnak, így a bátor turisták kénytelenek felmenni mellettük.
Képek megtekinthetőek itt, 18 éven aluliak számára nem ajánlott!













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése