2011. május 30., hétfő

Összecsapásba torkollt a Ratko Mladicért tüntetők vasárnapi felvonulása


Vasárnapra szimpátiatüntetést szervezett a Szerbiai Radikális Párt (SRS), ahol közel tízezer ember tiltakozott Ratko Mladic elfogása ellen. A tüntetés végen összecsapás alakult ki a tüntetők és a rendőrök között, amikor egy fiatalokból álló kisebb csoport köveket, palackokat és tűzijátékokat hajigált a rendőrökre.
Akik hősként tisztelik Mladicot (Mediafax)

Több ezer ember gyűlt össze a belgrádi Köztársaság téren vasárnap este, hogy tiltakozzon Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok letartóztatása ellen, és követelje szabadon bocsátását.  A rendőrök mintegy 100 embert őrizetbe vettek, de késő este Belgrád központja már nyugodt volt, miután a rohamrendőrök páncélozott járművekkel feloszlatták a tömeget.
A tüntetést az után szervezték miután pénteken az illetékes belgrádi vizsgálóbíró úgy döntött, hogy kiadható a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt Ratko Mladic, a boszniai szerb hadsereg volt főparancsnoka.

Ratko Mladic
A "balkáni mészáros" 
A háborús bűncselekményekkel, a srebrenicai mészárlással és Szarajevó lövetésével vádolt Mladicot csütörtökön fogták el a Vajdasági Lazarevóban. A "balkáni mészárosként" is emlegetett 69 éves férfi az utolsó, aki még szabadlábon volt a boszniai háború során elkövetett mészárlások négy főbb vádlottja közül. A boszniai születésű, katonai karrierjét Tito néphadseregében kezdő Mladic ötvenévesen lett a boszniai szerb hadsereg parancsnoka 1992-ben. Őt tartják Szarajevó négy éven át tartó, legalább tízezer halálos áldozattal járó ostroma fő felelősének, és 1995-ben ő vezette a 7500 boszniai muzulmán halálával járó srebrenicai mészárlást, amelyhez hasonló véres atrocitás a második világháború vége óta nem történt Európában.

Milosevic pártfogoltja
A háború 1995-ös lezárása után hiába adtak ki ellene nemzetközi körözést és vádolták meg az atrocitások miatt, visszatérhetett Belgrádba, ahol Slobodan Milosevic akkori elnök támogatását élvezve szabadon járt-kelt. Drága éttermekbe és futballmeccsekre járt, a szerb hatóságok ugyanis akkor nem ismerték el a nemzetközi törvényszék létjogosultságát, Mladicot pedig sokkal inkább tekintették igazi hazafinak, mint háborús bűnösnek.
Milosevic 2001-es bukása után azonban Mladic felszívódott, hollétéről csak találgatások voltak. Egyes információk szerint a boszniai szerb katonaság védelmét élvezte, mások szerint rendszeresen vett részt boszniai vadászatokon és régi háborús barátainak születésnapi partijain. Volt, aki szerint Belgrád környékén bujkált, Boszniában föld alatti rejtekhelyet is feltártak, ahol állítólag korábban meghúzta magát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése