2011. május 29., vasárnap

Palóc-székely összetartozást ünnepeltek Siklódon



             
Siklód madártávlatból
            Erdélyben, a Hargita megyei Siklódon,  nyolcadik alkalommal megrendezett Falunapok keretén belül, 2011. május 14-én palóc-székely összetartozást ünnepeltek a helyiek és az innen elszármazottak.

A hagyományokhoz híven az ünnepség a siklódi Kós Károly által tervezett Református templomban vette kezdetét egy ünnepélyes Istentisztelettel. Ez alkalommal Igét hirdetett az innen elszármazott Bálint (Kelemen) Delinke lelkipásztornő.

A kulturális rendezvény Szőcs László etédi polgármester beszédével kezdődött, melyben így szólt a messzi tájakról összegyűlt hatalmas tömeghez: „Innen csak indulni lehet, s aki indul, visszajöhet./ Tisztesség dolgában mindig tanulhat itt, el a sírig. / Becsületből, akit innen tarisznyáltak, azt egykönnyen / nem fogja az élet piszka, mert itt még a sár is tiszta.” (Kányádi Sándor)

Szőcs László etédi polgármester köszönti az egybegyűlteket.

 A rendezvény fénypontjának talán az tekinthető, hogy a már több éve tervezett Siklód és a magyarországi Hollókő között testvértelepülési szerződést írtak alá. A szerződést a két település polgármesterén kívül Hargita megye tanácsának elnöke, Borboly Csaba is hitelesítette aláírásával. Létrejött egy már régen ápolt kapcsolat hivatalos megteremtése is, melyet két község népe, a Nógrád megyei Hollókő és a Hargita megyei Siklód, közös kulturális programokkal ünnepelt meg.

               
A hollókői polgármester aláírja a szerződést.

Az etédi polgármester
                                      

A Hargita megye Tanácsának elnöke aláírását adja az összetartozáshoz.
                                                         
    A két település számára ritka napnak tekinthető ez a május. 14-e, hisz annak tiszteletére gyűltek össze, hogy megünnepeljék összetartozásukat, hogy megbeszéljék az elmúlt évek eseményeit, hogy találkozzanak azokkal, akikkel lehet, ha csak itt és soha többé nem találkozhatnak, mert „Múlik az idő… Bármennyire is nem akarjuk, az idő múlik."
Siklód központjában gyűlt össze a tömeg.
                                   
 A résztvevők színes, hagyományokat felelevenítő programokon vehettek részt. Palóc dallamokat hallgathattak a Hollókő Hagyományőrző Együttestől, székely és palóc néptáncokat tekinthettek meg a Mákvirágok Néptáncegyüttes, a Siklódi Hagyományőrző fiatalok néptánccsoport előadásában, továbbá ismét énekelt a Siklódi Férfiak Kórusa, siklódi nótákat juttatva eszébe fitlanak és öregnek egyaránt. A hagyományokat megőrizve egy rövid színdarabot is megtekinthettek a résztvevők Sóvidéki fonó címmel, melyet a Gyermekláncfű Hagyományőrző Csoport adott elő.

A Siklódi Férfikórus énekel
                             

A siklódi fiatalok táncelőadása
                           

                          

Hóllókői táncelőadás
                       

       Az ünnepséget egy reggelig tartó táncmulatság zárta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése