2011. május 30., hétfő

Kiderül az örök fiatalság titka?



Megérkezett a mozikba a Karib tenger kalózai filmsorozat negyedik epizódja

Sparrow kapitány ezentúl nem bízza a sminkesekre
Ki ne vágyna arra, hogy örök életében üde és fiatalos maradjon? Nem beszélve a halhatatlanságról. Ezt a témát lovagolta meg a Disney is, és az Ifjúság forrása köré építették a Karib tenger kalózai negyedik epizódját. Ennek alapjául szolgál egyébként Tim Powers In Stranger Tides című regénye, amely évek óta várt a megfilmesítésre a Disney ötlettárában.
Terry Rossio, forgatókönyvíró így nyilatkozott az Empire magazinnak: “Mi a Kékszakáll és az Ifjúság forrása történetét szeretnénk vászonra vinni, és Tim Powers erről írt regényt. Mi csak kiemeljük a fontos részeket a filmhez. Nagyon megkapó, és Tim Powers egy remek író – s ez egy nagyszerű kötet. Nem tudom megmondani, hogy a film alapjául szolgál-e a könyv, de mindenesetre elég részt kiveszünk belőle ahhoz, hogy a forgatókönyv része legyen.”

Powers, az író a Los Angeles Timesnak beszélt a könyv filmre való átültetéséről. “Néhányszor már láttam a filmeket, és számomra világos, hogy a következő utazás éppen a Fiatalság forrásához vezet.” Természesetesen nem Jack Sparrow szerepel. “A főszereplőmnek semmi köze Jack Sparrowhoz, teljesen más karakter. Feltételezem, a stúdió emberei Geoffrey Rush karakterei, azaz Barboss és Kékszakál köré építenék a film történetét. Az egyedüli dolog, amiben biztos vagyok, hogy a Fiatalság forrása mint fő motívumot meghagyják.”

Sparrow. Jack Sparrow
Nem is folytatás ez, hanem egy különálló fejezet a méltán szórakoztatónak indult Jack Sparrow (Johnny Depp) kapitány történetében. A készítők szerint egy új sorozat kezdete lehet, hiszen akár a James Bond sorozat, a Karib tenger kalózai is egy sikeres szériát indított. Bár eleinte aggódtak a fogadtatás miatt mostmár tudjuk, hiába, hiszen világszerte közel 350 milliós dolláros bevételt produkált. Ezzel pedig megalapozta, hogy elkészül a következő rész is, aminek a forgatókönyvét állítólag már javában írják. Kétségkívül, ezt a végletekig lehet húzni, csak kérdés, hogy érdemes-e…
A szereplő szinte rutinosan hozza az egyébként Keith Richards ihlette figurát, és próbálja sokadszorra megnevettetni a közönséget. Már ha van mivel, mert bizony jóval gyakoribbak az elmarasztaló vélemények, mint az agyba-főbe dicsérő kritikák.

A történetet egyébként már a harmadik végén felvezették, hiszen, bár elvarrták a szükséges sztori szálakat, még a végére becsempésztek egy jelenetet, amiben Jack megkaparint magának egy térképet, amin az Ifjúság forrásának pontos helye található. Ám ez túl egyszerű lenne, ezért a forrás után előbb a spanyolok, később az angolok indulnak és a történetben már nemcsak erre fáj a foguk…



A forgatásról
A térkép már a harmadik rész végén megvolt
Bár a Disney Pictures megkurtította a költségvetést, mindez nem befolyásolja a minőséget. Még a forgatás előtt bejelentették, hogy az új részt inkább 3D-ben forgatják, minthogy később konvertálják. 2010 júniusától kezdődően forgatták Hawaii-in, Nagy Britanniában és Los Angelesben.




Érdekeség: Magyarországon egy nappal az amerikai premier előtt volt látható a film :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése