2011. május 30., hétfő

ÚJ MÉDIA - Székely bajusz a magasban

Minden bizonnyal újabb magyar népmeséket kell írni, ezúttal azonban a székely legény már nem a kacsalábon forgó palotából kell a királylányt kihozza, hanem a Cho-Oyu csúcsáról kell leszánkáznia a fagyos Türkiz istennővel. S mindezt négy székelynek köszönheti majd a jövő nemzedék, akik megtámadták a gonosz Himalája hegységet. Ez a beszámoló tehát egyben felhívás is: 21. Századi Benedek Elekek, írjatok meséket! És ha nem tudjátok, hogy miről van szó, akkor íme, itt a háttér-információ.


Egyszer volt, hol nem volt, volt egy kezdeményezés, amely 2000-ben látta meg a napvilágot. A kezdeményezést Tulit Zsombornak tulajdonítják, a sepsiszentgyörgyi Alpin Sport Egyesület pedig megszervezte a Székelyek a magasban expedíciósorozatot, amelynek célja, hogy erdélyi alpinisták a hét kontinens hét legmagasabb hegyére eljussanak és kitűzzék a székely zászlót. A Székelyek a magasban expedíció eddigi teljesítményei: 2000: Törökország – Erciyes-csúcs (3917 m), Alpok – Monte Rosa (4634 m); 2001: Alpok – Mont Blanc (4808 m) és Matterhorn (4478 m); 2001: Peru – Huascaran (6768 m); 2002: Kaukázus – Elbrusz (5642 m); 2003: Kirgisztán – Lenin (7134 m); 2004: Alaszka – McKinley (6194 m); 2006: Tátra, Alpok – Matterhorn, Grossglockner, Mount Blanc; 2007: Alpok – Monte Rosa, Dolomitok – Marmolada, Afrika – Kilimandzsáró (5896 m), Mt. Kenya (5199 m), Mt. Meru (4566 m); 2008: Andok – Aconcagua (6962 m), Cuerno Principal (2600 m), 2009: Antarktisz – Mt. Vinson (4897 m).


Ez lenne a mesében a felkészítő sok-sok próba, hogy végül elnyerhesse a legény a Türkiz istennőt, a 8201 méter magas Cho-Oyu-t. És egy kis infó a négy legényről:
Tóásó István a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház világosítója, ő sziklamászóként kezdte, hegymászóként megmászta az Aconcaguát, majd sziklamászóként felkapaszkodott a mellette lévő Cuerno Principalra.


Szabó Zoltán (Kobra) székelyudvarhelyi vállalkozó, ő eddig a Mont Blancot és az Elbruszt mászta meg. Elszántságára és kitartására jó példa, hogy 2007-ben Csíksomlyóról elindulva elgyalogolt Rómáig.

A csíkszeredai Sükös József ügyvéd eddig négy kontinens legmagasabb csúcsát mászta meg: 2003-ban Dél-Amerika legmagasabb csúcsát, az Aconcaguát, 2004-ben Észak-Amerikában a McKinley-t, 2007-ben Afrika legmagasabb csúcsát, a Kilimandzsárót, 2010-ben az Elbruszt mászta meg.

A sepsiszentgyörgyi Tulit Zsombor a Székelyek a magasban expedíciósorozat kezdeményezője, 30 éve járja a hegyeket. Építkezési vállalkozó, egy nyomda és tankönyvkiadó tulajdonosa, önkéntes hegyimentő. Célja, hogy mind a hét kontinens legmagasabb csúcsára feljusson. Ebből ötöt már kipipált: Dél-Amerikából az Aconcaguát, Afrikából a Kilimandzsárót, Észak-Amerikából a McKinley-t, Európából az Elbruszt és a Mont Blancot, és az antarktiszi Mont Vinsont. Ő az expedíció egyetlen tagja, aki már próbálkozott a Cho-Oyuval: 2009-ben feleségével közösen vállalták a kihívást, akkor 7900 méterről kényszerült visszafordulni.


Az expedíció célja, mondják a fiúk, hogy bebizonyítsák, nem hivatásos hegymászók is képesek megmászni a Himaláját. Hivatásos hegymászó ugyanis az, aki ezzel keresi a kenyerét, és komoly támogatók állnak mögötte.

Április 19-i helyzetjelentés szerint a székely, nem hivatásos hegymászók megérkeztek Kathmanduba, ahol a fűszerillat keveredik a ganélével, és a szűk utcákban nagy a népsűrűség. Április 22-én már a kínai vízum is megvan, április 24-én már Nyalamban vannak a fiúk. Az első próbatétel pedig meg is volt, egy, a hegy megbízatásából fék nélkül maradt teherautó elvitte az egyik terepjárót. Április 27-én pedig a Székelyek a magasban expedíció tagjai szerdán elérték a 4900 méteren lévő alaptábort, ahol havazik és sok a hó a hegyen. Itt derül ki, hogy a nyugati turisták mit nem vittek magukkal az expedícióikra: székely zászlót és szalonnát.


Más is kiderül néhány nap múlva, amikor a székely amatőr hegymászók megérkeznek az intermediáris táborba, méhhozzá az, hogy a székely igencsak büszke nemzet, és nem hajlandó a bajuszát eltakarni, ezért oxigénpalack nélkül megy neki a hegyoldalnak. Persze nem felkészületlenül, mert közben be-beiktatnak egy-egy akklimatizációs túrát.


A székelyek sok mindenről híresek, most a jó időzítésről is tanúságot tettek, hiszen a munka ünnepére, május elsejére megérkeztek az előretolt alaptáborba. Egy kis felkészülés, akklimatizálódás, és május ötödikén elérték a hegymászók az 1-es tábort. Egyes táborok 6200 méter magasan vannak, mások már magasabban. Kivéve az előretolt alaptábort, ami 5600 méteren fekszik. No de egyes táborok viharosak is voltak, ezért a fiúk másztak egy kicsit a jégen és visszamentek az előretolt alaptáborba. És lám, újból csak székely a székely még a Himaláján is, mert a hazaküldött sms-ben Tulit Zsombor kellemes Szent György Napokat is kívánt.

Május 12 is szép nap – amúgy az ápolónők nemzetközi napja-, de még szebb a hegymászóknak, akik ezen a napon felértek a 2-es táborba.


A legszebb nap mégis május 17-e, ugyanis ezen a napon megindultak a székelyek a csúcs felé, Sükös József és Tulit Zsombor egészségi állapota miatt nem indulhatott, de Tóásó István és Szabó Zoltán nekivágott az útnak. Május 18-án a Cho-Oyu 2011 expedíció két tagja (Tóásó István ésSzabó Zoltán) felért a 2-es táborba (7100 m), az éjszakát ott töltötte. Május 19-én indultak a 3-as táborba. Május 20-án a Cho-Oyu csúcsra tartó két székely hegymászó, Tóásó István és Szabó Zoltán erős viharba került és 8000 m-en visszafordulásra kényszerült. Május 21-re már az előretolt alaptáborba értek, és két napra rá befejezettnek tekintették a Székelyek a magasban expedíciósorozat Cho-Oyu 2011 expedícióját.

No de egy kis áttekintés arról, hogy milyen fajtái vannak a hegymászásnak, csak hogy tudjuk, hogy a fiúk mégis mit műveltek ott fent:
Az időjárási és terepviszonyok, illetve a felszerelés tekintetében az alábbi válfajai ismertek:
§  a puszta kézzel és felszerelés nélkül, vagy hegymászó kötéllel és ékekkel végzett sziklamászás, illetve ereszkedés;
§  a szintén kötéllel, jégcsákánnyal, jégcsavarral jeges vagy havas sziklafelületen, gleccseren végzett jégmászás,
§  a két ágat ötvözi a magashegyi hegymászás.
§  A síléccel végzett magashegyi túrákat síalpinizmusnak nevezzük.
§  A kisebb sziklákon, technikailag nehéz, szabad mászásokat boulder mászásnak (vagy boulderezésnek) nevezzük.
§  A kiépített pályán végzett gyakorlást vagy sportmászást, falmászásnak hívjuk.


És vannak nehézségi fokozatok is, a Wikipedia szerint legalábbis:
A Nemzetközi Hegymászó Szövetség (UIAA) a mászási nehézségeket a hegymászó kalauzokban hatfokozatú skálán sorolta be. A hegymászó kalauzok tartalmazzák az utak nehézségét és a mászóút idejét. A hatfokozatú skála finomítására előbb a IV. fokozattól + - megjegyzésekkel finomították a skálát, majd - hogy a régi VI+ nehézségű utakat ne kellejen lemínősíteni, 1973-tól felül nyitott skálát határoztak el, és ez a mászóutak nehézségével folyamatosan bővül. Jelenlegi legnehezebb utak XII nehézségűek! Területenként más nehézségi osztályozási módok is léteznek.

 Kiss Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése