2011. május 30., hétfő

Nyolcezres székelyek
Nyolcezresek meghódítására indult a Székelyek a Magasban expedíciósorozat. Az ötletgazda és expedícióvezető Tulit Zsombor bő tíz éve járja a világ kontinenseit, és Alaszkától Antarktiszig, illetve Eurázsiától Afrikáig számtalan csúcs meghódításával büszkélkedhet. Általában nem profi alpinistákból verbuvál csapatot, a hegymászás szépségei és örömei jelentik a legnagyobb elégtételt számára. Saját hitvallása szerint nem a csúcs meghódítása a legfontosabb.

Tulit Zsombor



Keret
Székelyek a Magasban
2000-ben indult a „Székelyek a magasban” expedíciósorozat, melynek célja, hogy az erdélyi alpinisták a hét kontinens hét legmagasabb hegyére eljussanak és kitűzzék a székely zászlót. A célként kitűzött hét kontinens hét hegye közül még kettő van hátra. A kezdeményezést a Kovászna megyei Alpin Sport Egyesület indította 2000-ben.
A Cso Oju csúcsát első ízben a magyarok 1990-ben teljesítették.
Cso Oju (8201m), 1990
Expedícióvezető: dr. Nagy Sándor
Technikai vezető: Csíkos József
Résztvevők: Balog Géza, Decsi István, Fodor Tibor, dr. Hábenczius Károly, Kertész Zoltán, Koncz Ákos, Pajor István, Straub József, Szendrő Szabolcs, Tóth Csaba, Várkonyi László, Vörös László, Elisabeth Wlasich, Reinhard Wlasich
Csúcsmászók: Koncz Ákos, Straub József és Reinhard Wlasich (október 4.), Csíkos József, Pajor István Tóth Csaba, Várkonyi László és Vörös László (október 7.), Decsi István, dr. Nagy Sándor és Szendrő Szabolcs (október 8.)

Türkiz istennőhöz
A Cso Oju expedíció, a ,,Székelyek a magasban” expedíciósorozat része, melynek célja: a világ hét kontinense legmagasabb csúcsainak meghódítása, 8000 m feletti csúcsainak megmászása. A Tibetben tornyosuló Cso Oju hegycsúcs a Himalájában, a Mount Everesttől 20 km-re nyugatra fekszik, tengerszint feletti magassága 8201 m, a hatodik legmagasabb csúcs a világon. Nevének jelentése tibeti nyelven:,,türkiz istennő”. Az expedíció egyik célja az volt, hogy bebizonyítsák, nem hivatásos hegymászók is képesek megmászni a Himaláját. Hivatásos hegymászó ugyanis az, aki ezzel keresi a kenyerét, és komoly támogatók állnak mögötte.
Út a Cso Oju felé




A mintegy másfél hónapos expedíció április 18-án indult az Alpin Sport szervezésében, a 8201 méteres hegyet Tulit Zsombor mellett a csíkszeredai Sükösd József, a székelyudvarhelyi Toásó István és Szabó „Kobra” Zoltán szerették volna meghódítani. A Cho-Oyu 2011 expedíció május 17-én hajnalban kezdte meg a csúcstámadást. Sükös József és Tulit Zsombor egészségi állapota miatt nem indulhatott, de Tóásó István és Szabó Zoltán sikeresen feljutott az 1-es táborba (6200 m). Egy nappal később a két székely elérte a 7100 méteren fekvő kettes tábort is, valamint a csúcstámadás előtti utolsó állomást (7600 m). Május 20-án a Cso-Oju csúcsra tartó két székely hegymászó, Tóásó István és Szabó Zoltán erős viharba került és 8000 m-en visszafordulásra kényszerült. Visszatérve Katmanduba a négy székely sikerként értékelte az expedíciót, hogy együtt, mindannyian épen, egészségesen térhetnek haza. Fáj ugyan, hogy a csúcsig hiányzó, száznál alig több utolsó métereket nem sikerült megtenniük, mégis helyesnek ítélik - utólag is -, hogy felelőtlenül nem sodorták veszélybe önmaguk és társaik életét. Bölcs dolognak tartják, hogy oxigénpalack nélkül, a váratlanul rendkívül kedvezőtlenre fordult időjárásban nem kísértették a lehetetlent. 

Az alaptábor
Keret
Magyarok a világ nyolcezresein
A Székelyek a Magasban nevű kezdeményezéshez hasonló indult 1985-ben Magyar Himalája Expediciók avagy Magyarok a Világ Nyolcezresein expedíciósorozattal. Céljuk az, hogy minél több 8ooo feletti hegycsúcsra tűzzék ki a Magyar zászlót. A Cso Oju csúcstámadásával szinte egy időben, május 21-én, Erőss Zsolt és Gál László elérve a 8516 méter magas Lhoce csúcsát, 11-re növelte a magyarok által megmászott nyolcezres hegyek számát
Lhoce útvonal


Magyarok a világ nyolcezresein



Cso-Oju
A hegycsúcs a Himalájában, a Mount Everesttől 20 km-re nyugatra; tengerszint feletti magassága 8201 m, mellyel a hatodik legmagasabb a világon. Nevének jelentése tibeti nyelven: ’türkiz istennő’. A Cso-Oju az ötödik a 8000 m-es hegycsúcsok meghódításának sorrendjében: Annapurna 1950. június 3., Mount Everest 1953. május 9., Nanga Parbat 1953. július 3. és a K2 1954. július 31. A Cso Oju megmászása első megmászása 1954. október 19-én Joseph Joechler, Pasang Dawa Lama és Herbert Tichy hegymászók nevéhez fűződik.
A Cso Oju elhelyezkedése


Cso Oju térkép

Mennyiért veszik a nyolcezres élményt?
A nyolcezresek megmászása napjainkban már üzletté vált, egy Cso Oju expedíción való részvétel akár 18000 dollárból megoldható. Számos cég hirdeti magát az interneten kecsegtető, vagy éppen elriasztóan magas összegekért kínálva egy-egy nyolcezres látványt. Serpa igénybevétele, oxigén és nagyobb összegű expedíciók esetén a felszerelés is biztosítva van. A Mont Everest esetében a túrákra szánt összegek a magassági pontok elérése függvényében változnak. Például az alaptáborba való eljutás 5000, míg a csúcs megmászása már 30000 dollárba kerül. Általában ezek az utak nem tartalmazzák az Everest esetén, Nepálba való utazás költségeit, viza, egészségbiztosítás élelmiszer és vízszükséglet költségeit. Az úgynevezett hegydíjak kifizetése a cég által történik, merthogy a magashegyekkel rendelkező államok erre is pénzt kérnek.
Ezek a lehetőségek nagyrészt felkészülő tréningeket is tartanak az expedíción való részvevőknek. Az árak nagyon változóak annak függvényében, hogy melyik hegyet kívánja a vállalkozó szellemű túrázó megmászni. Hatvan napos expedíció a Mount Everestre akár 400000 dollárba is belekerülhet. A magas árak azonban nem riasztják vissza a nyolcezresekre vágyókat, hiszen a hegymászásra specializálódott cégek ajánlataira gyorsan lecsapnak a jelentkezők. Szegényebb európai régiók hegymászói ezeket a magas összegeket szponzorok segítségével gyűjtik össze.
Az anyagik mellett persze nem elhanyagolandó az állóképesség, az előzetes hegymászói tapasztalatok sem, az ehhez hasonló expedíción való részvételhez.

Lengyel Beáta


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése