2011. május 4., szerda

Mészárlás a velszi tartományban

Az engedetlenségnek ezúttal hatalmas ára volt. Ötszáz dalnok fizetett életével szombaton Velszben, a királyi látogatás alkalmával.


II. Edward, angol király a hétvégén látogatást tett újonnan szerzett tartományába. Útja során szemügyre vette a velszi legelőket, folyókat és a mezőgazdasági szakosztály vezetőjével értékelte a tartomány helyzetét. A hivatalos látogatás utolsó helyszíne a Montgomery vár volt, itt fogyasztotta el  Őfelsége vacsoráját. 



A helybéliek elmondása szerint a kegyetlen öldöklés kiváltó oka az volt, hogy a lakomán résztvevő velszi nemesek nem voltak hajlandóak az új királyt életetni. A frusztrált uralkodó, hogy imázsát mentse, egy helyi dalnokra parancsolt. A dicsőítő ének ezúttal is elmaradt, mitöbb, a bárd a király személyét durván sértő dalba kezdett. Edward szörnyű dühbe gurult és a dalnokot azonnal máglyára küldte. Az igazságtalan eljárás a többi bárdban csak fokozta a keserűséget és ők sem voltak hajlandóak a királyt dicsőíteni, dalaikban megénekelték annak gaztetteit, kegyetelnségeit, helytelen politikai  lépéseit. A felbőszült uralkodó végképp elvesztette józan eszét, tébolyult állapotában, a Reuters hírügynökség adatai szerint, nem kevesebb mint ötszáz dalnokot ítélt azonnali máglyahalálra majd távozott a Montgomery várból. 



A példátlan mészárlás következtében II. Edward teljes idegösszeroppanást szenvedett. A legfrissebb források szerint a király egészségügyi állapota már javulóban van, de orvosai mindenképp intenzív pszichiátriai kezelésre intették. 
b. emőke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése