2011. június 3., péntek

Operáljunk!

Elhúzták a Csárdáskirálynő nótáját ebben az évadban is.

A Kolozsvári Magyar Operában újra rongyos volt az élet, miközben a barométer esőre állt és a jányok még mindig angyalok voltak.

Másodjára adták elő ebben az évadban kolozsvári közönség nagy kedvencét a Kálmán Imre, Csárdáskirálynő című operettjét.
Május 29.-én a szinte telt házat alakító közönség nagy vastapssal jutalmazta a lelkes művészeket.
A hagyományos operaénekesek között szerepelt Galló Ernő, aki hivatása szerint színész. Tehetségével és leleményes improvizációival mindig megnyeri a közönség tetszését.  Szokatlan hajrá füttyel és hatalmas tapssorozattal bíztatták a nézők a nagy móka mestert. Kauchianó Bóni gróf szerepét mintha direkt neki találták volna ki. Sok operaénekes nem vállalja el a bohóc szerepét, mert úgy véli túlságosan derogálja és csonkítja a színészi reputációjukat. Galló alacsony termetével, rugalmasságával és fülig érő mosolyával olyat alakított, hogy a kolozsvári közönség szinte el sem tudná képzelni ezt az operettet a színész alakítása nélkül.
                                       Részlet - Jányok a jányok angyalok

A klasszikus operaénekesek nagyszerű hangja nélkül sem létezett volna a darab, hiszen ők azok akik már hosszú évek óta ugyanebben a szereposztásban szórakoztatják a közönséget.
Marton Melinda, gáláns megjelenésével, tetszetős arroganciájával és egy csipetnyi  cinizmussal alakította Cecilia szerepét.
Fülöp Márton, harsány hangjával játszotta a szerelmes Edwin herceget. Az opera közönsége már tudja, ha szerelmes férfi főszereplőről van szó, az nem lehet más mint Fülöp Márton.
A csárdáskirálynő, azaz Szílvia szerepe általában két énekesnőn áll. A bájos Kele Brigitta és a tehetséges Jordán Éva felváltva játssza a kis orfeum sanzonettet. A mostani előadásban Jordán Éva szerepelt, ez úttal valami hiányzott a kisugárzásából, mert a közönség nem díjazta olyan nagy tapssal mint a vendégszereplő Galló Ernőt, sőt a virágot is a kis színész kapta meg.
Egy a szívem egy a párom...

Bóni párját Pataki Enikő játszotta, aki akár Stázi szerepében sem tagadhatja le, hogy az egész élete az színpadról szól.
Ádám János, Miska szerepében kényelmesen érezte magát, habár igazán nagy sikere a Moravetz Levente és Venczel Péter által rendezett Ali baba és vAgy negyven rabló musicalében volt.
Szeibert István, (Kerekes Ferkó)  és a második felvonásban megjelenő Szabó József, 
(Leopold Mária, Lippert-Weilersheim hercege) szereplései az idősebbek számára azt is sugallták, hogy a két operaénekes, anno még  Bóni és Edwin szerepében alakítottak.  
Mellékszerepekben játszottak: Mányoki László, Sipos László, Veress László, Kovács Ferenc, Popovici Zsófia, Dula Gyöngyi, Molnár János és nem utolsó sorban a Kolozsvári Magyar Opera énekkara és balettcsoporjta.
Az előadás menete zökkenőmentesen haladt. Néha egy-egy kisebb baki becsúszott: Cecilia amikor távozott a színről ott felejtette a táskáját, amit utólag Miska kellett kivigyen. Edwin az egy a szívem egy a párom, helyett egy az élet egy a párom-at énekelt de a közönség figyelme ezen nem akadt meg. Annál inkább szórakoztatta őket Bóni gróf breakdance és akrobata mutatványai.

Részlet - Te rongyos élet 

Ebben az évadban ez volt az utolsó Csárdáskirálynő előadás, a társulat turnéra megy viszont jövőre is lelkesedéssel és szeretettel várja az operettrajongókat az Operaház nagyterme.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése