2011. május 30., hétfő

Elkezdték a nagybetűs életet

Útravalót, jó tanácsokat és rengeteg virágot kaptak a maturandusok

László Réka (Szociális)

A hétvégével, Erdély szerte lejártak a ballagások. Több mint tízezer magyar diák mondott búcsút a líceumi éveknek és a gondtalan gyermekkornak.

Az iskolák többségében,ahol csak magyar tagozat működik ökumenikus istentisztelettel kezdték meg a ünnepséget. Ezt követően minden iskola sajátos szokásait ültette gyakorlatba. Volt olyan iskola is, amely utoljára bocsoztatta diákjait a mára már otthonossá vált épületéből.



Kilenc iskolából ballagtak el hétvégén a végzős diákok Háromszéken

A kolozsvári S. Toduţă Zenelíceum szombaton bocsátotta útjára a 17 magyar maturandust. Az eseménynek különleges töltetet adott az a tudat, hogy – minden valószínűség szerint – a tanintézet diákjai utoljára ballagtak el a Ferences rendi kolostor épületéből, hiszen 2011 szeptemberétől már a volt Unirea Líceum épületében zajlik a tanítás.


A kolozsvári zeneliceum végzős diákjai

A tanárok, osztályfőnökök, igazgatók és az ünnepségeken résztvevő különleges meghívottak, csupa jó tanácsokkal látták el a végzős diákokat.
Mindamellett, hogy a diákság nagy álma mindig is az volt, hogy végre búcsút vehessen már a fránya iskolapadtól, most nagyon sok diák szemében könnyek csillantak fel. A búcsúbeszédek, szavalatok, énekek mindenki szívéhez eljutottak és sokakban a múlt emlékei idéződtek fel.
A maturandusokat most is, mint mindig családjaik, rokonaik és ismerőseik kisérték el az ünnepségre, hogy mellettük legyenek abban a pillanatban, amikor hivatalosan is belépnek a nagybetűs életbe. 



A tanításnak már vége van, de még csak most jön a megmérettetés java. A végzősökre egyelőre az érettségin való helytállás vár, a vizsgák június 6-án kezdődnek a román szóbelivel. Ezt követően anyanyelvükből tesznek vizsgát az érettségizők, majd az írásbelik is megkezdődnek június 27-én. Első nap román nyelv és irodalomból, 28-án anyanyelvből, 29-én a profilnak megfelelő tárgyból, végül július elsején a választott tantárgy anyagából írnak a diákok. Az eredményeket július 4-én teszik közzé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése