2011. május 30., hétfő

Újra ott van a Iorga idézet Mátyás szobránál


Forrás: www.kronika.ro
         Eddig ismeretlen személyek engedély nélkül helyeztek el múlt hétfőn egy román nyelvű táblát a nemrégiben felújított Mátyás-szoborcsoport talapzata előtt. Bár a talapzat előtt földbe süllyesztett tábla szövege nem egyezik meg a korábban eltávolított tábláéval, azonban az újabb is tartalmazza a korábbi Iorga-idézetet: "A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldovabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult".
        Többen is nemtetszésüket fejezték ki  a törvénytelenül elhelyezett bronztábla ügyében. Kelemen Hunor kulturális miniszter közleményben szólította fel Sorin Apostut, Kolozsvár polgármesterét a tábla eltávolítására. Mivel a Mátyás-szoborcsoport restaurálását államközi román–magyar egyezmény szabályozta, ezért Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete találkozót kért a román külügyminisztériumtól, ahol kérte a kialakult helyzet rendezését. Szőcs Géza, magyar kulturális államtitkár a Szabadság napilapnak adott interjújában, barbárnak és gyermetegnek találja az efféle műtárgyba politikai üzentekkel való belerondítást.
A román kormánykoalíció mai, hétfői ülésén is napirendre tűzi a kolozsvári Mátyás-szobor elé törvénytelenül elhelyezett bronztábla ügyét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése