2011. május 29., vasárnap

A „türkiz istennő” győzelme a székelyek fölött

Könnyű nyolcezres? A legjobbaknak talán – a négy székely hegymászó közül azonban senkinek nem sikerült felérnie a „türkiz istennőnek” becézett Cso-Oju csúcsára, amely így már 2–0-ra vezet Tulit Zsomborral szemben. A Székelyek a magasban expedíciósorozat vezetője két évvel ezelőtt 7800 méterig kapaszkodott föl, most viszont a szervezete korábban feladta a szolgálatot. A legcsalódottabb mégis Kobra volt, aki mintegy száz méterre a céltól fordult vissza a csúcstámadás napján. Mindezek ellenére a székelyek sikerként nyugtázták az expedíciót, hiszen mindannyian túlélték a kalandos nepáli „kirándulást”. Jöhetnek az újabb kihívások.
Csúcsfotó, vagy ha úgy tetszik, csúcs fotó

Tulit, Süki és Pityu Nepálba indul, Kobrával találkoznak

Komoly feladatra szánta el magát néhány hónappal ezelőtt négy székelyföldi hegymászó. Tulit Zsombor vezényletével – aki 2009 későtavaszán ismerkedett meg először a nepáli heggyel – az alpinisták a 8201 méteres Cso-Oju meghódítását tűzték ki maguk elé. A Székelyek a magasban elnevezésű expedíció egyik székelyudvarhelyi tagja, a Kobrának becézett Szabó Zoltán elsőként utazott Nepálba, hogy feltérképezze a terepet, de hamarosan követték őt a többiek is. Április 18-án, több hónapos intenzív felkészüléssel maguk mögött és hatvankilós csomagokkal a hátukon elindultak az ázsiai országba az expedíció többi főszereplői is. A korábban említett Tulit Zsombor mellett a Katmanduba tartó repülőgépen utazott még a csíkszeredai Sükös József (Süki), valamint Tóásó István (Pityu) is.

Eredetileg öt székely mászott volna
Mielőtt elindultak volna Nepálba, Tulit Zsombor egy sajtóbeszélgetés során megosztotta azt az információt az újságírókkal, miszerint eredetileg öten készültek az expedícióra. A gyergyószentmiklósi születésű Csibi Márti azért maradt le, mert a Kínai Hegymászószövetség nem adott neki engedélyt.
 
Fő az egészség, a csúcshódítás másodlagos

Jóllehet a hegymászóknak életre szóló élményt adhat a csúcs(ok) bevétele, vannak fontosabb szempontok, melyeket figyelembe kell venni a hegyeken. Hétezer méter fölött például már halálzónáról beszélhetünk. Noha bizonyos kutatások szerint az emberi teljesítőképesség legfölsőbb határa olyan 9300 méter körüli, a hetedik ezres után nyomasztóan alacsony az oxigénszint, így a hegymászó szervezete könnyedén elgyengülhet és néhány óra alatt teljesítőképessége szélére sodródhat. Egy másik lényeges faktor az időjárás. A semmiből érkező viharok egy csapásra véget vethetnek a csúcstámadásoknak, amelyek az expedíciók utolsó, egyben a legviszontagságosabb részét képezik. Tulit Zsombort 2009-ben éppen a kedvezőtlen időjárás tréfálta meg a Cso-Oju-csúcs közelében, így a sepsiszentgyörgyi vállalkozó hiába próbálkozott két alkalommal is, nem tudta bevenni a „türkiz istennőt”. Zsombor azonban nem hazardőr típus, akárcsak a hegymászók jelentős többsége, ő is egyetért azzal, hogy bizonyos körülmények között nem érdemes kockáztatni: legfontosabb tehát az egészséges hazatérés.



Száz méterre a finistől

Az erdélyi hegymászócsapat expedíciója egy ideig jól haladt. A Katmanduban lezavart adminisztrációs jellegű teendők után (a legutolsó felszerelésék és különböző engedélyek beszerzése), Tuliték elkezdhették az ilyenkor szokásos akklimatizációs folyamatot. A hegymászók a fokozatosság elve szerint haladtak, lépcsőzetesen kirándultak el egyre magasabban fekvő településekig, napi négy-öt órát túráztak, ugyanakkor rengeteg folyadékot és zöldséget elfogyasztottak. Az akklimatizációt ugyanakkor tablettákkal is fel lehet gyorsítani, és mint azt Tulit Zsombor az Erdély FM-nek adott interjúban kifejtette, társai éltek is ezzel a lehetőséggel. A kapitány azonban allergiája miatt nem szedhette a Diamax nevezetű gyógyszert és nem tudni, hogy ezért-e, de az elsők között dőlt ki a Cso-Ojun. Zsombor a 7200 méteren fekvő kettes táborig eljutott ugyan, itt azonban a szintén lebetegedett Sükös Józseffel fel kellett adnia a küzdelmet. Ennek megfelelően Tóásó és Kobra folytatta a négyesből a mászást. A székelyudvarhelyiek a csúcstámadással is megpróbálkoztak, kevés sikerrel, hiszen a Cso-Oju május 20-án bevehetetlennek bizonyult számukra. Legtovább Kobra jutott el, mint mondta, hozzávetőlegesen száz méterre lehetett a csúcstól, mégsem tette kockára az életét.  

Tulit Zsombor bevetés közben
Kuriózumok a Cso-Ojuról

A világ hatodik legmagasabb hegye a Himalájában fekszik, mintegy 20 kilométerre a Mount Everesttől. Első ízben egy új-zélandi hegymászó, Sir Edmund Percival Hillary és segítői kutatták fel 1952-ben, majd két évvel ezután két osztrák – Sepp Höchler és Herbert Tichy – mászta meg egy nepáli serpa, bizonyos Pasang Dawa Lama segítségével. Az első sikeres expedíció után sajnos nem sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a Cso-Ojun súlyos tragédiát jegyezzenek fel. 1959-ben lavinaomlás következtében elhunyt négy hölgy. És ha már a haláleseteknél tartunk, szükséges megemlítenünk Ronald Naar tragédiáját is. A hollandok egyik leghíresebb hegymászója éppen a Székelyek a magasban expedíció alatt vesztette életét a hegyen. A hírek szerint egy sikertelen csúcstámadás után ereszkedett lefele, amikor vártalanul elájult és meghalt. 

Hogyan tovább? Millió lehetőség van

Tulitról és a többiekről bizonyára nem utoljára halottunk. A csapatvezető elmondása szerint folytatják az expedíciósorozatot, melynek célja, hogy az alpinisták a hét kontinens hét legmagasabb hegyére tűzzék ki a székely zászlót. Korábban ötöt sikerült kipipálni a hétből: Dél-Amerikából az Aconcaguát, Afrikából a Kilimandzsárót, Észak-Amerikából a McKinley-t, Európából  a Mont Blancot, és az antarktiszi Mont Vinsont. Konkrétummal ellenben nem tudott szolgálni az expedíció kezdeményezője, aki szerint millió választási lehetőségük van, ami a jövőbeli célpontokat illeti.

Akik felértek a Cso-Oju csúcsára:
1954: Sepp Höchler, Herbert Tichy (osztrákok), valamint Pasang Dawa Lama (nepáli)
1958: Pasang Dawa Lama (nepáli)
1978: Edi Koblmüller és Alois Fürtner (osztrákok)
1983: Reinhold Messner (osztrák)
1985: Maciej Barbeka, Maciej Pawlowski, Andrzej Heinrich, Jerzy Kukuczka (lengyelek)
1994: Jamanoi Jaszusi (japán)

Orbán Zsolt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése