2011. május 11., szerda

Akit még az anyósa is szeretett - bin Laden humoros oldala

ÚjMédia.Kőrössy Andrea
A fél világ erről beszél Barack Obama bejelentése óta. Az Amerikai Egyesült Államok elnöke talán nem is sejtette, mekkora örömmámor söpör majd végig az országon Osama bin Laden halálhírére. A királyi esküvő már rég nem téma, Japánnal senki nem foglalkozik, Szíria pedig hadd intézze egyedül ügyes-bajos dolgait. Az igazi sztár napok óta az al-Kaida terrorista hálózat egykori vezetője, akinek nemcsak meggyilkolásában, de létezésében is legalább annyian kételkednek, mint az amerikai holdraszállásban. Az igazság boncolgatása helyett következzék egy csokorravaló humoros, megdöbbentő vagy éppen bizarr tény az év talán legmediatizáltabb eseményével kapcsolatban.

A történteket követő olaj- és dollár áringadozás talán magától értetődő volt, úgy tűnik azonban, hogy bin Laden halála 

a hollywoodi filmiparnak is múzsájává válik: 

Kathryn Bigelow, aki a Bombák földjén című alkotásával tavaly elhoppolta az Oscar-díjat az Avatar elől, még egyszer le szeretné húzni a bőrt a háborús-öldöklős témáról. A Kill Bin Laden! munkacímre keresztelt független film ugyan már 2010-ben elindult, az eredeti verzió szerint viszont még csak a terroristavezér elleni üldözőhadjáratról lett volna szó. James Cameron egykori arája most kénytelen átiratni a forgatókönyvet, így azonban – állítólag – egy jó kis negyven perces lövöldözős jelenet is helyet kap az alkotás végén.
Vajon ki vállalná el a főszerepet?
Az egyik nagy hollywoodi stúdió, a Paramount Pictures még nagyobb dobásra készül, ők egy igazi, látványra épülő akcióthrillerrel szándékszanak előállni. A projektben azonban szintén van egy kanyar – noha az eredeti forgatókönyv már 2006-ban világra jött, azóta csak kézről kézre adták. A történelemnek köszönhető elmaradhatatlan heppienddel azonban mostmár semmi akadály a megvalósításra.
Csak reménykedhetünk, hogy a végeérhetetlen Osama-s filmek után 

a fiatalok is konyítani fognak 

a nem is oly régi történelemhez. Egy, a Yahoo!-s keresések alapján készített felmérés szerint ugyanis, a bejelentést követő napokban a 13 és 17 év közötti, amerikai fiatalok a „Valóban halott Osama bin Laden?”, „Hogyan halt meg Osama bin Laden?”, „Ki volt Osama bin Laden?” kérdéseket tették fel leggyakrabban. Persze érthető, hogy a legtöbben még túl kicsik voltak a 9/11-es történésekkor, ám saját hazájuk egetrengető eseményeiről azért néhanapján illene tájékozódniuk.
Ez nem volt kifejezetten szerencsés nap
Hasonlóképpen járhatnának el egyes televíziós csatornák is, akik oly sokszor követték el a már közhelyszámba menő hibát – Obama és Osama nevének felcserélését, így az elmúlt napokban 

számtalanszor hallottunk már az elhunyt amerikai elnökről.

Nem lesz már alkalma a tévécsatornák figyelmetlenségén ámulni bin Laden egyik anyósának – a hölgyet ugyanis annyira rosszul érintette vejének halálhíre, hogy nem sokkal azután agyvérzésben meghalt. A 70 év körüli Nabiha al-Ganem Osama első feleségének édesanyja volt.
Lehetséges azonban, hogy a terroristavezér anyósát félretájékoztatták, Irán szerint ugyanis bin Laden már jóval az amerikai akció előtt meghalt, betegségben. Az iráni hírszerzési és biztonsági ügyek minisztere elmondta: bizonyítékaik és pontos információik vannak ennek igazolására. Csak halkan jegyezném meg, nem ártana ezeket nyilvánosságra hozni, még mielőtt azok a bizonyos hollywoodi nagyágyúk újraírnák a forgatókönyveiket.
Már mind elkeltek...
Végezetül pedig egy igazán sikeres állampolgárról szólnék, aki két nap alatt több mint 120 ezer dollárral lett gazdagabb. A huszonhárom éves amerikai fiatalember, Osama meggyilkolása után rögvest a kereskedelem rögös útjára lépett – online polókat kezdett árulni, amelyek témája természetesen a terroristavezér halála.
Az Osama bin Ladennek köszönhető érdekességek sorát természetesen még oldalakon keresztül lehetne folytatni, 

játékok, bögrék, anekdoták 

láttak már napvilágot vele kapcsolatban. A CNN egyik szakértője, Peter Bergen például életrajzi könyvvel készül, amely többek között felfedi azt, hogy – az amerikai propagandával ellentétben – bin Laden ki nem állhatta Szaddám Huszeint, kedvenc tévéműsora Larry King showja volt, szabadidejében pedig napraforgókat termesztett.
Az al-Kaida vezére – akár létezett, akár az Egyesült Államok kitalált abberációja volt – halála után talán még több beszédtémát nyújt, mint élete során.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése