2011. május 4., szerda

Londoni sátortábor, királyi esküvő


új média
Egyetlen hatalmas sátortáborrá alakult péntek hajnalra London belvárosa, ahol a csípősre fordult időjárás ellenére hazai és a világ legtávolabbi zugaiból érkezett rajongók tízezrei várták karneváli hangulatban Vilmos trónörökös és menyasszonya, Kate Middleton esküvőjét.


Ez volt az utóbbi harminc év legnagyobb társadalmi eseménye Nagy-Britanniában; legutóbb Károly és Diana 1981 júliusában tartott esküvőjét előzte meg hasonló várakozás.

Sok ezren élőben szerettek volna legalább egy pillantást vetni a trónörökösi párra. Péntek hajnalra a Westminster-apátságtól a Buckingham-palotáig megszámlálhatatlan sátor lepte el London belvárosát, és a táborozó rajongók maguk is turistalátványossággá váltak.



Az előkészületeket az utolsó pillanatig beárnyékolta az egyre inkább elmérgesedő vita arról, hogy a két legutóbbi miniszterelnök, a munkáspárti Tony Blair és Gordon Brown miért nincs a szertartásra meghívott 1900 vendég között. Az udvar hivatalos indoklása az, hogy nem állami, hanem magánjellegű családi eseményről van szó, amelyre a politikusok közül azok hivatalosak, akiket a lovagi rend tagjai közé emeltek. Így kapott meghívót a két másik volt kormányfő, a konzervatív párti Sir John Major és Lady Margaret Thatcher, jóllehet utóbbi - megrendült egészségi állapota miatt - nem lesz jelen. Jack Straw, a Labour veterán politikusa a BBC-nek nyilatkozva "átgondolatlan és hibás" döntésnek nevezte Blair és Brown mellőzését.

További kellemetlen politikai felhangot adott az esküvői előkészületeknek, hogy a brit külügyminisztérium csütörtök este visszavonta Szíria londoni nagykövetének meghívását, tekintettel a Szíriában zajló kormányellenes tüntetések részvevőivel szembeni brutális hatósági fellépésre.






A trónörökösi pár üdvözlésére kivonuló százezreket azonban mindez  hidegen hagyta, a rajongók a hercegi tündérmesének örültek.
b. emőke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése