2011. május 4., szerda

Mire jó a meggyilkolt ember feje? – avagy vér egy kutya tetűjéből



„Mond e szavakat a lázadó szobra felett, melyet viaszból vagy agyagból készítettek, valamint egy papiruszlap felett, melyre friss festékkel ráírták az ő nevét, atyja nevét, anyja nevét...Pecsételd le minden tagját eme pecséttel melyen ez a kép van. Valóban jó, milliószor kipróbálták” – így hangzik egy, azon varázsigék közül, amelyet Szabó Csaba első éves mesteris régész hallgató mutatott be az EME székház előadótermében, Mágia az ókorban címmel. A felcím is témába vágó: „Végy egy denevér szemet...”

Az előadó: Szabó Csaba (forrás: Szabadság)

A KoMaTe Ókor szakosztályának szervezésében történt előadáson Szabó Csaba az ókorban használatos mágiába, az akkori hiedelmekbe és babonás szokásokba kalauzolta el a nézőt előadásával, amit gazdagon illusztrált power-point bemutató tett színesebbé. Bár nagyrészt történész hallgatók töltötték ki a terem ülőhelyeit, voltak azonban lelkes laikusok is, akiket a téma iránti kíváncsiság vezérelt.
A résztvevők megtudhatták többek között, hogy a mágia akkorban eléggé kapcsolódott a vallási szokásokhoz, valamint, hogy mindkettőnek valamilyen szinten az istenek megkörnyékezése volt az elsődleges célja. 


A mágia meghatározása mellett az előadó rátért a különböző kultúrák mágikus szokásainak ismertetésére, valamint ennek fajtáira, mint a közrendű mágia, fekete mágia, szofisztikált mágia (okkult tudomány), gyógyító mágia, nekromantia és démonidézés, valamint szerelmi varázslás és szélsőséges esetekben istenek fenyegetésének példáira.
Szó volt ezek mellett az átkokról és szerelmi bájitalokról, amelyekhez szándékosan nehezen beszerezhető hozzávalókat kértek a papok és mágusok, így csinálva üzletet az egészből, a mai „jósokhoz” és „gyógyítokhoz” hasonlóan. 

mágikus papirusz az ókorból, ami nem sokban különbözött az akkori gyógyászati könyvektől


Egy morbidnak hangzó szerelmi bájital receptje így hangzik: „meggyilkolt ember fejéből egy darab, hét szem árpa, mely azelőtt a sírban feküdt, 10 oipe (mértékegység) almamag, vér egy kutya tetüjéből  és az epedő szerelmes második ujjából, az illető spermája. Borba tenni, három szemet a bor szőlőjéből megenni, hétszer elmondani egy varázsigét”
Ezek mellett a résztvevők részletes elemzést kaptak az amulettek, mágikus gemmák, talizmánok, átoktáblák, valamint mágikus papiruszok szerepéről, jelentőségéről és állítólagos hatásairól, történész, régész szemmel.
Az előadást kötetlen beszélgetés zárta, amelyben az előadó választ adott a kíváncsiabbak feltett kérdéseire. Hozzáfűzte: reméli, hogy lesz még KoMaTe előadás, mivel erre nagyon szép számban gyűltek össze az érdeklődők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése