2011. május 30., hétfő

Emberek, most más havason

(Új média) Borsos Júlia
A székely ember ha kell, a jég hátán is megél – ez csak egy sztereotípia a székelyekről. És valóban. 2000-ben elindult „Székelyek a magasban” expedíciósorozat célja az, hogy az erdélyi alpinisták a hét kontinens hét legmagasabb hegyére eljussanak és kitűzzék a székely zászlót.

A magashegyi mászás izgalmas, kemény, és veszélyes sport. Komoly felkészülés előzi meg. Speciális felszerelés, pénz, serpák és főleg elszántság kell hozzá. A mászóknak számolniuk kell a hegyi (magaslati) betegséggel, az időjárás viszontagságaival, hóvaksággal, lavinával és egyéb, előre nem látható akadályokkal.
Egy 8000 méter magas hegy (összesen 14 ilyen hegy van) megmászására nincs pontos, jólbevált recept. Minden erre vállalkozó szervezete másként reagál a mind kisebb oxigénkoncentrációjú levegőre.
 A magassághoz hozzá kell szoktatni a szervezetet, akklimatizálódni kell. Ezt úgy lehet elérni, hogy az alaptáborból felmászunk egy adott magasságba és ott töltünk egy (a hegyibetegségtől gyötrődő) éjszakát, majd visszaereszkedünk az alaptáborba. Pihenünk néhány napot (ez idő alatt szervezetünkben megnő a vörösvérttestek száma), majd jóval az első tábor fölé kapaszkodunk és ott éjszakázunk. Másnap leereszkedünk az alaptáborba. A harmadik  táborból jó, ha csak a hásodik táborig ereszkedünk vissza, így sprórolva energiánkat.

Erre, az erőt próbáló feladatra vállalkozott a sepsiszentgyörgyi Tulit Zsombor-, a csíkszeredai Tóásó István és Sükösd József-, valamint Szabó Zoltán székelyudvarhelyi hegymászó. Tapasztalt hegymászók, nekik köszönhetően lobog a székely zászló a Kilimandzsáró, McKinley, Mont Vinston, Mont-Blanc és az Aconcagu csúcsán.
[FOTÓALBUM]
Kilimandzsáró
Ezúttal a Himalája 8200 méter magas csúcsát, a Cho-Oyu-t tűzték ki célul. Kalandos útjukról az Erdély.Fm-nek adott telefonos interjúk- és a Transindex.ro-n blogbejegyzések formályában folyamatosan beszámoltak. A tibeti emberekről, Katamadu városáról, a mászás mozzanatairól.
McKinley



 
Mont Vinston












Mont-Blanc













Elbrusz




























Aconcagu

















921 méterre a Cso-Oyutól

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése