2011. május 30., hétfő

Kilátástanal a volt IMF-vezér helyzete?


OnlineÚjságírás - KőrössyAndrea
Hatmillió dollárral lett könnyebb Dominique Strauss-Kahn bankszámlája, ennyit kellett ugyanis kifizetnie, hogy szabadlábon védekezhessen. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezetője háziőrizetben tölti napjait, legközelebb június 6-án kell bíróság elé állnia.

Tagadja az ellene felhozott vádakat
Manhattani rezidenciáját csak akkor hagyhatja el a francia közgazdász, ha orvoshoz, ügyvédhez vagy a bíróságra megy, szemtanúk szerint azonban péntek reggel egy francia újságírónővel, Anne Sinclair-rel találkozott, lakásától távol. A bérelt lakását éjjel-nappal szigorúan őrző fegyvereseket szintén a politikusnak kell kifizetnie, ez havi 200 ezer dollárba kerül.
Dominique Strauss-Kahnt május 14-én, egy Párizsba induló repülőgépen vették őrizetbe New Yorkban, miután a Times Square-i Hotel Sofitel egyik szobalánya feljelentést tett ellene. A bejelentés alapján a rendőrség szexuális bűncselekménnyel, nemi erőszak kísérletével és törvénytelen fogvatartással vádolja a hatvankét éves közgazdászt.
A New York Post című bulvárlap értesülései szerint a volt IMF-vezér támogatói múlt héten hétszámjegyű összeget ajánlottak fel a harminckét éves szobalány Guineában élő szegény rokonainak, annak érdekében, hogy a nő visszavonja feljelentését. Dominique Strauss-Kahn ügyvédei azonban – William Taylor és Ben Brafman tagadták ezen híreszteléseket. Állításuk szerint sem az ügyészség védőőrizete alatt álló szobalánnyal, sem rokonaival nem léptek kapcsolatba. „Továbbra is hisszük, hogy Strauss-Kahn urat minden vádpont alól fel fogják menteni.” – nyilatkozta a két ügyvéd.
A következő évi francia elnökválasztás nagy esélyese volt
A vádlott nemcsak a Nemzetközi Valutaalapnál töltött be tekintélyes pozíciót, a jövő évi francia elnökválasztáson Nicolas Sarkozy legesélyesebb ellenfelének is tartották. Az esetet mind a francia, mind az európai politikai szféra megdöbbenéssel fogadta. Május 19-én a francia közgazdász önként mondott le vezérigazgatói posztjáról. „Végtelen szomorúság töltött el, amikor ma arra kényszerültem, hogy átadjam az IMF vezérigazgatói posztjáról való lemondásomat az igazgatótanácsnak.” – állt Strauss-Kahn közleményében.
A vádlott természetesen minden ellene felhozott vádat tagad, annak ellenére, hogy a DNS vizsálatok igazolták, az ő spermája volt a szobalács blúzán. Ha a vádak igaznak bizonyulnak, Dominique Strauss-Kahn 18-tól 25 évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése